21.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Top 7 alimente care „lupta” cu raceala

Schimbarile bruste de temperatura la care suntem expusi in aceasta perioada a anului isi pun amprenta asupra sanatatii noastre. Specialistii avertizeaza sa nu se mai apeleze cu atata usurinta la medicamente pentru a trata o raceala banala.

Trebuie sa stii ca exista anumite alimente care pot tine la distanta raceala, care sa ajute in lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor. Totodata, specialistii sustin ca acestea pot ajuta si la scurtarea perioadei de inconvalescenta, in cazul in care esti deja racit.

1.Alimente care lupta cu raceala – Usturoi

Cercetarile arata ca persoanele care consuma usturoi, raceala se manifesta mai rar sau durata bolii este mai scurta, iar simptomele sunt mai putin intense. De exemplu, un studiu a scos la iveala ca usturoiul isi merita intr-adevar renumele de antibiotic natural. La acest studiu au participat 146 de adulti sanatosi: o parte din ei au primit pastile placebo, iar ceilalti au primit capsule de usturoi, timp de 12 saptamani, in timpul iernii. Grupul placebo a inregistrat 65 de raceli, rezultand intr-un numar de 366 de zile de raceala, in timp ce grupul suplimentelor de usturoi a avut 24 de raceli, insumand 111 zile de raceala.

Usturoiul contine alicina, un compus care are proprietati antioxidante ce pot ajuta in lupta impotriva racelii. Taierea sau zdrobirea usturoiului activeaza acest compus, pentru rezultate excelente.

2.Alimente care lupta cu raceala – Morcovi

Morcovii contin beta-caroten, un compus pe care organismul il transforma in vitamina A, un element de baza al sistemului imunitar. S-a demonstrat faptul ca morcovii sporesc imunitatea. Consumand doar 1 pahar de suc de morcov pe zi, veti putea sa va mariti imunitatea. Acesta va va ajuta corpul sa lupte impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si va va proteja corpul de inflamatii, bacterii si virusi daunatori.

Sucul de morcov este o mare sursa de vitamine si minerale cum ar fi K, B6, potasiu si fosfor, esentiale pentru starea buna a creierului, a oaselor si a sistemului nervos.

3.Alimente care lupta cu raceala – Ardei gras

Specialistii recomanda consumul de ardei gras, deoarece are in compozitie capsaicina, un compus alcaloid cu proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene si analgezice. Totodata, ardeii grasi sunt surse excelente de vitamina C, dar si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), vitamina E, B6 si vitamina K, potasiu, calciu, molibden si mangan.

4.Alimente care lupta cu raceala – Ciuperci

Ciupercile au capacitatea de a furniza organismului antioxidanti care lupta impotriva bolilor. Acestea contin L-ergothioneina sau ERGO care sunt legate de un risc redus de boala inflamatorie cronica.

Ciupercile contin factori antibiotici naturali, ce pot lupta impotriva infectiilor. Totodata, ciupercile sunt probiotice, ajutand la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni. Specialistii recomanda o cura timp de 1 luna cu ciuperci deoarece, acestea pot face sistemul imunitar mult mai rezistent in fata virusilor.

5.Alimente care lupta cu raceala – Ghimbir

In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca extractele de ghimbir stimuleaza centrii vasomotori si respiratori, actionand asupra intregului organism, stimuland sanatatea, vitalitatea si intensificand imunitatea.

Ghimbirul apara organismul de inflamatie, de aceea poate fi inclus in dieta proaspat, ras, sub forma de praf, amestecat cu alte alimente si sub forma de bauturi care contin ghimbir.

Radacina de ghimbir contine sesquiterpene, care are ca tinta rinovirusurile, virusuri care cauzeaza raceala si contine si substante care calmeaza tusea, durerile musculare si reduce febra.

6.Alimente care lupta cu raceala – Miere

Calitatile terapeutice ale mierii sunt foarte bine cunoscute si pe langa faptul ca este un indulcitor natural mult mai sanatos decat zaharul, mierea ajuta la prevenirea aparitiei unor afectiuni si poate contribui la vindecarea altora. Aceasta calmeaza tusea si reduce inflamatia din gat. Mierea contine substante nutritive ce ajuta functia sistemului imunitar. In cazul in care sunteti raciti, puteti lua 1-2 lingurite de miere inainte de a merge la culcare, pentru a calma simptomele de tuse si pentru a va putea odihni.

Sfat! Nu este recomandat sa dati miere copiilor de sub un an. Sistemul lor imunitar nu este suficient de dezvoltat pentru a lupta contra botulismului infantil, care poate aparea din cauza sporilor de bacterii din miere.

7.Alimente care lupta cu raceala – Ardei iute

Ardeiul iute previne aparitia racelilor. Acesta contine capsaicina, un compus natural care ofera caracteristicile specifice, ardeiului iute. Capsaicina are proprietatea de a fluidiza mucusul, fiind de un real ajutor atunci cand sunteti raciti si aveti nasul infundat. Daca o raceala sau gripa sta sa va cuprinda, ardeiul iute verde este un remediu excelent pentru prevenire, dar si pentru tratarea acestor afectiuni. Se consuma pur si simplu ardeiul iute, care poate fi taiat si facut infuzie. Pudra de ardei iute in apa calda este o alta idee pentru prevenirea racelilor.

Cititi si:

Cu leacurile babesti pentru raceala, la doctor. Care te ajuta si care nu

Cum se prepara supa care te apara de raceala si gripa

10 plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole