22.1 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Top 4 fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna

Toamna, pe masura ce soarelui sta tot mai putin pe cer, devenim mai apatici si lipsiti de energie. Din acest motiv, este indicat sa gasim surse potrivite din care sa luam energia necesara. Acestea fiind spuse, noi am facut un top 4 cu fructe de toamna care te ajuta sa fii in forma maxima. Iata care sunt:

Fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna – CATINA

Un organism sanatos inseamna un sistem imunitar puternic, iar o imunitatea scazuta se maifesta prin vulnerabilitate in fata infectiilor, deteriorarea celulelor, inflamatii, dezvoltarea tumorilor si alte probleme grave de sanatate.

Conform cercetarilor efectuate din ultimii ani, s-a dovedit faptul ca exista o planta care ar avea cel mai bogat continut chimic din intreaga lume. Aceasta planta este CATINA.

Specialistii afirma ca daca urmezi o cura cu catina timp de 3 saptamani, ai sanse mari sa nu racesti in sezonul rece.

Metode de administrare:

In caz de alergie, convalescenta, sarcina si alaptare, boli toxiinfectioase, anemie, sindrom hemoragipa, stres, efort fizic si intelectual intens, se recomanda:

Fructele de catina se pot consuma ca atare sau in felul urmator:

  • Pulbere – se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi.
  • Decoct – se beau cate 2 cesti, de 2 ori pe zi.
  • Tinctura – se administreaza cate 30 de pica­turi, de 3 ori pe zi, ames­te­cate in putina apa/ceai.
  • Vin – se administreaza cate o lingura, de 2 ori pe zi, inainte de masa.

Cele mai multe combinatii nu sunt gustoase, tocmai de aceea, cu putina imaginatie, se poate prepara un ingredient deosebit de puternic. Polenul, praful de catina si mierea in aceeasi combinatie fac un remediu usor de acceptat si de catre copii.

Fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna – MACESUL

Fructele de maces sunt o veritabila „bomba” de vitamina C. In urma mai multor studii de specialitate s-a observat ca in pulpa maceselor exista de 50 de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de 200 de ori mai multa decat in mere.

Pe langa vitamina C, macesele mai au in compozitialor si alte vitamine (A, B1, B2, E, P, PP, K), acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc).

Toate aceste substante active ajuta la formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor, alungand infectiile si bolile.

Se spune ca momentul cel mai bun pentru culesul fructelor de maces este atunci cand da prima bruma. Pentru gem si jeleuri se ia fructul bine copt, iar pentru intrebuintari medicale se culege fructul tare, abia parguit. Se usuca rapid la caldura si in locuri bine aerisite.

Datorită continutului de substante nutritive, macesele sunt benefice in perioadele de suprasolicitare fizica si efort intelectual, anxietate, nevroza, in convalescenta dupa boli infectioase, raceli sau febra, pentru stimularea poftei de mancare si cresterea rezistentei organismului; accelereaza producerea de globule rosii, combat astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase; vindeca inflamatiile; regleaza tranzitul intestinal.

Metode de administrare:

In caz de anemie, lipsa poftei de mancare, boli ale aparatului cardiovascular (insuficienta cardiaca, angina pectorala), boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilara), boli ale aparatului respirator (traheite, bronsite, astm bronsic, pneumonii), boli virale (raceala, gripa, guturai), boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite), boli metabolice si endocrine (diabet zaharat, afectiuni ale tiroidei), boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative), bolile varstnicului (ateroscleroza, dementa senila) si afectiuni ale aparatului osteoarticular (artroza, spondiloza, coxartroza), se recomanda:

  • Pulbere – se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi.
  • Decoct – se beau cate 2 cesti, de 2 ori pe zi.
  • Tinctura – se administreaza cate 30 de pica­turi, de 3 ori pe zi, amestecate in putina apa sau ceai di­vers.
  • Vin – se administreaza cate o lingura, de 2 ori pe zi, dupa masa.

Fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna – PADUCELUL

In prezent, paducelul este una dintre cele mai folosite plante la nivel mondial, mai de catre cei cu boli cardiace si vasculare grave. Paducelul este recomandat de catre medicii cardiologi ca fiind cel mai bun tratament naturist impotriva hipertensiunii arteriale, deoarece are rolul de a sustine functiile inimii, de a imbunatati circulatia sangelui, tonifiaza peretii vaselor coronariene si stopeaza actiunea nociva a radicalilor liberi asupra vaselor de sange si asupra inimii.

Pe langa beneficiile aduse inimii, paducelul este eficient si in: obezitate; celulita, anemie, cresterea imunitatii, anxietate si surmenaj.

Paducelul ajuta la eliminarea toxinelor din corp, iar continutul ridicat de vitamina C ajuta la cresterea activitatii globulelor albe, care fac parte din sistemul imunitar. De asemenea, datorita proprietatii de a dilata arterele coronare, paducelul permite circulatia unui flux mai mare de sange prin organism, iar asta ajuta la cresterea nivelului de energie.

Metode de administrare:

In caz de nevroza cardiaca, aritmie cardiaca, vasodilatator coronarian, ateroscleroza cardiaca, hipertensiune arteriala, tulburari nervoase provocate de factori externi, se recomanda:

  • Pulbere – se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi.
  • Decoct – se beau cate 2 cesti, de 2 ori pe zi.
  • Tinctura – se administreaza cate 30 de pica­turi, de 3 ori pe zi, amestecate in putina apa sau ceai di­vers.
  • Vin – se administreaza cate o lingura, de 2 ori pe zi, dupa masa.
    Farmacia Faltis combina tinctura de paducel cu alte tincturi pentru bolile inimii si pentru anumite afec­tiuni psihice. Vezi si: Mierea de paducel, o miere rara cu multiple beneficii pentru inima

Fructe de padure care te ajuta sa fii in forma maxima toamna – COARNELE

Coarnele au un gust dulce-astringent cu nenumarate virtuti terapeutice. Acestea se pot folosi ca atare, in stare proas­pata, sub forma de gemuri, iar ca preparate far­maceutice sub forma de decoct, tinctura sau vin.

Principalele afectiuni care beneficiaza de pre­pa­ratele din coarne sunt cele ale aparatului digestiv.

Metode de administrare:

In caz de gastrita, ulcer gastric, dispepsie, esofagita, diverticuloza, regurgitatii, colici, meteorism, flatulenta, diaree si hemoragie digestiva, se recomanda:

  • Pulbere – se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi.
  • Decoct: se beau cate 2 cesti, de 2 ori pe zi.
  • Tinctura: se administreaza cate 30 de pica­turi, de 3 ori pe zi, amestecate in putina apa sau ceai di­vers.
  • Vin: se administreaza cate o lin­gura, de 2 ori pe zi, dupa masa.

Iata modul de preparare a remediilor din fructe:

-Pulberea: fructele uscate se macina intr-o ras­nita de cafea. Pulberea se foloseste ameste­cand-o cu miere.

-Decoctul: 2 lingurite cu fructe maruntite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, in 500 ml apa. La final, se com­ple­teaza apa evaporata. Se filtreaza fierbinte si se indulceste dupa gust.

-Tinctura: 2 lingurite cu fructe maruntite groscior se pun la macerat in 100 ml alcool alimentar, timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in fri­gider 6 zile, pentru o deplina lim­pezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, inde­partandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in fla­coane de sticla sau plastic prevazute cu dop pi­curator.

-Vinul: 2 linguri cu fructe maruntite groscior se amesteca cu 1 litru de vin rosu adus la fierbere. Se lasa in contact timp de 10 zile, agitandu-se zilnic, apoi se filtreaza prin­tr-un material textil, fara stoarcerea reziduului. Se lasa la decantat 6 zile la frigider, separandu-se par­tea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin pana la 1 litru.

Sfaturi utile despre recoltare si uscare a fructelor:

Recoltarea fructelor se face atunci cand sunt bine coapte. De exemplu:

  • Fructele de paducel se culeg cand au o culoare rosu aprins si un gust dulceag.
  • Macesele trebuie sa fie de culoare rosu-portocaliu pana la rosu-caramiziu si cu un gust dulce-acrisor. Nu se recomanda macesele moi, atinse de bruma. Inainte de us­care, macesele se despica in patru, inlaturandu-se se­mintele.
  • Coarnele se culeg cand au culoarea rosu aprins si gust placut, dulce-acri­sor.
  • Catina se culege cand bobitele au culoare galben-portocalie, sunt elastice la pipait si au gust acri­sor. Totusi, trebuie sa stii ca dintre toate fructele mentionate mai sus, cele de catina se recolteaza cel mai greu. Trebuie sa folosesti urmatorul truc: se scurteaza ramurile pline cu catina la 10-15 cm si apoi se introduc la congelator. In­ghetate, fructele de catina se des­prind foarte usor de pe ramuri, printr-o simpla scuturare.

Dupa recoltare, fruc­tele se usuca in cuptorul aragazului, la foc mic, la tem­peratura la 100 de grade, timp de 20-30 mi­nu­te. Apoi, fructele se usuca in aer liber sau in spatii adapostite si bine ven­tilate. Se intind in strat subtire, pe rame de lemn, coli de hartie, rascolindu-se aproape zilnic.

Dupa uscare, fructele se ambaleaza in pungi de hartie, cutii de carton sau saci de rafie si se pastreaza la in­tu­ne­ric, in locuri uscate.

Vezi si: Un fruct exotic foarte bun de consumat in zilele de toamna reci

Vezi si: Cea mai buna bautura de toamna – mustul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole