20.5 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Ulei esential de fenicul, ce indicatii terapeutice are

Feniculul este o planta aromatica utilizata pe scara larga in scop terapeutic. In principal, semintele plantei sunt utilizate in bucataria indiana, precum si in Orientul Mijlociu, avand numeroase avantaje pentru sanatate, datorita continutului bogat in ulei volatil, ulei gras si zaharuri. Potrivit specialistilor, se pare ca uleiul esential de fenicul este unul cu actiunea cea mai blanda. Iata, in continuare, cateva din proprietatile si utilizarile acestui ulei esential de fenicul.

Ulei esential de fenicul – Actiuni terapeutice

  • anticolitic puternic
  • antiseptic
  • antispastic
  • carminativ puternic
  • stomahic
  • expectorant
  • fluidifiant al secretiilor bronsice de intensitate medie
  • sedativ
  • stimulent respirator
  • afrodiziac de intensitate medie-slaba

Ulei esential de fenicul – Indicatii terapeutice

-Colici, dispepsii, dureri abdominale, meteorism, spasme gastrice: se consuma 4-5 picaturi de ulei esential pe o bucatica de paine. De asemenea, se poate folosi si extern – se prepara un ulei caldut de masaj cu fenicul, care se aplica pe abdomen, de 2-3 ori pe zi, masand usor. Vezi si articolul: Fenicul, cel mai bun medicament natural impotriva colicilor abdominale

-Lactatie insuficienta: 3-4 picaturi de ulei esential de fenicul se adauga la o cana cu lapte caldut. Se amesteca si apoi se bea, cate 2 cani pe zi.

-Anorexie (lipsa cronica a apetitului): 2 picaturi de ulei inainte si dupa mesele principale. Se aplica direct pe limba.

-Varsaturi (cu substrat nervos): o picatura de ulei se pune direct pe limba. Aceasta aplicatie se poate face de 3-4 ori pe zi, cu conditia sa nu apara sensibilizarea excesiva sau iritarea limbii. In paralel, se pot face si inhalatii.

-Astenie nervoasa: 3-4 picaturi de 2 ori pe zi, puse pe o lingurita cu miere.

-Astm bronsic: 3-4 picaturi de ulei, de 3 ori pe zi, administrate pe o lingurita cu miere. Pentru efecte mai puternice, se combina in proportie de 2:1 cu uleiul esential de menta. De asemenea, se recomanda si inhalatiile. De cate ori exista dificultati la respiratie sau pericolul declansarii unei crize se inspira profund pe fiecare nara, succesiv.

-Bronsita, gripa: 3-4 picaturi de ulei, de 3 ori pe zi, administrate pe o lingurita cu miere. Totodata, in caz de gripa, laringita, faringita sau amigdalita, se fac inhalatii cu 5 picaturi la o cana cu apa fierbinte. Se pot realiza si aromatizari prin pulverizarea uleiului in incapere.

-Tuse convulsiva si spastica: 3-4 picaturi de ulei esential de fenicul se consuma cu putina miere, de 2-3 ori pe zi.

-Spasme bronsice: 4-5 picaturi de ulei esential se pun intr-o lingurita de miere si se consuma astfel de 2-3 ori pe zi.

-Impotenta, frigiditate: 4 picaturi, de 3 ori pe zi, administrate pe o lingurita cu miere. Pentru efecte mai puternice, se poate inlocui mierea cu o pulbere din plante cu efecte afrodisiace (seminte de branca ursului, salvie sau busuioc). De asemenea, acest mod de administrare se poate asocia cu aromatizarea camerei.

-Viermi intestinali: 4-5 picaturi de ulei esential se pun intr-o lingurita cu pulbere de lemnul domnului. Se administreaza de 2 ori pe zi, timp de 2 saptamani.

-Abcese dentare: 3-4 picaturi de ulei esential se aplica pe o bucatica de vata, care va fi tinuta timp de 10-15 minute in gura, pe zona afectata.

-Gingivita: la o lingurita de ulei vegetal (de susan sau floarea soarelui) se pun 3 picaturi de ulei esential de fenicul. Uleiul astfel obtinut se va tine in gura pe zona gingiilor inflamate, dupa care se scuipa, iar gura se clateste cu putina apa calduta.

-Migrene: se utilizeaza inhalantul, inspirand profund pe fiecare nara, succesiv, de 4-5 ori pe zi. O varianta alternativa foarte buna este aceea de a pulveriza 3-5 ml de ulei volatil in spatiul in care locuim.

-Menstruatii dureroase: uleiul de masaj cu fenicul se aplica pe zona abdominala inferioara, ceea ce va reduce crampele menstruale si va diminua durerile.

-Alte utilizari interne: ca adjuvant uleiul volatil de fenicul are efecte foarte bune in urmatoarele afectiuni si tulburari: afectiuni cardiace, oboseala, astenie fizica si psihica, neurastenie.

Contraindicatii:

In uz intern, acest ulei esential este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita hiperacida in forme grave.

Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole