9.8 C
București
luni, martie 25, 2024

Cenusa, cel mai bun ingrasamant natural

Banala cenusa, obtinuta in urma arderii lemnelor nu mai trebuie aruncata. Ea poate fi utilizata ca ingrasamant natural pentru solul din gradina, deoarece contine substante hranitoare care pot completa lipsa de vitamine si minerale. 

Atentie!!! Cenusa rezultata in urma arderii carbunilor pentru gratar, dar si  cea din bucatile de lemn care au fost vopsite nu este benefica pentru sol, deoarece contine substante chimice care pot afecta cresterea plantelor.

In afara de rolul ei nutritiv, cenusa mai reprezinta si un adevarat insecticid natural impotriva multor tipuri de daunatori din sol care ataca radacinile plantelor.

Cand si cum se foloseste cenusa ca ingrasamant natural:

Cea mai buna perioada pentru a folosi cenusa este primavara, inainte de plantarea legumelor sau a florilor, pentru ca substantele nutritive sa aiba timp sa fie absorbite de sol, dar se poate si toamna, odata cu lucrarile de anotimp.

Cenusa folosita trebuie sa fie foarte bine uscata, iar dupa imprastierea ei trebuie ca terenul sa fie greblat usor pentru a amesteca si a incorpora cenusa in sol.

Nu exista o cantitate anume indicata, dar e bine, totusi, sa folosesti cam un faras de cenusa pe 10 mp, o singura fertilizare pe an.

Cenusa fiind alcalina, este foarte potrivita pentru plantele care prefera solurile alcaline, astfel rosiile, radacinoasele, lavanda, broccoli, rucola, salata verde, etc. Din acelasi motiv, cenusa nu este recomandata in cazul plantelor care prefera solurile acide, cum ar fi cartofii, capsunile, mararul, patrunjelul, afinul etc.

Atentie! Evitati sa imprastiati cenusa peste semintele care incoltesc deoarece potasiul continut de cenusa poate provoca arderea plantei. Cenusa se presara in jurul bazei plantelor.

Vezi si:

Sfaturi utile pentru realiza o gradina mica de legume

Mulcirea, invelirea culturilor cu „patura” vegetala

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.  

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Magneziul stimuleaza germinarea semintelor prin intarirea peretilor celulari si furnizarea de energie sporita pentru crestere. Sulful se pierde cu usurinta in timpul procesului de germinare, asa ca aplicati cateo lingura de saruri Epsom pentru 3,5 litri de apa pe sol dupa insamantare. Alternativ, puteti amesteca o lingura de saruri Epsom in fiecare gaura inainte de a planta seminte. Pentru seminte de iarba si flori salbatice, presarati o ceasca de saruri Epsom la 100 de metri patrati, amestecati in sol si apa bine. Aplicati din nou sare Epsom pe rasaduri in fiecare luna in timpul sezonului de crestere. Vezi si: Cenusa, cel mai bun ingrasamant natural […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole