8.2 C
București
luni, martie 25, 2024

Fenicul, cel mai bun medicament natural impotriva colicilor abdominale

Feniculul este o planta ierboasa inrudita cu anasonul, originara din sudul Europei, cunoscuta inca din vechime pentru frunzele si fructele sale folosite ca planta medicinala si condiment. Dupa regiuni, acest fenicul poarta numele de anason-mare, anason-dulce, anason-nemtesc, chimen-dulce, secara-de-gradina, molura, fincen si hanus.

In scopuri medicinale de la aceasta planta se folosesc fructele (semintele). Acestea sunt bogate in ulei volatil, placut mirositor, ulei gras si zaharuri care-i dau gustul dulceag.

Feniculul are proprietatea de a stimula secretia laptelui (galactogog) si de a mari diureza. Singur sau in sociatie cu chimionul se recomanda mamelor care alapteaza, declara farm. Corneliu Constantinescu in lucrarea „Plante medicinale in apararea sanatatii„.

seminte de fenicul

In acelasi timp, feniculul absoarbe gazele ce se formeaza in stomacul sugarilor, linistind astfel crampele (efect carminativ). Acelasi efect are si asupra adultilor care se simt balonati dupa masa. In prezent, se pare ca semintele de fenicul sunt cel mai bun medicament din lume impotriva colicilor abdominale. Un studiu recent a dovedit ca aceste seminte reduc uimitor spasmele intestinale, impiedica formarea gazelor si cresc motilitatea intestinului subtire, reduc durata medie de plans a sugarilor datorita colicilor si, in 35% din cazuri, elimina complet colicile. Se administreaza zilnic infuzia obtinuta din 15-20 de seminte la cana, care se ia in 3 reprize.

Semintele au si o actiune calmanta asupra spasmelor muschilor bronhici linistind tusea convulsiva si astmatica. Totodata usureaza expectoratia in tusea bronsitica. Fiind placut la gust se recomanda mai ales la copii.

In tulburari digestive ceaiul de fenicul aduce o linistire a spasmelor stomacului si intestinelor calmand durerile si restabilind apetitul (pofta de mancare). Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate jumatate de lingurita, inainte si dupa fiecare masa. In caz de gastrita hiperacida, se recomanda urmatorul remediu: intr-un pahar de lapte clocotit se pune o lingura de seminte de fenicul si se lasa sa la infuzat jumatate de ora (se consuma pe stomacul gol si are efect calmant foarte rapid si de lunga durata).

De asemenea, feniculul este eficient si impotriva durerilor menstruale. Conform studiilor, semintele de fenicul amelioreaza crampele. Pe o scara a durerii de la 1 la 10, femeile participante la un studiu controlat cu placebo au evaluat crampele initiale ca fiind la nivelul 6 din 10. Acestea au scazut la nivelul 4 dupa o ora de la ingerarea extractului de fenicul (30 mg), o evolutie mai buna decat in cazul placebo. Mai mult, 52% dintre femei au evaluat tratamentul cu semintele de fenicul ca fiind excelent.

Infuzia de fenicul se prepara din 5-6 fructe la o canita de ceai pentru sugari si dintr-o jumatate de de lingurita de fructe la 250 ml apa – pentru adulti.

Extern, feniculul se foloseste sub forma de bai in tratamentul unor boli de piele, gargara, in inflamatiile gatului si bai de ochi avand actiune antiseptica.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Semintele de fenicul, remediul ideal pentru stomacul tau

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole