21 C
București
duminică, martie 24, 2024

Cucuta, una dintre cele mai toxice plante din Romania. Doar cateva grame pot provoca moartea

In flora din tara noastra exita o multitudine de plante benefice pentru sanatate, dar si cateva de care ar trebui sa ne ferim. Printre ele se afla si cucuta (Conium maculatum), o planta otravitoare, ce raspandeste un miros neplacut. Aceasta creste prin locurile ruderale, tufarisuri, pe langa garduri, in gunoisti, pe marginea drumurilor si a padurilor, in liziere, in locuri umede si cu sol bogat.

Cucuta este una dintre cele mai cunoscute plante otravitoare. De exemplu, filosoful Socrate, atunci cand a fost condamnat la moarte, a trebuit sa bea o cupa amara cu zeama de cucuta. Vezi AICI povestea.

Trebuie sa i se acorde o atentie sporita, deoarece planta poate fi confundata foarte usor cu branca ursului sau cu patrunjelul, iar fructele ei seamana cu semintele de anason.

Cucuta – Ingerarea a doar cateva grame poate provoca moartea

Toata planta este toxica, inclusiv fructele, semintele si florile, dar radacina si frunzele sunt partile cele mai toxice.

Cucuta contine „conhydrine” si „N-methylconine”, insa substanta cea mai toxica este coniina, care are o structura chimica asemanatoare cu cea a nicotinei. Aceasta substanta perturba sistemul nervos central, iar o doza mica poate provoca insuficienta respiratorie.

Simpla atingerea sau inghitirea a doar 2 grame de lichid care se prelinge din radacina plantei cauzeaza instantaneu atac cerebral si moartea. Simptomele in caz de intoxicatii sunt greata, varsaturile, durerile de cap, ameteli foarte puternice. Chiar daca medicii intervin la timp, persoana intoxicata poate supravietui, dar va ramane cu probleme grave de sanatate si exista un risc crescut de amnezie.

In scop terapeutic, de la planta, se recolteaza frunzele si semintele, care contin ulei esential si alcaloizi specifici (cicutina, conhidrina, coniina, conicerina, etc.). Preparatele din planta se folosesc  doar sub supravegherea specialistului.

Frunzele si semintele au efect sedativ, analgezic, antispamodic, anafrodiziac (diminueaza impulsurile sexuale). Acestea actioneaza asupra centrilor nervosi, putand produce -in doze mari- paraliza muschilor si poate opri respiratia.

Vezi si: 3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala

Cucuta – Indicatii terapeutice

  • Catatonii (cazuri de intepenire, de blocare a muschilor)
  • Spasme (tuse convulsiva, astm, spasme esofagiene, biliare, intestinale, uterine)
  • Tensiuni musculare
  • Cancer (in combinatie cu alte plante medicinale)

Preparare si administrare:

Planta se foloseste sub forma de pulbere de seminte, extract, tinctura din frunze sau din seminte, cataplasme, unguent.

Vezi si: Spânzul, o planta toxica care trebuie utilizata doar ca produs finit homeopat

Sursa foto: cal-ipc.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole