Feniculul (Foeniculum vulgare), planta originara din zona Mediteranei, este raspandita in toata lumea, fiind considerata si planta medicinala. Grecii l-au folosit ca pe un medicament, dar si ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca si condiment. Iata utilizari mai putin stiute ale feniculului.
O planta ce imbunatateste vederea
Scrierile din zona Mediteranei ne aduc aminte ca feniculul se punea cu incredere la vinuri, in branzeturi, in ulei, in masline, in paine si in prajituri. Feniculul era privit ca o planta ce imbunatatea vederea ochilor, dar si a mintii.
Stravechea semnificatie a cuvantului fenicul inseamna crestere, rodire, hrana, belsug. Cuvantul fenum, foenum, in romaneste a dat cuvantul fan, iar diminutivul este feniculum, foeniculum, ce se trage din radacini indo-europene si inseamna alaptare, hranire, crestere.
Feniculul poate inlocui fara probleme orice alta planta aromatica si este un stimulent foarte puternic pentru digestie si in general pentru functiile organismului. Seminţele de fenicul sunt folosite dintotdeauna pentru a combate balonarea, crampele abdominale, indigestia şi spasmele de la nivelul tractului intestinal.
Aromatizeaza salatele cu frunze de fenicul
In bucataria multor popoare, bulbul, frunzele si semintele de fenicul sunt utilizate pe scara larga. Ca verdeata, feniculul se cultiva pentru aromatizarea salatelor de cruditati sau de castraveti, de varza. Italienii folosesc aceasta planta pentru condimentarea sosurilor.
Tulpina si bulbul de fenicul se folosesc si ele, asadar acesta poate fi consumat alaturi de branza, se poate frige la gratar sau se poate servi in sos de rosii cu usturoi. Inainte de spalare se spala foarte bine, poate fi pastrat chiar si la congelator, ca orice alta verdeata. Feniculul se mai pastreaza si in saramura.
Utilizari mai putin stiute ale feniculului – Feniculul in bucatariile din lume
Bulbul de fenicul este de culoare alba, cu mici nuante de verde, este crocant, tare, mai ales cand este crud, iar la gust se aseamana cu telina. Se conduma crud, dar si fiert, in baie de aburi, fript, sotat si chiar marinat. Bucataria italiana il foloseste deseori crud in salate, dar si gatit in paste si risotto.
In zone precum Arabia, Levant, Iran sau Europa Centrala, feniculul este utilizat ca ingredient de valoare in prepararea muraturilor, a painii aromate, a produselor de patiserie sau a otetului aromat.
Cu aceasta planta aromata se pot asezona aluaturi dospite, preparate de patiserie sau prajituri. Se zice ca un praf de semnite de fenicul adaugat la torutir sau cozonaci, dau acestora un gust si o aroma minunata.
Iarba de Provence, feniculul se foloseste in mancarurile mediteraneene
Feniculul este si un ingredient de nelipsit din ierburile de Provence, un amestec de ierburi traditionale aromate mediteraneene, specific regiunii Provence din sudul Frantei, o zona renumita pentru cultura culinara bogata. Asadar, aici se foloseste cu precadere pentru condimentarea carnii, pestelui si fructelor de mare. Mancarurile din bucataria din aceasta parte a lumii este deosebit de gustoasa si aromata, ea trebuie savurata din plin.
Aceasta planta aromata se adauga si in bauturi, oferind aroma sa extraordinara lichiorurilor, ginului si absintului, elixirul traditional elvetian. Feniculul contine vitaminele K, E, grupul B, acid sorbic.
Uleiul esential de fenicul, folosit pentru relaxare si stare de confort
Uleiul esential de fenicul este foarte apreciat in domeniul aromaterapiei pentru efectul sau calmanat, ce ofera o stare de confort si relaxare. Este, de asemenea, indragit si in cosmetica si parfumerie, fiind adaugat la ulei de baie si masaj, lotiuni de corp, saruri de baie si alte produse de ingrijire personala, precum paste de dinti.
Feniculul are deosebite proprietati de detoxifiere si diuretice, continand totodata hormoni estrogeni si este recomandat si pentru reducerea celulitei prin masaj. Uleiul de fenicul se pune deseori intr-o baza de lotiune sau ser pentru ingrijirea pielii. Acesta are printre efecte terapeutice eliminarea excesului de sebum, reducere ridurilor, tonifierea pielii, vindecarea echimozelor. Este foarte benefic pentru tenul gras sau tenul lipsit de stralucire, tenuri mature si tenuri cu riduri.
Prepara-ti acasa propriul ser anticelulitic cu ulei esential de fenicul. Vezi AICI reteta.
Uleiul de fenicul, excelent pentru tenul cu riduri
Folositi, asadar, sapunurile cu fenicul, cremele sau lotiunile de seara antiriduri cu fenicul sau preparati-va acasa lotiune cu ulei de migdale dulci si ulei esential de fenicul. Folositi timp de o luna dimineata si seara, tenul isi va recapata stralucirea de altadata.
Mai putin stiut este faptul ca feniculul este inamicul natural al puricilor. Asadar, o metoda simpla de a scapa de purici la animale este sa zdrobiti o mana de tulpini de frunze de fenicul proaspete si sa frecati blana animalelor. Puricii vor sari imediat. Veti obtine aceleasi rezultate daca faceti o pernita cu crengute de fenicul, pe care sa o asezati sub culcusul animalului.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] -Cercetarile efectuate de-a lungul timpului atesta faptul ca semintele de fenicul reprezinta cel mai bun medicament impotriva colicilor abdominale. Un studiu recent a dovedit ca aceste seminte reduc uimitor spasmele intestinale, impiedica formarea gazelor si cresc motilitatea intestinului subtire, reduc durata medie de plans a bebelusilor datorita colicilor si, in 35% din cazuri, elimina complet colicile. Se administreaza zilnic infuzia obtinuta din 15-20 de seminte la cana, care se ia in 3 reprize. Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului […]
[…] Utilizari mai putin stiute ale feniculului […]
[…] Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului […]
[…] Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului […]
[…] Ceaiul de fenicul este suficient de puternic pentru a combate inflamatia impreuna cu producerea de mucus in regiunea tractului respirator superior. De fapt, acest ceai special permite evacuarea mucusului din iesirea bronsica prin inducerea expectoratiei. Are calitati antiinflamatorii si va aduce beneficii persoanelor care se lupta cu dureri articulare, precum si cu artrita. Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului […]