5.8 C
București
marți, noiembrie 19, 2024

Top 7 ciuperci medicinale. Ce beneficii au si cum se utilizeaza

Ciupercile medicinale au fost utilizate de secole in medicina traditionala din intreaga lume pentru proprietatile lor terapeutice si beneficiile pentru sanatate. In ultimele decenii, cercetarile stiintifice au confirmat multe dintre aceste proprietati, evidentiind potentialul extraordinar al unor specii precum Reishi, Shiitake, Maitake, Coada de curcan, Chaga, Cordyceps si Coama leului. 

Potrivit profesorului Solomon P. Wasser, cercetator la Universitatea din Haifa si redactor sef al Jurnalului International de Ciuperci Medicinale, exista peste 650 de specii de ciuperci care sunt considerate medicinale. Cu toate acestea, nu toate ciupercile sunt legale. Unele soiuri pot avea efecte psihedelice; sunt clasificate ca ciuperci psilocibina.

Ciupercile medicinale sunt ciuperci care contin compusi puternici numiti beta-glucani, cunoscuti a avea proprietati de vindecare. Beta-glucanii pot ajuta la modularea sistemului imunitar, stimuland astfel sanatatea in diferite moduri. Dar hai sa aruncam o privire mai atenta asupra celor mai importante ciuperci medicinale si modul in care acestea pot fi utilizate pentru a sprijini sanatatea noastra.

Cele mai bune ciuperci medicinale:

1.Reishi (Ganoderma lucidum sau lingzhi):

Reishi este cunoscuta pentru proprietatile sale puternice de stimulare a sistemului imunitar si de combatere a inflamatiei, potrivit studiilor de cercetare. Aceasta ciuperca este adesea utilizata pentru a sprijini sanatatea cardiovasculara, pentru a reduce stresul si pentru a imbunatati calitatea somnului. Reishi poate fi consumata sub forma de pulbere, extract lichid sau ceai.

2.Shiitake (Lentinula edodes):

Shiitake este apreciata pentru capacitatea sa de a stimula imunitatea (datorita continutului de seleniu) si de a imbunatati sanatatea cardiovasculara. Aceasta ciuperca contine compusi bioactivi care au demonstrat proprietati antivirale si antibacteriene. Shiitake poate fi consumata in mancaruri gatite sau sub forma de suplimente alimentare.

3.Maitake (Grifola frondosa):

Maitake este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar si pentru capacitatea sa de a reduce nivelul de glucoza din sange, fiind astfel utila in gestionarea diabetului zaharat. Aceasta ciuperca poate fi consumata sub forma de suplimente alimentare sau adaugata la preparatele culinare.

4.Coada de curcan (Trametes versicolor):

Coada de curcan este recunoscuta pentru continutul sau bogat in antioxidanti si pentru potentialul sau de a sustine sistemul imunitar si poate ajuta la suprimarea inflamatiei. Aceasta ciuperca este adesea utilizata ca supliment alimentar pentru a sprijini sanatatea generala si pentru a reduce riscul de boli cronice.

5.Chaga (Inonotus obliquus):

Chaga este apreciata pentru continutul sau ridicat de antioxidanti si pentru proprietatile sale antiinflamatorii, arata cercetarile. Aceasta ciuperca poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, la reducerea inflamatiei si la combaterea stresului oxidativ, incetinind procesul de imbatranire. In plus, aceste ciuperci pot ajuta la scaderea LDL sau a colesterolului rau. Chaga poate fi consumata sub forma de pulbere, extract lichid sau ceai.

6.Cordyceps (Cordyceps sinensis, Cordyceps militarist):

Cordyceps este cunoscuta pentru capacitatea sa de a spori nivelul de energie si de a imbunatati performanta fizica. Aceasta ciuperca este adesea utilizata de sportivi pentru a imbunatati rezistenta si capacitatea de recuperare.

De exemplu, un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu 37 de participanti chinezi varstnici sanatosi, a aratat ca un produs fermentat care contine Cordyceps sinensis a ajutat la cresterea absorbtiei de oxigen si a capacitatii aerobe.

Cordyceps poate fi consumata sub forma de suplimente alimentare sau extracte.

7.Coama leului (Hericium erinaceus):

Coama leului este apreciata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii creierului si sistemului nervos. Aceasta ciuperca contine compusi care pot stimula cresterea si regenerarea celulelor nervoase, fiind utila in gestionarea afectiunilor neurologice precum Alzheimerul si Parkinsonul.

De exemplu, cercetatorii japonezi au descoperit ca voluntarii (varsta 50-80 de ani), diagnosticati cu deficiente cognitive usoare, care au luat tablete de 250 mg care contineau pulbere Hericium erinaceus de trei ori pe zi timp de 4 luni au prezentat o imbunatatire marcata. Ciuperca este cunoscuta si ca hou tou gu sau yamabushitake.

Coama leului poate fi consumata sub forma de suplimente alimentare sau adaugata la preparatele culinare.

Ciupercile medicinale sunt disponibile in urmatoarele forme:

  • Ciuperci proaspete si uscate
  • Ceaiuri de ciuperci
  • Tincturi si extracte
  • Capsule si suplimente
  • Pulbere de ciuperci medicinale
  • Ciuperci utilizate in alimente si bauturi

Dozare

Produsele medicinale cu ciuperci vin cu instructiuni privind dozarea, care pot fi urmate. De regula, doza initiala generala recomandata pentru pulberi, capsule si tincturi este de aproximativ 1000-3000 mg (1-3 grame) pe zi. Cu toate acestea, cel mai bine este sa urmati sfaturile date de un herbalist autorizat sau de un medic inainte de a adauga un supliment natural in regimul dumneavoastra zilnic.

Vezi si: Ciuperca Nameko. 7 beneficii ale consumului de ciuperci japoneze

Vezi si: Top 8 ciuperci japoneze pe care ar trebui sa le introduci in dieta ta

Vezi si: Ciupercile – care sunt speciile mortale si toxice de care trebuie sa te feresti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole