18 C
București
miercuri, mai 1, 2024

Zambila, „parfumul naturii”. Ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea ei

Zambila este o floare delicata si frumoasa, apreciata in intreaga lume pentru culorea ei vibrante si parfumul dulce. Florile sale sunt cele mai populare in Europa, dar se gasesc si in alte zone ale globului.

Parfumul zambilei este atat de imbatator incat a fost numit „parfumul naturii”. Aceasta isi face aparitia la inceputul primaverii, cand pamantul incepe sa se incalzeasca si natura incepe sa se trezeasca din hibernare. Florile plantei au petale albe, galbene, rosiatice sau albastre si sunt asezate pe o tija sub forma de tub. Zambilele pot fi gasite in gradini, parcuri sau chiar si in locuinte, unde sunt adesea folosite ca flori de interior.

Zambilele sunt plante perene. Acestea infloresc doar o data pe an (primavara), dar vor inflori din nou cu bucurie in anii urmatori daca au parte de o ingrijire corespunzatoare. Asadar, in cele ce urmeaza, iti vom arata ce trebuie sa faci daca vrei o gradina colorata si parfumata.

Vezi si: Lalelele si cultivarea lor in gradina

Zambila – Ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea ei

-Plantarea

Pentru inflorirea in primavara, planteaza bulbii de zambile toamna cu sase pana la opt saptamani inainte de primul inghet. Acestia ar trebui sa fie pusi cu capatul radacinii in jos (partea cea mai larga in jos) la aproximativ 10-12 cm adancime. Da-le putin spatiu pentru a se intinde, distantandu-le la aproximativ 10 cm unul de celalalt. Acopera cu pamant si uda bine.

De asemenea, poti aplica un strat de mulci de 3 pana la 5 cm in jurul plantelor pentru a descuraja buruienile si bolile. Daca transplantezi, uda putin si apoi nu mai uda pana in anul urmator, cand vor apar mugurii florali.

Pentru flori abundente si parfum imbietor, alege un loc de plantare care sa fie in plin soare. Asadar, ai grija sa le oferi plantelor cel putin sase-opt ore de lumina solara pe zi.

Totodata, zambilele prefera un sol usor acid spre neutru, usor afanat, care dreneaza bine. De asemenea, evita plantarea lor in zone joase, unde se aduna apa, astfel zambilele vor putrezi.

*Zambilele arata frumos in grupuri de cinci pana la noua bulbi. 

-Fortarea bulbilor de zambile in interior

Bulbii de zambile pot fi fortati sa creasca timpuriu pentru a fi expusi in interior, in timpul iernii. Planteaza-le in ghiveci si lasa-le intr-un loc intunecat, la temperaturi peste nivelul de inghet, dar nu mai mari de 7 ° C, timp de cel putin 10 saptamani pentru a permite radacinilor sa se dezvolte.

Cand lastarii au aproximativ 3 cm lungime, creste treptat lumina si temperatura.
Uda cu atentie, evitand umezirea lastarilor sau udarea solului. Solul trebuie sa fie usor umed. Dupa inflorire, zambilele fortate pot fi transplantate in gradina si vor inflori din nou in anii urmatori.

-Tunderea

Odata ce bulbii au terminat de inflorit, taie tulpinile florilor, dar lasa frunzele. Acest lucru va incuraja plantele sa stocheze energie in bulbi pentru sezonul urmator.

-Inmultirea zambilelor

La fel ca majoritatea bulbilor pereni, zambilele se inmultesc cel mai bine prin despartirea bulbilor de la planta parinte in toamna. Replanteaza bulbii imediat in solul bine drenat. Amestecarea in nisip sau compost este o idee buna daca solul este dens. O mana de ingrasamant pentru bulbi este, de asemenea, recomandata in momentul plantarii. Aceasta metoda poate dura doi sau trei ani inainte ca bulbul sa creasca la o dimensiune suficienta pentru a produce flori mari.

De asemenea, o alta metoda de inmultire a zambilelor mai este si prin seminte, dar acest lucru necesita timp. In primul rand, trebui sa lasi florile de zambile sa ramana pe planta pentru a forma pastai de seminte. Aceste pastai se vor coace de la verde la cafeniu pe masura ce formeaza mici seminte negre in interior. Pastaile se vor usca si se vor despica. Apoi, separa semintele si inmoaiei-le in apa calda timp de 1-2 zile, dupa care pune-le intre doua prosoape umede de hartie, intr-o punga de plastic si apoi la frigider pentru a incolti. Odata ce au incoltit, presara-le usor intr-o tava pentru seminte umpluta cu amestec umed de inceput de seminte si pune-le intr-un cadru rece sau intr-o sera pentru a continua sa creasca.

-Recoltarea

Dupa inflorire, se indeparteaza tulpinile cu flori, dar nu si frunzele. Bulbii au nevoie de frunzele lor pentru a aduna energie pentru inflorirea de anul viitor. La sfarsitul sezonului de primavara, frunzisul se va ofili in mod natural (dupa ce acestea au devenit maro, le poti indeparta pentru a ajuta la prevenirea bolilor fungice).

Dupa ce frunzisul lor moare in aer liber, bulbii de zambile pot fi adusi in interior si depozitati intr-un loc racoros, intunecat si uscat pana in toamna sau iarna. Totodata, bulbii de zambila pot ramane si in pamant, pe tot parcursul anului, in cazul in care clima permite acest lucru.

Vezi si: 20 de trucuri pentru a pastra mai mult timp florile in vaza

Soiuri de zambile:

  • Hyacinth orientalis „Blue Jacket” (aceste zambile prezinta coloane mari de flori albastre regale, cu margini albe clare)
  • H. orientalis „Orasul Haarlem” (florile sunt moi, galbene, ajungand la alb crem)
  • H. orientalis „Gypsy Queen” (este o zambila cu petale roz somon, cu nuante de piersica si galben-unt)
  • H. orientalis „Jan Bos” (zambile cu flori mari, intens parfumate, de culoare roz-fucsia)
  • H. orientalis „Domnisoara Saigon” (au o culoare violet intens si bogat)
  • H. orientalis „Pink Pearl” (florile sunt de culoare roz-trandafir)

Atentie!

Bulbii de zambile (si bulbii de narcise) contin acid oxalic, o substanta care poate fi iritanta pentru piele. De asemenea, trebuie sa stii ca acesti bulbi sunt otravitori pentru animalele de companie. Ingerati, acestia pot provoca probleme stomacale si respiratorii, precum si iritarea pielii. 

Vezi si: Zambilele si cultivarea lor in gradina

Vezi si: Soiuri de zambile. De cate feluri pot fi plantele-simbol ale lunii martie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole