20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Vitamina F si rolul ei pentru organism

Vitamina F. Vitamina este un compus organic de care organismul nostru are nevoie, dar pe care nu îl poate produce singur. In principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reactii din corpul nostru. In cazul carentelor vitaminice, functiile normale ale organismului nu mai functioneaza corect si astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.

Iata ce trebuie sa stii despre vitamina F (liposolubila)

Vitamina F este, de fapt, o grupare de acizi grasi monosaturati si polinesaturati, intrand in componenta uleiurilor vegetale (acid linoleic, acid linolenic, acid arahidonic – uleiuri pure, extrase la rece, de floarea-soarelui, de nuci, de alune, de rapita, de mac etc.). Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare si cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.

Importanta lor devine evidenta daca tinem seama ca, la om, acidul linoleic reprezinta circa 1/10 din totalitatea acizilor grasi; in plus, organismul nostru nu-i poate sintetiza.

Acizii grasi polinesaturati exista in toate celulele, jucand rolul de cofermenti si fiind necesari la sinteza grasimilor. Actiunea lor necesita prezenta de „covitamine” indispensabile (B6, E).

Carenta de vitamina F

Diverse dermatoze (eczema infantila, seboreea, acneea, crapaturile, pruritul anal etc.) sunt legate de carenta in vitamina F. Lipsa vitaminei F este, de asemenea, raspunzatoare de diverse tulburari printre care arterioscleroza (se produce cand vasele de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive de la inima catre restul corpului se ingroasa si devin rigide, impiedicand uneori circulatia sangelui catre organe si tesuturi), afectiunile trombozante (arterite, flebite), infarctul miocardic (anghina pectorala), anumite tulburari hepatice si nervoase.

Vitamina F – Beneficii pentru sanatate

  • Vitamina F constituie un factor de crestere.
  • Anumite cercetari acorda un rol important acizilor grasi nesaturati in prevenirea bolii canceroase. De asemenea, asigura si un oarecare grad de protectie impotriva efectelor negative ale razelor X.
  • Preintampina formarea depunerilor de colesterol in interiorul arterelor. Vitamina F intervine in metabolismul colesterolului: deficitul atrage dupa sine formarea de depozite colesterolice in peretii vasculari si in tegumente. Ea mai intervine si in metabolismul anumitor acizi grasi. In lipsa ei, functia hepatica si puterea antitoxica a ficatului sunt tulburate.
  • Contribuie la dezvoltarea si la bunastarea generala a organismului prin influentarea activitatii glandulare si capacitatea de disponibilizare a calciului catre celule.
  • Combate afectiunile cardiace.
  • Ajuta la scaderea greutatii corporale prin arderea grasimilor saturate.

Ce spun studiile:

Vitamina F ajuta la mentinerea permeabilitatii normale ale membranelor celulare. O hipovitaminoza F atrage o permeabilitate anormala. C. Kousmine din Lousanne gasind in diferite tumori germeni de origine intestinala, conchide ca trebuie sa admitem, la bolnavi, o trecere a germenilor printr-un perete intestinal devenit anormal de permeabil, gratie mai ales unei carente de vitamina F.

Migratia bacteriilor intestinale este, de altfel, un fenomen bine cunoscut.

Dintre toate mucoasele care tapiteaza cavitatile deschise spre exterior, scria Ch. Maillant, mucoasa intestinala este aceea care se afla in contact cu cel mai mare numar de germeni; importante cercetari bacteriologice au avut ca obiect demonstrarea trecerii acestor germeni prin peretele intestinal, fie ca este vorba de microbi patogeni sau nu.”, scrie Jean Valnetin lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”.

Exista intr-adevar in intestinul gros o flora de fermentatie favorabila si o flora de putrefactie. Intr-un intestin sanatos, supus unor conditii normale de functionare, aceste doua grupe de germeni se echilibreaza. Cand, pentru cauze foarte diverse, flora de putrefactie predomina, asistam la roirea in circulatie a acestor germeni insotiti de produse toxice. Diversi autori au arata ca, de altfel, constipatiile indaratnice, insotite de staza (oprirea sau incetinirea considerabila in circulatia sau scurgerea unui lichid organic), mai ales cecala si colica dreapta, joaca un rol important in etiologia colibailozelor.

De altfel, in viata de zi cu zi, sub influenta conditiilor meteorologice, dietetice, a oboselii, se intampla frecvent, in afara de orice sindrom patologic definit, ca roirea germenilor intestinali sa se produca, micsorand treptat rezistenta organismului.

Efectuand biopsii asupra tumorilor si cerand o examinare bacteriologica a esantioanelor scoase, C. Kousmine a putut demonstra prezenta bacteriilor in tesutul tumoral. Bacteriile gasite sunt, in majoritatea cazurilor, dintre cele mai banale. Uneori exista, totusi, germeni putini cunoscuti in patologia umana, dar acestia sunt oaspetii obisnuiti sau accidentali ai intestinului. Unii au fost cultivati pornind de la scaunele si de la tumoarea aceluiasi bolnav.

C. Kousmine gaseste ca factor esential al acestor fenomene modificarea progresiva a deprinderilor alimentare, in deosebi in ceea ce priveste calitatea si cantitatea grasimilor consumate.

Astfel, pentru ajutor, „sub influenta unei carente in vitamina F, peretele intestinal ajunge anormal de permeabil. El lasa sa treaca zilnic milioane de microorganisme cu slaba putere patogena, dar inarmate cu toxine. Intr-un loc predispus al corpului, gratie unui factor permeabilizant suplimentar,, hormonal in cazul unui cancer al sanului, cancerigen in cazul cancerului fumatorului etc., se produce o sensibilizare. O tumoare se formeaza.”

Daca rationamentul este just, adauga doamna C. Kousmine, ar trebui sa fie posibila inversarea acestui fenomen. Pentru a o face, ar trebui sa suprimam migratia microbiana, sa suprimam avitaminoza F care o cauzeaza si sa normalizam functia antitoxica a ficatului.

In tratamentul cancerozelor pe care le-a preconizat, intervin mai ales:

-o dezinfectie intestinala periodica si mentinerea echilibrului florei intestinale, cea mai buna prevenire a starilor de autointoxicare;

-o vitaminoterapie reala, cu un aport abundent de vitamina F (doua linguri de supa pe zi cu ulei de floarea soarelui, de susan etc.);

-eventual, abtinerea de la mancare, care suprima infectia permanenta de origine intestinala si favorizeaza refacerea.

Pentru C. Kousmine, daca tratamentele de distrugere tumorala, oricare ar fi ele, dau rezultate de o mediocritate disperanta, este pentru ca nu se tine seama de faptul ca tesutul tumoral este un tesut de aparare antimicrobiana. Necesitatea pe care o simte organismul de a construi un astfel de tesut ar rezulta dintr-o stare de carenta in vitamina F si a covitaminelor E si B1, ca si intr-o prabusire a puterii antitoxice a ficatului si a pancreasului.

Atitudinea aceasta, sub modalitati diverse a permis un numar deloc neglijabil de ameliorari, ba chiar de vindecari, supravietuiri de 10-20 de ani.

Vitamina F – sanatatea si frumusetea tegumentelor

Aceasta este una dintre cele mai necesare vitamine ale pielii, careia ii favorizeaza prospetimea, stralucirea si catifelarea. In domeniul cosmeticii, masca de argila pregatita acasa, cu ajutorul unui ulei pur, bogat in acizi grasi nesaturati, este una dintre cele mai recomandate prin proprietatile sale antioxice si tonifiante tisulare.

Sfat!

Pentru o mai bună absorbtie a acestei vitamine, specialistii recomanda sa fie administrata la orele de masa impreuna cu vitamina E.

Atentie, cei care sunt predispusi la depuneri de colesterol, trebuie sa ia doze corespunzatoare de vitamina F. Majoritatea sortimentelor de nuci sunt surse bogate de acizi grasi nesaturati.

Evita alimentele bogate in grasimi saturate!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole