4.6 C
București
marți, martie 19, 2024

Ruta de gradina, o planta medicinala eficienta impotriva crampelor si nu numai

Ruta de gradina (Ruta graveolens) sau virnanțul, cum mai este cunoscut, este o planta perena, cu tulpini lemnoase si ierboasa la varf. Frunzele sunt penate, compuse si de culoare verde-albastrui, iar cand sunt zdrobite emana un miros puternic, iute si neplacut.

Manunchiurile de flori mici, galbene, apar la mijlocul verii si se situeaza mult deasupra frunzisului. Mirosul plantei este puternic, aromatic si dulce, nu poate fi comparat cu nici un alt condiment, iar gustul este destul de amar, mai ales dupa uscare. De asemenea, fructele de ruta (bace) au gust similar, dar mai puternic si mai iute.

In compozitia plantei se gasesc urmatoarele: ulei eteric, rutina, quercitina, rezine, tanin, alcaloizi toxici (inclusiv chinolina, furochinolina, rutacridona), cetone, esteri, terpene, glicozida, cumarina, guma, rasina, amidon, substante amare, acid malic.

In fitoterapie se utilizeaza partea aeriana a plantei ce se recomanda sa fie recoltata in iunie, inainte de inflorirea plantei. Atentie, dupa recoltare, trebuie spalate mainile.

In Evul Mediu, ruta de gradina era considerata o planta medicinala indispensabila care nu lipsea din gradinile manastirilor, fiind utilizata mai ales impotriva crampelor si pentru ameliorarea simptomelor tipice ale menopauzei. Vezi si: Cum scapi de crampele abdominale cu ajutorul busuiocului

Ruta de gradina – Efecte terapeutice si aplicatii

Ruta de gradina are efect antispastic, de stimulare a circulatiei sanguine, antiinflamator, cardiotonic, de protectie edemelor, anthelmintic, de etansare a vaselor sanguine si anti-iritant.

Principalele aplicatii ale plantei sunt: balonare, indigestie, crampe de stomac, dispepsie, sindromul intestinului iritabil, avort, inflamatii, intensificarea inimii, cancer, boli de ficat si fiere, edem, insuficienta venoasa, viermi intestinali, dureri de spate, accidentari (in zona incheieturilor), probleme de circulatie, sindromul de tunel carpian, hipertensiune arteriala, dureri de cap, crampe menstruale, stimularea menstruatiei, bufeuri, reumatism si guta.

Pentru toate aceste afectiuni, se poate consuma un ceai preparat din frunzele plantei, din care se bea 1-3 cesti pe zi, nu mai mult. Acest ceai ajuta foarte mult in caz de indigestia cauzata de crampe sau de lipsa de circulatie a sangelui. De asemenea, este eficient si impotriva problemelor menstruale, in special prea slabe sau prea tarzii.

Ruta de gradina grabeste vindecarea leziunilor

Leziunile care apar din cauza caderilor, loviturilor sau alte leziuni similare frecvente la copii pot fi vindecate cu ruta de gradina. Ruta poate accelera procesul de vindecare și poate usura durerea. Chiar și după intervenția chirurgicală la articulații sau chirurgie dentară, o doză cu aceasta planta accelerează procesul de vindecare și ameliorează durerea. Totodata, copiii care au dureri musculare, dureri cronice la genunchi, pot apela cu incredere la aceasta planta. In magazinele specializate, se gaseste planta sub formă de tablete, globule, unguente, soluții injectabile și soluții pentru uz extern.

Sfat: Aceste medicamente homeopate trebuie luate numai pe baza de reteta de catre un homeopat care monitorizeaza tratamentului. Uleiul esential si alcaloizii din planta pot conduce la efecte secundare grave daca sunt utilizate incorect. Medicamentele homeopatice nu au efecte secundare, dar in cazul primei agravari, utilizarea plantei trebuie intrerupta. 

Atentie! Dozele mari provoaca intoxicatii pana se ajunge la deces. Totodata, planta nu se utilizeaza in timpul sarcinii, deoarece exista risc de avort.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole