Virnat (Ruta graveolens) sau ruta de gradina, cum mai este cunoscuta, este o planta semilemnoasa, inalta de 40-70 cm cu tulpina ramificata. Florile sunt mici, galbene si infloresc din iunie pana in septembrie. Despre virnat trebuie sa stii ca este o planta rezistenta si vesnic verde, care este folosita pentru a face medicamente.
In scop terapeutic, se folosesc frunzele si tulpinile. Acestea contin ulei eteric, rutina, quercitina, rezine, tanin, alcaloizi toxici.
In medicina populara, planta a fost folosit pe scara larga, insa utilizarea sa a scazut din cauza toxicitatii sale potentiale. Totusi, planta este benefica pentru sanatate, atata timp cat se foloseste numai la indicatia si supravegherea medicului specialist.
Vezi si: Cucuta, una dintre cele mai toxice plante din Romania. Doar cateva grame pot provoca moartea
Virnat – Efecte terapeutice
Planta are actiune antispastica, emenagoga, vermifuga, diuretica, cicatrizanta si stimulenta.
Virnatul contine si flavonoide care au proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene si antioxidante. In plus, planta contine alcaloizi care pot prezenta beneficii anticanceroase.
Infuzia din partile aeriene ale plantei se folosesc pentru stimularea menstruatiei si intarirea vederii, pentru combaterea ametelilor, crampelor, a diferitelor tulburari de origine nervoasa.
Uleiul de virnat este folosit ca parfum in produse cosmetice si sapun. Deoarece are toxicitate, planta este folosita ocazional direct pe piele. Totusi, Ruta graveolens ofera unele beneficii si pentru piele.
Virnat – Indicatii terapeutice
Planta se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni gastrice, afectiuni nervoase, afectiuni oculare, artroza, colita, convulsii, entorse, guta, inflamatii oculare, isterie, luxatii, menstruatii intarziate, parazitoze intestinale, reumatism, sciatica, slabiciuni corporale, staze venoase, tulburari menstruale, varice.
Beneficii pentru sanatate
-Are efect sedativ. Datorita proprietatilor sale sedative, planta este eficienta in calmarea atacurilor isterice si epileptice. Totodata, aceasta ajuta la desensibilizarea si relaxarea nervilor in timp ce induce amorteala datorita continutului sau de neurotoxine.
-Ajuta la tratarea anxietatii. Compusii chimici prezenti in planta calmeaza sistemul nervos si relaxeaza organismul. Astfel, ofera ameliorarea depresiei, stresului si anxietatii.
-Este de mare ajutor femeilor care se confrunta cu crampe menstruale severe. Consumul regulat al acestei plante ajuta la ameliorarea crampelor menstruale severe si, de asemenea, ofera ameliorarea durerilor corporale
-Ne protejeaza de infectiile bacteriene prin uciderea bacteriilor cu proprietatile sale antibacteriene. Ceaiul de virnat combate infectiile tractului urinar, intestinului si colonului. De asemenea, ne protejeaza de toxiinfectiile alimentare si de salmonella.
-Are efect antispasmodic. Astfel, daca suferi de dureri musculare, poti apela la virnat, deoarece este un remediu excelent pentru durerile musculare, anxietate si crampe menstruale. In plus, poate fi folosit si pentru entorse si leziuni osoase.
-Are efect antiinflamator. Planta poate reduce inflamatia cauzata in principal de artrita. Consumul regulat a 1-2 cesti de ceai ajuta la calmarea muschilor rigidi si amelioreaza durerile articulare.
-Virnatul este cunoscut si ca un intidot la otravire. Este foarte eficient asupra neurotoxinelor (de exemplu: muscatura de sarpe, muscatura de insecta care sunt neurotoxine) dar nu poate prezenta niciun efect al hemotoxinelor.
Beneficii pentru piele si par:
Planta are activitate antibacteriana si antifungica care poate preveni infectiile fungice si bacteriene.
-Planta are proprietati antifungice si antibacteriene care ar putea proteja pielea de eczemele cauzate de Staphylococcus aureus si de alte infectii.
-Ajuta la o piele mai clara. Se spune ca aceasta planta are proprietati de captare a radicalilor liberi, ceea ce sugereaza ca ar putea proteja pielea de daunele UV. In plus, poate fi folosita si ca anti-sangerare pentru vindecarea ranilor.
-Planta este considerata un insecticid eficient. Astfel, uleiul esential de virnat si extractele sale sunt adesea folosite pentru a scapa de paduchi.
-Uleiul de virnat te ajuta sa ai un par mai stralucitor.
Precautii si contraindicatii:
Dupa cum am spus si mai sus, planta se foloseste numai la indicatia medicului si sub supravegherea lui.
Folosita in doze necorespunzatoare, aceasta este mortala. Uleiul eteric in cantitate mare este un excitant general, apoi urmeaza paralizia.
Extern, planta are actiune puternica vezicanta asupra pielii care se va vindeca greu.
Vezi si: Calin. Arbustul cu fructe toxice si scoarta plina de beneficii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: