3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Urzicile. Cele 14 beneficii uimitoare ale plantei intepatoare

Urzicile sunt planta perena, foarte raspandite la noi in tara si folosite de mii de ani pentru a trata o mare varietate de afectiuni.

Primavara este sezonul urzicilor, iar organismul nostru are mare nevoie de ele pentru a se reîmprospata. Acestea se pot consuma prin mai multe metode: gatite (mancare de urzici), ceai, sub forba de capsule sau tinctura.

Frunzele si tulpinile produc iritatii cand vin in contact cu pielea, insa atunci cand sunt fierte, substantele daunatoare sunt neutralizate, dar urzica isi pastreaza proprietatile. Acestea sunt bogate in vitaminele A1, B2, C si K, clorofila, mucilagii si substante azotoase.

Cititi si: Puterile tamaduitoare ale urzicii

Iata mai jos ce beneficii au urzicile:

-REUMATISM

Se spune ca in vechime, bolnavii de reumatism erau batuti cu urzica proaspata, care le producea o activare a circulatiei sangelui cu eliberarea de histamina. In prezent, persoanele reumatice au au remarcat o diminuare sensibila a durerii si a inflamatiilor. Efectul apare dupa 3-4 saptamani de cura cu suc proaspat, consumat in cantitate de 0,5 – 0,75 litri pe zi. Acest efect antireumatic este explicat de oame­nii de stiinta prin faptul ca principiile active din urzica inhiba productia substantelor implicate in aparitia inflamatiilor articulare si a durerii.

NISIP LA RINICHI

Unii cercetatori afirma faptul ca ceaiul de urzica are proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si de a influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric.

HEMORAGIE

Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita vitaminei K, recomandandu-se in hemoroizi, menstruatii abundente si neregulate, hemoragii uterine dupa nastere.

DIAREE

In diaree, urzica are rolul de a micsora flora microbiana care a provocat afectiunea, ducand la vindecare.

DIABET

In diabetul zaharat, ceaiul de urzica in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole face sa scada zaharul din sange. Urzica are proprietatea de a scade glicemia si de a preveni diabetul, dar, desigur, si de a trata diabetul. Bolnavii de diabet trebuie sa consume suc proaspat de urzica vreme de 3 luni, cu 2 linguri de suc pe zi.

BOLI RESPIRATORII

Ceaiul de urzica influenteaza in bine bronsitele. Salata si sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator minunat, fiind de mare ajutor in bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care si astmul. Se face o cura de lunga durata 1-2 luni, timp in care se va consuma cate un pahar de suc de urzica, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Acest tratament amelio­reaza reactiile alergice, ajuta la decon­ges­tionarea cailor respiratorii de secretii si previne aparitia crize­lor de sufo­care specifice astmului.

HEMOROIZI

In hemoroizi urmati de hemoragii se recomanda un ceai preparat astfel: dintr-un amestec de frunze de urzica, flori de coada soricelului (din fiecare cate 20 g) si coaja de crusin 60 g se ia o lingura si se opareste cu doua pahare de apa. Dupa 10 minute se strecoara si se bea cate un pahar si jumatate la culcare. Acest ceai ajuta si la tonifierea stomacului.

RANI

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante in clorofila, substanta mult intrebuintata in industria cosmetica si dermatologie pentru proprietatile sale dezodorizante, de a stimula refacerea tesuturilor, opri supuratiile, folosindu-se la vindecarea ranilor, tratamentul ulceros varicos, diferite afectiuni ale gurii. Cercetarile au descoperit actiunea antimicrobiana a urzicii fata de anumiti agenti patogeni, in special a celor care provoaca dezinteria.

PROBLEME ALE PARULUI

Sub forma de bai, frunzele si radacina de urzica impreuna cu radacina de brusture se folosesc pentru intarirea radacinii parului, combaterea seboreei si a matretei.

Tinctura de urzici poate fi folosita atat pentru uz extren, cat si pentru uz intern. Pentru uz extern, tinctura de urzici poate fi folosita ca atare, pentru tratarea afectiunilor cutanate precum eczemele, acneea ori excesul de sebum, insa poate fi si incorporata in masti de par care stimuleaza regenerarea parului.

ANEMIE

Anemia este una din principalele afectiuni pe care urzicile o previn si o trateaza. Se recomanda o cura cu ceai de urzica vreme de o luna de zile. Urzicile au proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, sistemul imunitar si lupta impotriva anemiei.

PARAZITI INTESTINALI

Parazitii intestinali pot fi combatuti cu ajutorul decoctului de urzica, cate 2 cani, vreme de 10 zile, cura repetandu-se o data la doua luni.

COLON IRITABIL

Sucul de urzica te scapa de colonul iritabil. Acesta are efecte cicatrizante si calmante, ajuta la refa­cerea tesuturilor de protectie din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infectioase, de substantele toxice din ali­mente sau din bauturi. Se poate consuma atat urzica in stare cruda, cat si fiarta.

Frunzele de urzica, proas­pete sau fierte, ajuta la eli­minarea apei acumu­late in organism, elimina surplu­sul de sodiu si rela­xeaza mus­culatura neteda a vase­lor de sange, regland astfel tensiunea arteriala intr-un mod natural. Acest lucru inseamna ca oamenii sunt mai putin pre­dispusi la crize de inima dureroase si isi maresc capacitatea de efort. Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la o ceasca cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi;

Atentie!!!

Consumul de urzica se face cu precautie in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hemoragii provocate de fibroame si varstnicilor la care poate agrava fenomenele circulatorii de tip tromboflebite, arterite deoarece printre efectele secundare ale excesului consumului de urzica amintim cresterea coagulabilitatii sangelui.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole