1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Totul despre cultura de ricin – Castiguri chiar si de 36.000 de euro la hectar

Ricinul este o planta tropicala originara din India si Africa. Ea se cultiva atat in scop ornamental, industrial cat si medicinal. Uleiul din seminte de ricin are valoare terapeutica si mai e folosit si solubil in alcool si combustibil. Ricinul se poate cultiva cu mare succes si la noi in tara, iar castigurile provenite din aceasta cultura sunt foarte mari. Iata totul despre cultura de ricin:

Totul despre cultura de ricin – Primele pregatiri

Terenul necesita o aratura adanca la 35 cm, discuire, la fel cum se procedeaza si la infiintarea culturii de porumb. Luna cea mai potrivita pentru punerea unei culturi de ricin este mai. La semanat se foloseste acelasi echipament ca si la porumb, iar distanta de plantare e de 75 cm intre randuri si 25 intre plante pe rand.

Ricinul este ideal de plantat in partea de sud a Romaniei pentru ca are nevoie de o toamna tarzie ca semintele sa ajunga la maturitatea optima de recoltare. Este o planta extrem de sensibila la gerurile tarzii de primavara si intreaga plantatie de ricin poate fi compromisa in cazul manifestarii unor temperaturi de 1-2 grade Celsius.

Totul despre cultura de ricin – Marile avantaje

Cele mai importante avantaje ale acestei culturi de ricin constau in faptul ca nu necesita fertilizare si nici irigare. Solurile trebuie sa fie fertile, bogate in substante nutritive, iar dupa plantare mai e necesara o prasila mecanica.

Daca terenul e suficient de fertil, nu mai este nevoie de ingrasaminte si nici de irigare. Cerintele de umiditate sunt moderate pentru ca planta are radacini puternic ramificate. Excesul de umiditate poate duce la dezvoltare anormala.

Pentru rezultate bune se pot administra 16-20 de tone de gunoi de grajd bine fermentat care se incorporeaza in sol. Ingrasamantul se administreaza cu 10 zile inainte de semanat.

Totul despre cultura de ricin – Costuri si castiguri

Pentru infiintarea culturii de ricin costurile constau in aproximativ 1200-1500 de euro pentru seminte. La un hectar intra 35 de kilograme de samanta, iar pretul unui kilogram oscileaza de la 100 de lei in sus.

Secretul productiilor ridicate de ricin consta in carnirea plantelor, o operatiune care consta in eliminarea manuala a mugurelui. Ea se face atunci cand plantele au 4-6 grunze adevarate. Se rupe cu mana mugurele din capatul tulpinii fara a se atinge frunzele. In locul unui singur ciorchine central, la planta carnita se dezvolta 2-3 ciorchini.

Recoltarea se face in functie de aspectul ciorchinelui care trebuie sa fie brun cenusiu, invelisul semintelor trebuie sa fie uscat si samanta sa poata fi scoasa usor. Plantele pot fi recoltate fie manual fie mecanizat. Vezi si: Uleiul de ricin – 8 aplicatii mai putin stiute pentru ingrijirea tenului

Productia de seminte este de 1600-1800 de kilograme la hectar. Profitul din aceasta cultura poate fi considerabil, in productia medie fiind 1600kg la hectar. Doar din vanzarea semintelor la pretul minim de 100 de lei se poate realiza un venit de cel putin 160.000 de lei. Prin procesarea semintelor si obtinerea uleiului de ricin profitul poate creste considerabil.

Obtinerea uleiului de ricin necesita doar o presa si este o operatiune destul de usor de realizat pentru a putea comercializa direct produsul final.

Soiurile romanesti de ricin sunt soiul Cristian care poate da chiar si 2500 kg la hectar, soiul Teleorman care e rezistent la seceta si are recoltare timpurie, soiul Rivlas si soiul Dragon.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole