0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Uleiuri esentiale care te scapa de insomnie

Se pare ca prima mentionare scrisa despre plantele medicinale dateaza de acum aproximativ 3.000 de ani, in China. Multi ani, medicina traditionala a evitat folosirea remediilor naturale pe baza de plante in favoarea medicamentelor, dar acum, multi cercetatori din domeniul medical, constienti de proprietatile lor curative, le accepta si le folosesc in paralel cu metodele conventionale de tratament. In functie de planta folosita, uleiul esential ajuta in nenumarate afectiuni. Astazi vom vorbi despre uleiurile esentiale care te scapa de insomnie.

Insomnia este o tulburare a ritmului somn-veghe reglat prin intermediul sistemului nervos, care se traduce prin scurtarea duratei de somn, a profunzimii somnului, tulburare intalnita in nevroze, astenii, depresii, alte tulburari psihice etc. Este vorba despre a dormi prea putin, de a avea un somn deloc adihnitor, de a adormi greu si de a nu reusi sa adormi la loc dupa o trezire nocturna.

Exista uleiuri esentiale pentru somn linistit. Asadar, daca suferi de insomnie sau alte dificultati legate de somn, uleiurile esentiale pot fi o solutie. In urma mai multor studii, s-a ajuns la concluzia ca inhalarea moleculelor din uleiurile esentiale, pot activa substante chimice din creier, implicate in controlul somnului.

Daca si voi va confruntati cu aceste probleme, incercati urmatoarele uleiuri esentiale:

Uleiuri esentiale care te scapa de insomnie

1. Ulei esential de musetel roman

Musetelul are uimitoare proprietati sedative si de calmare. Totodata, potrivit cercetarilor efectuate de “Alternative Therapies in Health and Medicine and Pharmacognosy Review”, musetelul este considerat una dintre cele mai bune plante medicinale care favorizeaza relaxarea si lupta cu stresul.

Atunci cand te ia somnul greu sau te trezesti in timpul noptii, tot ce trebuie sa faci este sa inspiri profund, de cateva ori, ulei de musetel roman direct din flacon sau sa pui cateva picaturi in palma. Repeta gestul in fiecare seara, pana cand simptomele se vor calma. Efectele sunt imediate. Totusi, trebuie sa stii ca ca acest ulei nu trateaza cauzele care te impiedica sa dormi. Astfel, daca nu poti controla stresul si ai insomnii, mergi la medic, pentru a gasi un tratament potrivit.

Vezi si: Ovidiu Bojor: cele mai bune tratamente naturiste pentru insomnie

2. Ulei esential de lavanda

Acest tip de ulei este foarte cunoscut ca fiind de un real ajutor pentru cei care au probleme cu somnul, avand efecte relaxante si calmante. De exemplu, in anul 2005 s-a efectuat un studiu ce a evaluat efectul pe care l-a avut uleiul esential de lavanda la 31 de tineri sanatosi. In urma acestui studiu, cercetatorii au descoperit ca uleiul esential de lavanda a crescut cantitatea de somn participantilor la studiu.

3. Ulei esential de valeriana

Cu totii cunoastem efectele terapeutice ale ceaiului de valeriana, insa trebuie sa stii ca si uleiul esential de valeriana este benefic pentru ca are un efect calmant si este dovedit ca imbunatateste calitatea somnului, fiind util persoanelor care sufera de insomnie. Cei de la National Institutes of Health il recomanda celor care vor sa adoarma mai repede.

4. Ulei esential de bergamota

Uleiul esential de Bergamot ajuta si la revigorarea simturilor, la curatarea mintii si la relaxarea sistemului nervos. Acesta semnaleaza organismului ca este timpul pentru somn prin incetinirea ritmului cardiac si scaderea tensiunii arteriale. Totodata, reduce anxietatea si stresul.

In urma unui studiu realizat in revista Forschende Komplementärmedizin (Studii in Medicina Complementara), in anul 2005, s-a constatat ca cei care au inhalat ulei esential de bergamot (difuzate cu vapori de apa) au avut un nivel redus de hormoni de stres, o dispozitie imbunatatita si o oboseala redusa in comparatie cu un grup de control.

5. Ulei esential de tamaie

Acesta are rolul de a echilibra emotiile, induce somnul, elibereaza tensiunile, inlaturand starile de iritabilitate, neliniste si insomnii cauzate de stres.

Uleiul de Tamaie are efect linistitor si limpezeste mintea.

6. Ulei esential de cedru

Acesta ajuta la eliberarea melatoninei. Aroma uscata, proaspata si lemnoasa a acestui ulei induce o stare de liniste si relaxare.

7. Ulei esential de ylang-ylang

Aroma dulce si florala a acestui ulei este foarte calmanta si relaxanta. Cu proprietatile sale sedative, de calmare, antidepresive, relaxante si euforice uleiul esential Ylang Ylang este un inamic imbatabil contra insomniei, depresiei, stresului, anxietatii, furiei si tristetii. De asemenea, acesta poate fi benefic si pentru incetinirea ritmului cardiac.

Un studiu din 2006 a aratat ca inhalarea zilnica timp de patru saptamani a unui amestec de ylang-ylang, bergamota si lavanda a contribuit la scaderea nivelurilor de stres si anxietate, a ritmului cardiac si a cortizolului seric.

8. Ulei esential de roinita

Acesta a fost folosit inca din Antichitate pentru efectul sau de a diminua stresul, tulburarile de somn (de la starile de neliniste pana la insomnie), anxitatea, depresia si, in special pentru a induce o stare de calm si pace. 

In urma unui studiu de specialitate, s-a constatat ca 300 mg dintr-un extract de roinita, administrat timp de 2 saptamani, a imbunatatit semnificativ tulburarile de anxietate si a redus simptomele insomniei.

Iata cum se folosesc uleiurile esentiale pentru a avea un somn odihnitor:

-Poti pune cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe talpile picioarelor sau pe incheieturile mainilor, inainte de somn. Totusi, inainte de a aplica in mod topic un ulei esential, dilueaza-l cu un ulei vegetal (ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau ulei de jojoba) pentru a nu provoca o iritatie. Unii specialisti recomanda utilizarea unei lingurite de ulei vegetal la o picatura de ulei esential.

Vezi si: O cauza nebanuita a insomniei – lipsa de magneziu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole