22.1 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Tratamentul cu armurariu pentru ficat – Ce arata cercetarile stiintifice despre beneficiile si eficacitatea acestei plante in afectiunile hepatice

Armurariu este o planta medicinala recunoscuta pentru proprietatile sale hepatoprotectoare. De-a lungul istoriei, armurariul a fost folosit in medicina traditionala pentru tratarea diverselor afectiuni ale ficatului, iar in ultimele decenii, cercetarile stiintifice au inceput sa valideze beneficiile acestei plante pentru sanatatea ficatului. In acest articol vom afla efectele armurariului si ce spun studiile despre tratamentul cu aceasta planta pentru afectiunile hepatice.

Proprietati si compusi benefici ai armurariului

Armurariul este o planta cu flori anuale, de culoare violet-rosiatice, iar din semintele sale (fiecare cap de planta contine aproximativ 190 de seminte care pot fi folosite in diferite moduri) este derivat extractul, care include concentratii mari de silimarina, cel mai bun si activ ingredient din extract, dar si principalul responsabil pentru beneficiile sale pentru ficat. Exista numeroase cercetari cu privire la impactul semnificativ pe care extractul il poate avea asupra functiei si sanatatii ficatului, pentru care aceasta planta este folosita de secole.

Studiile au demonstrat ca armurariul prezinta urmatoarele proprietati benefice pentru ficat:

-Hepatoprotector:

Silimarinul protejeaza celulele hepatice de agentii nocivi, cum ar fi toxinele din alcool, medicamente si substante chimice. Aceasta ajuta la mentinerea functiei hepatice normale si la prevenirea deteriorarii celulelor hepatice.

Un studiu efectuat in 2017 confirma ca silimarina poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ficatului, anuland o mare parte din daunele cauzate de consumul excesiv de alcool sau alte comportamente daunatoare asupra ficatului, inclusiv ciroza.

Antiinflamator: Silimarinul poate reduce inflamatia in ficat, care este un factor important in dezvoltarea afectiunilor hepatice, cum ar fi hepatita.

Stimuleaza regenerarea celulara: Armurariul poate sprijini regenerarea celulelor hepatice afectate si poate contribui la vindecarea tesutului hepatic lezat.

Reducerea nivelului de colesterol: Armurariul poate contribui la scaderea nivelului de colesterol din sange, ceea ce poate fi benefic pentru sanatatea generala a ficatului.

Afectiuni hepatice tratate cu armurariu

Hepatita: Cercetarile au aratat ca tratamentul cu armurariu poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate hepatitei virale si la reducerea inflamatiei in ficat.

Ciroza hepatica: Unele studii au sugerat ca armurariul poate ajuta la imbunatatirea functiei hepatice si la reducerea complicatiilor la pacientii cu ciroza hepatica.

Steatoza hepatica non-alcoolica (NAFLD): Armurariul poate fi benefic in reducerea acumularii de grasime in ficat, care este caracteristica NAFLD.

Intoxicatii hepatice: Tratamentul cu armurariu poate fi utilizat ca un adjuvant pentru detoxifierea ficatului in cazurile de intoxicatii cu substante chimice sau medicamente hepatotoxice.

Moduri de Administrare si Dozaj

Armurariul este disponibil sub forma de suplimente alimentare, extracte lichide sau capsule. Doza recomandata poate varia in functie de afectiunea hepatica si de produsul utilizat. Este esential sa consultati un profesionist in domeniul sanatatii, cum ar fi un medic sau un fitoterapeut, inainte de a incepe un tratament cu armurariu pentru a obtine sfaturi adecvate si a evita interactiunile cu alte medicamente.

Prof. dr. Ovidiu Bojor recomanda administrarea a 3 comprimante pe zi (cu 70 g silymarina/comprimat) sau cate 6 comprimate pe zi in cazul bolilor mai grave.

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de fructe de armurariu macinate si o cana cu apa, prin infuzare si se beau cate 2 cani pe zi (una dimineata, pe stomacul gol, iar cealalta se bea fractionat – o parte dupa masa de pranz si o parte dupa cina).

O cura cu armurariu dureaza 2 saptamani si se poate relua dupa o pauza de 2 saptamani.

*Fructele de armurariu macinate se pastreaza la frigider, dar nu mai mult de 24 de ore, deoarece isi pierd proprietatile. De asemenea, poti sa zdrobesti semintele si sa le inmoii, impreuna cu frunzele, pentru a face ceai, sa le mananci crude sau sa le usuci sub forma de pulbere. Pastreaza semintele si frunzele in congelator pentru a le face sa reziste mai mult si sa-si pastreze nutrientii puternici.

!!! Armurariul, cu compusii sai activi de silimarina, reprezinta o optiune promitatoare pentru protejarea si sustinerea sanatatii ficatului. Cercetarile recente au sustinut utilizarea acestei plante in tratamentul afectiunilor hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza hepatica si steatoza hepatica non-alcoolica. Cu toate acestea, este important sa se evite automedicatia si sa se solicite intotdeauna sfatul unui profesionist in domeniul sanatatii inainte de a incepe un tratament cu armurariu.

Vezi si: 12 beneficii impresionante ale armurariului (ciulinul de lapte)

Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Vezi si: Sunatoarea – Beneficii pentru depresie, sindromul premenstrual (PMS) si menopauza

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole