Ciuperca Nameko. 7 beneficii ale consumului de ciuperci japoneze

Ciuperca Nameko

Ciuperca Nameko (Pholiota microspora) este o ciuperca de marime medie, originara din Japonia, cu palarie carnoasa, galben-maronie, acoperita cu o substanta mucilaginoasa si care se aseamana foarte mult cu binecunoscutele noastre ghebe. Denumirea japoneza a speciei este Namerako, ce inseamna „ciuperca lipicioasa„. 

Ciupercile Nameko se afla pe locul doi in categoria celor mai populare ciuperci din Japonia, dupa Shiitake. Acestea cresc in grupuri, in paduri de foioase, cum ar fi cele de fag, stejar, ulm sau plop, pe trunchiurile de fagi morti. Au o aroma usoara, pamantoasa si un gust asemanator cu nucile caju. Vezi si: Ciupercile de fag. Ce beneficii importante au pentru sanatate

Consistenta lor gelatinoasa este motivul pentru care au devenit atat de cautate in lumea culinara. De exemplu, ciupercile Nameko sunt un ingredient standard in supa miso japoneza, unde actioneaza ca un agent de ingrosare natural si un potentiator de aroma. Totodata, aceste se mai adauga si la cartofoi prajiti, tocanite, risotto sau ca topping pentru pizza.

Pe langa aroma lor minunata, ciupercile Nameko sunt incarcate cu nutrienti esentiali. Acestea sunt o sursa bogata de fibre, vitamina C, seleniu si vitamina D si, de asemenea, ajuta la cresterea imunitatii. In plus, Nameko nu contine grasimi, colesterol si gluten, fiind o alegere ideala daca vrei sa scapi de kilogramele in plus.

Datorita substantelor active, ciupercile Nameko au potential anticancerigen, antioxidant si antiinflamator.

Ciuperca Nameko – Beneficii pentru sanatate

1-Intareste sistemul imunitar

Ciupercile Nameko contin ergotioneina, un antioxidant puternic, care ofera protectie impotriva radicalilor liberi, oferind astfel si o intarire a  sistemului imunitar. Prin urmare, acestea ajuta la conservarea si vindecarea tesuturilor organismului. In plus, ele pot stimula apararea organismului impotriva microbilor.

2-Scade inflamatia din organism

Dupa cum am spus si mai sus, ciupercile Nameko contin ergotioneina, un antioxidant care ajuta si la scaderea inflamatiei din intregul corp. Dupa cum se stie, inflamatia cronica este asociata cu mai multe boli, precum accidentul vascular cerebral sau bolile de inima care au ca rezultat tulburari autoimune precum lupusul si artrita reumatoida. Prin urmare consumul acestor ciuperci pot fi de folos in combaterea multor boli.

3-Previne si combate cancerul

Ciupercile Nameko au un continut bogat in seleniu, care ofera proprietati antioxidante, anticancerigene si antiinflamatorii si ajuta la reducerea cancerului, bolilor tiroidiene, bolilor de inima si declinului cognitiv. In plus, polizaharidele prezinta proprietati antitumorale, promovand imunitatea antitumorala si inducerea apoptozei celulelor tumorale.

4-Imbunatateste functia creierului

Polizaharida gasita in ciupercile Nameko ajuta la imbunatatirea functiei nervoase si trateaza neurastenia si alte nevroze.

5-Prevenine diabetul

Ciupercile Nameko contin insulina naturala si enzime care favorizeaza descompunerea zaharului sau a amidonului din alimente.

Acestea contin anumiti compusi care sprijina functiile ficatului impreuna cu pancreasul si alte glande endocrine. Prin urmare, incurajeaza productia de insulina si reglarea corecta a acesteia in organism. Totodata, antibioticele gasite in ele ajuta la apararea pacientilor cu diabet zaharat de afectiuni dureroase si care pun viata in pericol.

6-Pastreaza sanatatea oaselor

Ciupercile Nameko sunt bogate in calciu despre care se stie ca este un nutrient indispensabil pentru muschi si oase. Un deficit de calciu in organism duce la dureri articulare, osteoporoza si lipsa de mobilitate. Asadar, pentru sanatatea oaselor consuma alimente bogate in calciu, ca de exemplu ciuperci Nameko.

7-Incetineste procesul de imbatranire

Ciupercile Nameko sunt bogate in antioxidanti care ofera protectie impotriva radicalilor liberi si care combat semnele imbatranirii. Prezenta antioxidantilor lucreaza mai mult pentru a proteja organismul de stresul fiziologic care provoaca semne de imbatranire.

Vezi si: Ciupercile stridii (pleurotus). 8 motive pentru a le include in dieta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...