14.4 C
București
marți, martie 26, 2024

Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice

Alior, Euphorbia lathyris, spurge caper sau buruiana de venin este un membru al Euphorbiaceae (familia Spurge), originara din sudul Europei (Franta, Italia, Grecia), nord-vestul Africii si Afica de est, din sud-vestul Asiei si pana in China de vest.

Este o planta foarte toxica, datorita gustului sau acru, este ocolita de animalele care se afla la pascut. Contine un lapte care irita pielea care umfla dureros si are un efect laxativ pana la otravire. Planta este verde pe tot parcursul anului, rizomul plantei creste oblic, este puternic, lemnos si cu ramificatii. 

Un nume obisnuit al plantei este spurge caper si isi ia numele de la pastaile de seminte, care arata ca niste capre, dar sunt foarte otravitoare. Toate partile plantei, inclusiv semintele si radacinile sunt otravitoare. Manipularea poate provoca iritatii ale pielii, deoarece planta produce latex. In timp ce este otravitor pentru oameni si pentru majoritatea animalelor, caprele par sa se bucure sa o consume si sunt imune la toxine. Totusi, toxina poate fi trecuta prin laptele de capra.

Beneficiile plantei toxice

Dificultate cu urinarea. Semintele plantei pot fi procesate in pastile pentru administrare orala pentru a trata dificultatile cu urinarea.

Reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii. Semintele de plante de buruiana de venin sub forma de pulbere sunt luate pe cale orala pentru a provoca diaree si pentru a trata edemele (umflarea cauzata de retentia de lichide).

Muscaturi de sarpe. Semintele de planta facute pulbere si amestecate cu saliva se aplica extern pentru a trata muscaturile de sarpe.

Anticancer. Conform cercetarilor preliminare, planta proaspata are un efect inhibitor usor asupra celulelor Leucemiei.

Alior – Utilizari traditionale ale plantei otravitoare

  • A fost folosita in trecut ca purgativ violent, in timp ce actiunea rubefacienta a frunzelor a fost folosita de cersetori pentru a ridica plagile inestetice pe piele pentru a provoca mila si, astfel, a obtine mai multi bani.
  • Toate partile plantei sunt emetice si purgative, iar planta este considerata azi mult prea toxica pentru a fi folosita medicinal.
  • Latexul din tulpini a fost folosit extern ca depilator, dar este prea iritant pentru a fi folosit in siguranta.
  • Semintele sunt diuretice, parazitice si purgative.
  • A fost utilizat in tratamentul edemului, tumorilor, amenoreei, schistosomiei, scabiei si muscaturilor de sarpe.
  • Semintele proaspete au o actiune anti-tumorala, eficienta impotriva leucemiei limfocitice acute si granulocitice.
  • Planta are activitate anticancer.
  • Este, de asemenea, antiseptic, cathartic, emetic si purgativ.
  • Se spune ca o capsula de seminte cauzeaza catarsie, mai multe cauzand avortul.
  • Este folosit in medicina populara ca remediu pentru cancer si negi si a fost folosit de cersetori pentru a induce eczeme pielii.
  • Are efect laxativ normal atunci cand se iau putine seminte , la supradoza are un efect puternic purgativ care provoaca varsaturi.
  • In trecut, sucul laptos a fost folosit la avort, dar acest lucru nu a avut succes si de multe ori s-a incheiat cu otravire severa pana la moarte.

Alte lucruri despre planta alior

  • Uleiul limpede fin este obtinut din seminte.
  • Este o otrava violenta, producand o purificare violenta si iritare la nivelul intestinelor.
  • Poate fi utilizat medicinal cand este proaspat.
  • Latexul din frunze poate fi transformat in combustibil pentru vehicul.
  • Se spune ca planta in crestere respinge soarecii, se spune ca aceasta este cea mai eficienta in al doilea an de crestere, desi multe rapoarte pun la indoiala aceasta capacitate.

Precautii

  • Planta contine latex, care este toxic pentru ingestie si puternic iritant extern, determinand reactii fotosensibile ale pielii si inflamatii severe, in special la contactul cu ochii sau cu taieturile deschise.
  • Contactul prelungit si regulat cu seva este inadmisibil din cauza naturii sale cancerigene.
  • Semintele sunt de asemenea otravitoare.
  • Evitati utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii.
  • Supradozajele au ca rezultat arderea gurii, greata, diaree, pupile dilatate si colaps cu paloare, rigiditate, frigiditate, transpiratii reci, puls aritmic, vertij, delir, alternarea scanteilor calde si reci, crampe etc.

Scanteiuta, „buruiana” care suprima tusea si vindeca herpesul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

  1. […] In afectiunile pielii, se utilizeaza tinctura din pir, datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antibiotice. Se recomanda stergerea zonei de piele afectate cu tinctura, apoi se aplica unguentele dermatologice. Iata cum poti prepara tinctura de pir: 20 g pir uscat si ma­cinat groscior se pun la macerat in 100 ml alcool ali­mentar, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtrea­za, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea lim­pede intr-un alt flacon, indepartandu-se even­tualele reziduuri care s-au depus pe fundul vasului. Se pastrea­za in sticlute inchise la culoare, prevazute cu dop pi­curator. Vezi si: Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice […]

  2. […] Planta are in compozitia sa: substante toxice (aroina, aronica, aroidina, conicina), saponine, coniine, oxalat raphide, acid oxalic, amidon, mucilagii, substante grase, zahar, substante minerale, compusi cianici,  glicozizi, etc. Principalele poprietati ale plantei sunt: antihelmitic, antinevralgic, purgativ, vomitiv, antiasmatic, antihemoroidal, antiinflamator (extern) si antialgic (extern). Vezi si: Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole