Troscotul. O banala buruiana care face minuni

Troscotul. O banala buruiana care face minuni

Aparent, troscotul pare o buruiana banala, insa are adevarate proprietati curative. Acesta creste pe marginea drumurilor, pe carari si pe locuri necultivate, iar popular i se mai spune iarba gainilor, hericica, sporis, tarsoaca, troscotel sau troscova.

Principiul activ din troscot este siliciul so­lubil, numit si siliciu organic. Pe langa siliciu, buruiana mai contine si taninuri, flavone, mucilagii si cantitati mici de vitamina C.

Iata in ce afectiuni este recomandat troscotul:

-Troscotul se foloseste ca astringent in combaterea diareei, ca tonifiant si impreuna cu coada calului ca remineralizant la anemici si convalescenti, avand si proprietatea de a mari pofta de mancare. Datorita efectului sau diuretic, trosoctul este un bun aliat al sanatatii rinichilor si un bun adjuvant in bolile de plamani.

-Troscotul intra in compozitia ceaiului gastric, boala ulceroasa, diaree. Actiunea de vin­decare se datoreaza mucilagiilor si taninurilor din planta.

-Troscotul este recomandat in bolile aparatului respirator (bronsite, traheite, edeme pulmonare).

-Troscotul este recomandat in bolile aparatului urinar (cistite, pielite, nefrite). Flavonozidele din aceasta planta au un puternic efect diuretic.

-S-a dovedit stiintific faptul ca siliciul solubil din troscot ajuta la formarea calciului in oase, fiind eficient in osteoporoza.

-Troscotul este foarte eficient in reumatism. Tot siliciul or­ga­nic din aceasta buruiana joaca un rol im­po­tant in formarea si refacerea tesu­tului conjunctival al cartilagiilor si ligamentelor.
-Extern, troscotul ajuta la cicatrizarea afectiunilor sangerande (rani, zgarieturi, hemo­roizi si fisuri anale). Actiunea sa se datoreaza proprietatilor hemostatice ale preparatelor din troscot, care au in compozitie taninuri. In cazul acestor afectiuni, se toaleteaza zona cu ceai pre­parat din troscot, dupa care urmeaza aplicarea unor unguente.

-Troscotul da bune rezultate in bolile pielii, contribuind si la atenuarea ridurilor deoarece siliciul solubil joaca rol de catalizator in formarea co­lagenului si elastinei. Se pun comprese cu ceai de troscot pe fata, inainte de folosirea cremelor antirid sau antioxidante.

Preparate din troscot

  • Ceaiul se prepara prin infuzie (1-2 lingurite de planta la o ceasca cu apa). Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate face si o infuzie mai concentrata din 20 grame de planta la 200 ml apa, din care se iau 3 linguri pe zi.
  • Decoctul se prepara din 4 linguri de planta uscata si maruntita. Se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nu­te, in 500 ml apa, intr-un vas si se va avea in vedere sa se completeze la final apa evaporata. Se filtreaza fierbinte, prin tifon. Intern, se beau cate 2 cesti pe zi, iar extern se foloseste pentru toaletarea diferitelor afectiuni san­gerande.
  • Tinctura de troscot. Pentru a obtine un preparat cu termen de valabilitate mai lung si efect mai puternic, poti folosi tinctura de troscot. 20 g troscot uscat si ma­cinat groscior se pun la macerat in 100 ml alcool ali­mentar, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtrea­za si apoi se lasa la decantat in frigider, timp de 5 zile, pentru limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se even­tualul reziduu si se pas­treaza in flacoane inchise la culoare, prevazute cu dop picurator. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii. Se dministreaza cate 30 picaturi, de 2 ori pe zi.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.