Cimbrul. Ce afectiuni poti trata cu aceasta planta aromata

Cimbrul. Ce afectiuni poti trata cu aceasta planta aromata

Cimbrul de cultura este originar din tinuturile mediteraneene. De la aceasta planta se folosesc doar partile aeriene atat in scopuri medicinale, cat si alimentare, pentru a aromatiza mancarea.

Se spune ca vechii greci foloseau cimbrul la bai, iar vechii egipteni la imbalsamari. In scopuri medicinale se utilizeaza partiele aeriene nelignificate, recoltate inainte de inflorire completa cand contin cantitatea maxima de ulei volatil si se usuca la umbra.

Cimbrul este o sursa excelenta de vitamina k, fier si mangan. Frunzele si uleiurile esentiale contin fenoli antioxidanti si flavonoide, dar si compusul timol, un agent antibacterian activ si un ingredient cheie in apa de gura antiseptica.

Iata mai jos care sunt beneficiile cimbrului si ce afectiuni poate trata:

-Studiile recente au aratat ca extractul de cimbru inhiba dezvoltarea stafilococului auriu;

-Datorita uleiului volatil, cimbrul de cultura are actiune calmanta asupra tusei; de asemenea, este un tratament eficient si pentru bronsita, pentru eliminarea mucusului din plamani si stomac. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se bea cate o cana la 2 ore;

-Ceaiul de cimbru este util si in cazul anemicilor, in dispepsii usoare, cat si in tratamentul enterocolitelor. Se administreaza cel mult o cana de ceai (50-200 ml) pe zi, in mai multe reprize;

-Aceasta planta aromata reduce simptomele colicilor si deranjamentelor intestinale, previne gastrita cronica;

-Cimbrul este ideal pentru gargara si spalarea gurii, prevenind astfel mirosul neplacut, dar si cariile dentare;

-Cimbrul este eficient si pentru tratarea laringitelor, placilor bacteriene sau gatului iritat;

-Cimbrul are si proprietati antispasmodice si este eficient in tratarea durerilor menstruale;

-Este si un tonic general care stimuleaza sistemul nervos. Cimbrul previne si amelioreaza afectiunie nervoase, depresia, oboseala si insomnia;

-Substantele active din cimbru protejeaza celulele creierului, rinichilor si inimii, reduc efectele negative ale radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura;

-Extern, uleiul de cimbru se poate folosi în aromaterapie sau pentru inhalatii, in bronsite si sinuzite. Uleiul este eficient si in masajele pentru amelioarea simptomatologiei in caz de reumatism, nevralgii si atrofie musculara.

Atentie! Din cauza uleiului volatil, produsul utilizat in cantitati supradozate provoaca tulburari gastrointestinale si excitatii nervoase.

Iata cum se mai poate administra cimbrul:

Infuzia combinata de cimbru – 4 linguri de cimbru in 500 de ml se lasa la macerat, timp de 10 ore si apoi se filtreaza. Planta ramasa se fierbe timp de 5 minute in alte 500 ml apa. Lichidul de la prima filtrare se amesteca apoi cu lichidul de la a doua filtrare si se obtine infuzia combinata de cimbru. Pe cale interna, se administreaza cate 1-2 cani pe zi;

Pulbere de cimbru –  aceasta se obtine prin macinarea plantei foarte fin. Praful obtinut se pastreaza in borcane, in locuri racoroase si la intuneric. Din pulbere se administreaza cate 1 varf de lingurita de 3-4 ori pe zi;

Ulei volatil de cimbru – trebuie cumparat din magazinele naturiste pentru ca acesta trebuie preparat prin tehnologii specifice de extragere a substantelor active. Uleiul volatil din pulbere se evapora in aproximativ o saptamana. Din uleiul volatil se administreaza cate 3 picaturi de 3 ori pe zi, timp de cel mult 10 zile;

Tinctura de cimbru – intr-un borcan cu 400 de ml de alcool alimentar, de 50 de grade, se pun 15 linguri de pulbere de cimbru si se amesteca. Se lasa totul la macerat timp de 10-12 zile si apoi se strecoara amestecul. Se adaugă 10 picaturi de ulei volatil de cimbru in aceasta tinctura. Tinctura se agita bine si se pastreaza in sticlute inchise la culoare. Din aceasta tinctura de cimbru se ia cate o lingurita pe zi, de 2-3 ori pe zi.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...