27.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024

12 beneficii impresionante ale armurariului (ciulinul de lapte)

Armurariul (Silybum marianum), cunoscut si sub denumirea de ciulin de lapte, este o planta medicinala cu proprietati terapeutice remarcabile. De-a lungul secolelor, armurariul a fost folosit in medicina traditionala pentru tratarea diverselor afectiuni hepatice si pentru sustinerea sanatatii ficatului. In acest articol, vom explora cele mai importante beneficii ale ciulinului de lapte si modul in care aceasta planta poate contribui la mentinerea unei functii hepatice sanatoase.

Ciulinul de lapte este o planta anuala, cu flori rosiatice-violet. Aceasta planta este cunoscuta pe scara larga si foarte laudata datorita componentelor organice puternice care se gasesc in semintele sale. De exemplu, din semintele sale este derivat extractul, care include concentratii mari de silimarina, cel mai unic si activ ingredient din extract. Totodata, extractul contine si diversi acizi grasi, inclusiv acid linoleic.

Armurariu – Cele mai importante beneficii ale ciulinului de lapte

1.Protejeaza ficatul

Unul dintre cele mai recunoscute beneficii ale armurariului este capacitatea sa de a proteja si sprijini sanatatea ficatului. Dupa cum am spus si mai sus, principala substanta activa din armurariu se numeste silimarina, care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Silimarina protejeaza celulele hepatice de leziuni si toxine si poate contribui la regenerarea tesutului hepatic afectat.

Totodata, un studiu din 2017 confirma ca planta poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ficatului, anuland o mare parte din daunele cauzate de consumul excesiv de alcool sau alte comportamente daunatoare asupra ficatului, inclusiv ciroza. In plus, poate preveni afectiuni precum sindromul ficatului gras, icterul si hepatita.

2.Protectie impotriva daunelor oxidative:

Silimarina din armurariu este un puternic antioxidant, protejand celulele hepatice de stresul oxidativ. Aceasta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, contribuind la mentinerea sanatatii generale a organismului.

3.Sustine sanatatea digestiva:

Pe langa beneficiile pentru ficat, armurariul poate avea si un efect pozitiv asupra sanatatii digestive. Studiile sugereaza ca silimarina poate stimula secretia bilei si poate imbunatati digestia. De asemenea, armurariul poate fi util in ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni precum sindromul de colon iritabil si indigestia.

4.Proprietati antiinflamatorii:

Ciulinul de lapte are si proprietati antiinflamatorii, putand fi util in reducerea inflamatiei asociate cu afectiuni cronice, cum ar fi artrita reumatoida si boala inflamatorie intestinala. Prin reducerea inflamatiei, armurariul poate contribui la ameliorarea simptomelor si la sustinerea sistemului imunitar.

5.Intareste imunitatea

Ciulinul de lapte intareste imunitatea generala si lupta impotriva infectiilor. Silimarina din ea promoveaza, de asemenea, formarea de glutation in organism, care ajuta la combaterea stresului oxidativ, imbunatatind astfel sanatatea generala a organismului.

6.Potential anticancerigen

Potrivit site-ului Cancer Research UK, se pare ca extractul de ciulin de lapte poate avea un efect inhibitor asupra cresterii celulelor canceroase si a tumorilor pe piele si poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cresterii canceroase la prostata, san si ficat.

7.Imbunatateste sanatatea inimii

Extractul de ciulin de lapte contine concentratii mari de acizi grasi benefici si omega-3, care sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii inimii. Acestia sunt capabili sa echilibreze nivelul de colesterol din organism, ceea ce poate preveni ateroscleroza, reducand astfel riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord, arata studiile.

8.Gestioneaza diabetul

Substantele din extractul de ciulin de lapte poate functiona si pentru a regla nivelul de insulina si pentru a mentine chiar nivelul zaharului din sange pentru persoanele cu diabet sau a celor care sunt predispusi la boala.

9.Previne calculii biliari

Purificand organismul de deseurile metabolice, planta poate ajuta la imbunatatirea functiei vezicii biliare, a rinichilor si a splinei, prevenind astfel riscul de calculi biliari.

Vezi si: Tinctura de armurariu. Cum se prepara si ce indicatii terapeutice are

10.Imbunatateste sanatatea oaselor

Ciulinul de lapte ajuta la prevenirea pierderii osoase cauzate de o deficienta de estrogen. De asemenea, imbunatateste sanatatea oaselor si previne riscul de osteoporoza.

11.Incetineste aparitia bolii Alzheimer

Cercetatorii de la Buck Institute for Aging Research, Novato, SUA, considera ca prezenta silimarinei in ciulinul de lapte poate stimula capacitatea cognitiva si poate deschide noi cai neuronale, incetinind efectiv aparitia dementei si a bolii Alzheimer.

12.Ingrijirea pielii

Ciulinul de lapte ajuta la atenuarea inflamatiei datorita continutului sau bogat de antioxidanti. De asemenea, previne imbatranirea pielii si promoveaza o stralucire sanatoasa. In plus, silimarina prezenta in ciulinul de lapte ajuta in tratamentul psoriazisului, combate roseata, mancarimea si petele groase de pe piele.

!!!Nu exista o doza prescrisa pentru ciulinul de lapte, asa ca cel mai bine este sa urmezi indicatiile de pe ambalaj.

!!!Se recomanda prudenta si pentru femeile care alapteaza sau gravide.

Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Vezi si: Sunatoarea, o planta cu beneficii terapeutice remarcabile

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole