9.4 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Lalelele si cultivarea lor in gradina

Alaturi de zambile si narcise, lalelele anunta sosirea primaverii. De asemenea, eleganta cu care isi poarta floarea a facut ca laleaua sa fie considerata o adevarata regina a gradinilor in acest anotimp. Daca ai o bucatica de pamant si vrei sa iti infrumusetezi gradina cu aceste flori minunate, iata cateva sfaturile care te vor ajuta.

Lalelele si cultivarea lor in gradina – Sfaturi practice

Trebuie sa stii ca lucrarile de ingrijire sunt asemanatoare cu celelalte culturi pentru flori taiate. Totusi, o atentie deosebita se acorda urmatoarelor lucrari:

  • Purificarea culturii de plantele care nu corespund soiului supus inmultirii si ruperea bobocilor in momentul cand incep sa se coloreze, pentru a se crea posibilitatea ca bulbii sa creasca mai mari. Bulbii se scot din pamant in iunie-iulie, dupa ingalbenirea frunzelor, se curata de frunzele si radacinile uscate, se separa si se sorteaza pe categorii de marime.
  • Pastrarea bulbilor se face in incaperi uscate si bine ventilate, la o temperatura de circa 20°C, pana la jumatatea lunii august, perioada in care are loc desavarsirea initierii mugurului floral in interiorul bulbului. De la sfarsitul lunii august si pana la plantare este bine ca temperatura din depozite sa fie mai scazuta (17 … 9°C).

Infiintarea si ingrijirea

  • Bulbii se planteaza in octombrie, pe brazde late de 1-1,5 m sau in benzi a cate 2-3 randuri. Distantele sunt de 20-30 cm intre randuri, 5-10 cm pe rand si 50-60 cm poteca.
  • Adancimea de plantare se apreciaza la de doua ori inaltimea bulbului.
  • Terenul trebuie sa fie bine pregatit: arat sau desfundat la 28-30 cm, maruntit si nivelat.
  • O atentie deosebita se acorda respectarii rotatiei culturilor si dezinfectiei bulbilor inainte de plantare (este recomandat ca tratarea bulbilor sa se execute cu 1-2 zile inainte de plantare, pentru a se asigura o buna zvantare a lor).
  • Lucrarile de ingrijire sunt: mulcirea cu paie sau frunze, toamna dupa plantare, pentru protejarea de temperaturile foarte scazute, dar si pentru mentinerea structurii solului. Primavara devreme, se elimina mulciul, se plivesc buruienile si se iriga.
  • Fertilizarea se aplica in doua etape: toamna, la pregatirea terenului, cand se administreaza ingrasaminte minerale complexe in cantitate de 30-40 g/m2 si primavara, in 3-4 reprize, incepand cu rasarirea, cand se dau cate 10-15 g/m2 sulfat de amoniu, superfosfat si sulfat de potasiu si sfarsind cu faza de inflorire, cand se aplica 5-10 g/m2 azotat de amoniu.
  • Recoltarea florilor se face in faza de boboc bine colorat, in orele de dimineata devreme sau seara dupa apusul soarelui.
  • Este bine de stiut ca florile se pastreaza la intuneric. Bobocii se deschid la lumina si isi pierd din frumusete.
  • Dupa recoltarea florilor, cultura se ingrijeste in continuare pana cad frunzele, se ingalbenesc si incep sa se usuce, bulbii intrand in repaus.
  • Scoaterea bulbilor din pamant se face in fiecare vara, apoi se lasa 1-2 saptamani sa se usuce bine, dupa care se curata si se sorteaza pe marimi.

Vezi si: Narcisele si cultivarea lor in gradina

Vezi si: 20 de trucuri pentru a pastra mai mult timp florile in vaza

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole