0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ulei esential de lamaie. Actiuni si indicatii terapeutice

Aroma exotica a lamaii a fost remarcata si descrisa inca din Antichitate, datorita compusilor chimici vindecatori. Atat fructele in starea lor naturala, cat si uleiul esential au fost utilizate in medicina ayurvedica de peste 1.000 de ani. Conform studiilor, se pare ca acest ulei esential de lamaie este printre cel mai popular, datorita versatilitatii si proprietatilor sale antioxidante puternice.

Ulei esential de lamaie – Actiuni terapeutice

  • activator bun al leucocitozei
  • antiseptic general bun, antiseptic al aparatului respirator, antiseptic intestinal
  • antispastic
  • colagog
  • coleretic
  • stomahic
  • depurativ
  • febrifug puternic
  • puternic tonic al vaselor de sange
  • fluidifiant sanguin puternic
  • stimulent puternic al memoriei
  • antimigrenos puternic
  • antipruriginos
  • bactericid puternic

Ulei esential de lamaie – Indicatii terapeutice

Intern:

-Flebita, varice, fragilitate capilara: se administreaza cate 2 picaturi, de 4 ori pe zi, in cura de 3 saptamani, cu 1 saptamana pauza. Administrarea se face cel mai bine intr-o lingurita cu pulbere din frunze de alun sau pulbere de ghimpe.

-Arterioscleroza: se administreaza in mod similar indicatiilor de mai sus, cu precizarea ca pulberea de planta folosita in acest caz drept suport de administrare va fi cea din anghinare.

-Hipertensiune: se administreaza cate o picatura, de 4 ori pe zi, in miere.

-Afectiuni urinare (infectii, colibaciloza, litiaza): se administreaza cate 2 picaturi de ulei esential de lamaie, de 4-5 ori pe zi, intr-o lingurita de miere.

-Aerofagie, anorexie, dispepsie: se administreaza cate 3 picaturi de ulei esential inainte de fiecare masa. Se consuma intr-o lingurita cu miere de albine. Vezi si: 8 motive sa nu aruncati coaja de la lamaie

-Febre eruptive (adjuvant): 3-4 picaturi de ulei esential se amesteca cu 1-2 lingurite de miere si se administreaza de 3 ori pe zi.

-Infectii intestinale: 3 picaturi de ulei esential se administreaza de 3 ori pe zi, pe o bucatica de paine.

-Adjuvant in infectii pulmonare: 2 picaturi de ulei se administreaza de 4 ori pe zi, intr-o lingurita cu miere de albine.

-Astenie nervoasa, stari de iritabilitate nervoasa: cate 2 picaturi, de 3-4 ori pe zi, administrate intr-o lingurita cu miere sau intr-o jumatate de lingurita cu unt de ghee. Se poate manca dupa 30 de minute de la administrare.

Astm bronsic, bronsita, gripa: 2 picaturi de ulei volatil de lamaie si o picatura de ulei volatil de menta se administreaza de 4 ori pe zi, intr-o lingurita cu miere. Se va utiliza si extern sub forma de inhalatii.

-Tuberculoza pulmonara si osoasa (adjuvant), tuse convulsiva si spastica: se administreaza cate 3 picaturi de ulei, de 3 ori pe zi, intr-o lingurita de miere.

-Viermi intestinali: se administreaza 3-4 picaturi de ulei, dimineata si seara, intr-o lingurita cu pulbere de lemnul domnului.

Vezi si: Ulei esential de Bergamota. Ce efecte terapeutice are si cum se utilizeaza

Extern:

-Gripa, laringita, faringita, amigdallta, sinuzita: inhalatii cu 4-5 picaturi de ulei esential de lamaie, de 2 ori pe zi.

-Leucoree, prurit vulvar: 1-2 picaturi de ulei se amesteca cu un extract fluid obtinut prin evaporarea tincturii de galbenele sau de cretisoara si apoi se dilueaza cu o cantitate adecvata de apa (pentru 10 ml de preparat se adauga 200 ml de apa). Se fac spalaturi vaginale in fiecare seara, timp de 3 saptamani.

-Cefalee, migrene: se utilizeaza un inhalant, de cate ori este necesar. De asemenea, se maseaza usor tamplele si fruntea cu 1-2 picaturi de ulei.

-Nevroze: aromatizari prin pulverizare sau cu ajutorul lampii de aromoterapie in camera.

-Reumatism: se prepara un unguent natural cu ulei esential de lamaie si se aplica pe articulatiile afectate de 2-3 ori pe zi. Se fac si bai terapeutice calde cu ulei de lamaie, o data pe saptamanii.

-Tulburari psihice (adjuvant): se fac aromatizari prin pulverizare in camera de dormit, seara, inainte de culcare.

-Alopecie (caderea parului): la o lingura de tinctura de brusture sau
urzica se adauga 3 picaturi de ulei esential de lamaie si se amesteca bine. Se aplica la radacina parului si pe zonele afectate cu ajutorul unei bucati de vata inmuiata in acest preparat, de 2 ori pe zi.

Vezi si: Apa cu lamaie: detoxifiere, slabit, digestie mai buna, detox pentru ficat, purifica sangele

Contraindicatii:

Intern, aceste uleiuri esentiale sunt contraindicate celor care sufera de gastrita hiperacida sau hipertensiune in forme grave.

Vezi si: Stii care este diferenta dintre lamaie si lime?

Vezi si: Ce efecte adverse poate da sucul de lamaie

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole