20 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Coada soricelului, o planta cu puternice efecte terapeutice

Coada soricelului este o planta care creste pe marginea drumurilor si pe locuri necultivate. In Banat i se mai spune alunele, datrorita credintei ca ar vindeca alunitele de pe fata oamenilor. In alte parti ale tarii se numeste sorocina. De la ea se folosesc florile (Flores Millefolii) si planta cu frunze si flori (Herba Millefolii).

Aceasta planta este fragila, insa este considerata una dintre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare si cicatrizante din flora mondiala, iar studiile efectuate au demonstrat multe alte calitati vindecatoare ale frunzelor si florilor sale.

Coada soricelului intra in compozitia urmatoarelor ceaiuri: antiasmiatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic si laxativ-antihemoroidal.

Datorita continutului in ulei volatil, bogat in azulen, coada soricelului are proprietati puternic antiseptice, apropiindu-se de cele ale musetelului.

Iata ce beneficii are coada soricelului pentru organismul nostru:

Potrivit farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”, coada-soricelului se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului si intestinelor ca enterocolite si gastrite. Calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi sau cate 50 de picaturi cu tinctura de coada-soricelului, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa.

Infuzia din planta are si o actiune stimulenta asupra ficatului marind secretia biliara, calmand in acelasi timp spasmele care dau colicile hepatice. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi sau cate 50 de picaturi cu tinctura de coada-soricelului, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa.

Avand si un principiu amar (achileina), care se gaseste in cantitate mai mare in frunze, are proprietati tonice si stimulatorii asupra apetitului. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi sau cate 30 de picaturi cu tinctura de coada soricelului, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa. Preparatele se iau cu cel putin 15 minute inainte de masa.

Ceaiul de coada soricelului influenteaza in bine menstruatia neregulata, avand proprietatea de a regla hemoragiile abundente si calmeaza durerile. Multi medici au considerat de-a lungul vremii ca femeile ar fi crutate de multe boli daca ar recurge la aceasta planta din cand in cand. Nu conteaza varsta persoanei, orice femeie ar trebui sa consume cand si cand cate o ceasca de ceai. Fie ca sunt fete cu menstruatia neregulata, fie ca sunt femei cu o menopauza problematica, acesta planta minune va face bine.

Pentru hemoroizi, fisuri anale si prurit anal se recomanda un amestec de coada soricelului cu frunze de urzica din care se dau 2-3 ceaiuri pe zi. De asemenea, se poate administra si cate 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa. Tratamentul intern se completeaza cu cel extern. In caz de constipatie se adauga si coaja de crusin.

O infuzie de coada soricelului mai concentrata facuta din 10 g planta la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineata pe stomacul gol.

In cura de primavara, coada soricelului ajuta la curatarea sangelui.

In tuse si bronsita, in anumite stari nervoase, in boli ale vezicii urinare, ceaiul aduce o stare de imbunatatire.

Cum se administreaza extern planta

Extern, coada soricelului se foloseste sub forma de bai sau comprese, cu efecte calmante, antiinflamatoare si dezinfectante in arsuri, diferite plagi purulente, exeme zemuinde, hemoroizi, ulcere varicoase si abcese dentare. De asemenea, are proprietatea de a regenera tesuturile. Pentru bai se utilizeaza 30-60 g planta la 1 l de apa. Aceasta insusire se mareste prin adaugarea de radacina de tataneasa. Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate.

Cum se prepara corect ceaiul de coada soricelului:

Ceaiul se prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior la 250 g apa. Se lasa la infuzat 30 de minute, dupa care se filtreaza. Se indulceste dupa gust, cu miere si se bea in cursul unei zile.

Cum se preapara corect tinctura de coada soricelului:

Tinctura se prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita groscior care se pun la macerat timp de 10 zile, in 100 ml alcool alimentar, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la de­cantat in frigider timp de alte 6 zile, pentru o de­plina limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in sticlute de culoare inchisa, prevazute cu dop-pipeta.

Precautii si contraindicatii:

Coada soricelului trebuie administrata cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 g/zi. Un studiu al La persoanele cu sensibilitate alergica la aceasta planta poate pro­duce catar respirator si dermatita de contact.

Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole