17.2 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Ricinul. Ce trebuie sa stim despre aceasta planta. Beneficii si precautii

Ricinul (Ricinus communis) este o planta foarte veche, de cel putin 6000 de ani, cu o crestere foarte rapida, de pana la 5 m si recunoscuta pentru proprietatile curative ale uleiului obtinut din semintele sale. Totodata, ricinul produce si o toxina mortala, mai periculoasa decat cianura.

De ce sunt toxice semintele de ricin?

Semintele de ricin sunt compuse dintr-un ulei foarte bogat, pe care planta il protejeaza prin depozitarea unei proteine, ricinina (alcaloid), o substanta toxica, care, odata ingerata, duce la moartea celulelor prin blocarea productiei de proteine ce le mentin in viata.

Dupa cum spuneam, semintele sunt foarte toxice, insa uleiul de ricin este netoxic (Ricini oleum). Uleiul din semintele de ricin intrebuintat in farmacii se obtine din semintele care in prealabil se decortica, apoi miezul se sfarma si se preseaza la rece, faza in care se obtine cam 45% ulei gras care apoi se purifica prin trecerea unui curent de vapori de apa la 100-110°C; uleiul se filtreaza apoi sub presiune prin carbune. Ricina sub actiunea curentului cald de vapori de apa este coagulata si retinuta prin filtrarea sub presiune.

 Care sunt proprietatile si beneficiile ricinului?

In primul rand, deblocheaza tranzitul intestinal si intensifica eliminarea materiilor toxice din organism. Apoi, folosit extern, este un adevarat elixir pentru piele, par si mucoase, avand proprietati trofice, antimicrobiene, antitumorale. Totusi, nu uita ca uleiul de ricin trebuie folosit intern doar la indicatia unui specialist si extern in cantitati foarte mici, de cateva picaturi pe zi.

Ricinul – Aplicatii interne:

-Intern, uleiul de ricin se recomanda in constipatie. Se administreaza 1-2 lingurite de ulei, pe stomacul gol. Efectul apare dupa aproximativ 3 ore. Deoarece gustul este neplacut, se poate amesteca cu putin suc de fructe sau zeama de lamaie. In cazul in care nu se poate ingera, exista si varianta unor capsule, care se gasesc in magazinele naturiste.

-Intern, uleiul de ricin mai este eficient si in cazul viermilor intestinali. Dimineata, pe stomacul gol, se consuma cate 100-200 g seminte de dovleac, dupa care se iau 1-2 linguri de ulei de ricin. Tratamentul se repeta timp de 1 saptamana.

Ricinul – Aplicatii externe:

Uleiul de ricin ajuta cresterea parului si a genelor. Acesta este bogat in uleiuri omega 3 care asigura hrana necesara parului si scalpului. Totodata, folosit cu regularitate, acesta poate ajuta la regenerarea si ingrosarea firului de par. Uleiul trebuie masat la radacina firului de par inainte de pieptanarea acestuia.

-Uleiul de ricin este eficient in cazul cicatricilor si a vergeturilor. Tot ce trebuie sa faci este sa masezi zonele afectate in fiecare zi. In cazul unei cictrici, se lasa  o carpa imbibata in ulei timp de 1-2 ore pe rana.

-Uleiul de ricin te scapa de acnee. Datorita efectului antibacterian, uleiul de ricin este un tratament eficient contra acneei in conditiile unei utilizari regulate. Inainte de culcare, se pune o compresa calda pe fata pentru a deschide porii. Se maseaza apoi o mica cantitate de ulei de ricin in piele, si se lasa sa actioneze peste noapte.

-Uleiul de ricin este eficient in cazul petelor de pe piele (pigmentatie). Se maseaza usor  zona cu probleme, timp de 10-15 minute in fiecare zi, timp de 2 saptamani.

-Uleiul de ricin te scapa de lipoame, alunite (nevi), negi si condiloame. Se ung zonele afectate cu ulei de ricin vreme de 15 minute, atat cat poate absorbi pielea, timp de 1 luna. In cazul negilor, se pune pe zona afectata comprese cu ulei de ricin, care se tin 30 de minute in fiecare zi. Aplicatiile se fac pana cand formatiunile se retrag.

-Uleiul de ricin ajuta la prevenirea craparii pielii, a bataturilor si a degeraturilor. Dupa fiecare baie, se maseaza corpul cu ulei de ricin, dupa care se lasa pielea sa se zvante jumatate de ora.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole