Cenusa, cel mai bun ingrasamant natural

zola_01_01.jpg.pagespeed.ce.TvuRgJ3rLy

Banala cenusa, obtinuta in urma arderii lemnelor nu mai trebuie aruncata. Ea poate fi utilizata ca ingrasamant natural pentru solul din gradina deoarece contine substante hranitoare care pot completa lipsa de vitamine si minerale. 

Atentie!!! Cenusa rezultata in urma arderii carbunilor pentru gratar, dar si  cea din bucatile de lemn care au fost vopsite nu este benefica pentru sol, deoarece contine substante chimice care pot afecta cresterea plantelor.

In afara de rolul ei nutritiv, cenusa mai reprezinta si un adevarat insecticid natural impotriva multor tipuri de daunatori din sol care ataca radacinile plantelor.

Cand si cum se foloseste cenusa ca ingrasamant:

Cea mai buna perioada pentru a folosi cenusa este primavara, inainte de plantarea legumelor sau a florilor, pentru ca substantele nutritive sa aiba timp sa fie absorbite de sol, dar se poate si toamna, odata cu lucrarile de anotimp.

Cenusa folosita trebuie sa fie foarte bine uscata, iar dupa imprastierea ei trebuie ca terenul sa fie greblat usor pentru a amesteca si a incorpora cenusa in sol.

Nu exista o cantitate anume indicata, dar e bine, totusi, sa folosesti cam un faras de cenusa pe 10 mp, o singura fertilizare pe an.

Cenusa fiind alcalina, este foarte potrivita pentru plantele care prefera solurile alcaline, astfel rosiile, radacinoasele, lavanda, broccoli, rucola, salata verde, etc. Din acelasi motiv, cenusa nu este recomandata in cazul plantelor care prefera solurile acide, cum ar fi cartofii, capsunile, mararul, patrunjelul, afinul etc.

 

Atentie! Evitati sa imprastiati cenusa peste semintele care incoltesc deoarece potasiul continut de cenusa poate provoca arderea plantei. Cenusa se presara in jurul bazei plantelor.

 

 

 

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.  

You may also like...