Macesul, podoaba toamnei. Indicatii terapeutice si metode de preparare

maces indicatii

Macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic, cum mai este cunoscut, este un arbust spinos pe care il putem intalnit indeosebi la marginile padurilor, pe terenurile necultivate de la campie si in zonele rurale. Acesta este usor de recunoscut datorita spinilor, a florilor rozalii si a fructelor rosiatice care sunt cunoscute ca medicamente din timpuri stravechi.

In scop terapeutic, se folosesc fructele in special, dar si florile si frunzele. In prezent, se spune despre fructele de macese ca se afla la mare concurenta cu fructele de catina si, cu toate ca nu au o structura la fel de bogata in prin­cipii active, acestea detin recordul in ceea ce priveste concen­tratia ridicata de vitamina C. In urma mai multor studii de specialitate s-a observat ca in pulpa maceselor exista de 50 de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de 200 de ori mai multa decat in mere.

Pe langa vitamina C, macesele mai au in compozitialor si alte vitamine (A, B1, B2, E, P, PP, K), acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc).

Toate aceste substante active ajuta la formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor, alungand infectiile si bolile.

Macesul – Efecte terapeutice:

Macesul are efect vitaminizant, este astringent, antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic, antiinflamator intestinal, elimina toxinele din corp, reface capilarele, scade permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare, ajuta la functionarea glandelor endocrine, stimuleaza activitatea biliara, vermicid, dilata arterele, reface circulatia pana la nivelul creierului. Totodata, fructele macesului au o actiune importanta in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare: flavonoidele scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor normalizand circulatia sangvina.

Macesul – In ce afectiuni este indicat:

  • Anemie si avitaminoze
  • Astenie, lipsa poftei de mancare
  • Rezistenta la frig scazuta
  • Febra
  • Rino-sinuzite
  • Alergie
  • Afectiuni hepatice
  • Afectiuni vasculare mai ales capilare
  • Boli renale
  • Cardiopatie ischemica
  • Inflamatiile cailor urinare
  • Cistita
  • Litiaza urica si biliara
  • Hipermenoree
  • Enterocolite
  • Diaree
  • Constipatie
  • Fragilitate capilara
  • Migrena
  • Normalizarea circulatiei sangvine
  • Ulceratiile pielii inclusiv cel varicos, arsuri, plagi, rani, eczeme, erizipel, micoza bucala
  • Viermi intestinali, oxiuri

Macesul – Metode de preparare

Inainte de a explica metodele de preparare, trebuie sa stiti metoda de recoltare. Culesul maceselor se face la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa se culeg de pe crengi si se pun in saculeti de panza/hartie, apoi se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat, timp de 1-3 saptamani. Din 1 kg fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 g macese deshidratate.

Iata, mai jos, care sunt cele mai bune variante de preparare a maceselor, asa incat sa fie conservate la maximum toate substantele active din componenta lor:

Pulbere de macese: se macina fructele uscate, fara samburi, in rasnita de cafea si se administreaza cate un varf de cutit care se va tine sub limba cateva minute dupa care se inghite cu putina apa.

-Macerat de macese: 2 lingurite de fructe se vor tine intr- cana cu apa de seara pana dimineata, apoi se strecoara si la final se poate pune si miere, dupa gust. Se pot consuma cate 2 cani pe zi.

-Marmelada de macese: 5 kg macese, 5 kg zahar si 5 l apa. Macesele se culeg toamna, cat mai tarziu, ca sa fie moi, sau se lasa intinse pe hartie, 10 zile, dupa ce se culeg, sa li se inmoaie coaja. Se spala bine in apa multa si apoi se pun la fiert intr-un vas cu apa, cat sa le cuprinda bine. Se lasa sa fiarba acoperite 3 ore, la foc mic, pana devin o pasta. Se poate consuma cat de multa, fara sa produca niciun efect advers.

-Decoct de macese: din 2 lingurite de fructe maruntite la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara si se poate indulci cu miere. Se pot consuma cate 3 cani pe zi. Vezi si: Ceaiul de macese. 10 motive care te vor face sa il consumi in aceasta perioada

-Vin de macese: din fructe zdrobite un litru. Peste care se va pune 1,5 kg de zahar, putina drojdie si 5 litri de apa. De asemenea, se pot adauga si 2 felii de lamaie. Se lasa la fermentare. In timpul fermentarii ar fi foarte bine sa se puna un furtun de fermentare intr-un vas cu apa pentru a nu intra aerul in balonul in care se face vinul. Dupa 2 saptamani nu mai fermenteaza (se va vedea ca in borcan nu se mai formeaza bule de fermentatie) si se va trage de pe drojdie si se pune in sticle cu dop. Se poate administra cate 50 ml, de 3 ori pe zi, in toate afectiunile de mai sus.

Vezi si: Sirop de macese. Reteta si beneficii

Vezi si: Ulei din seminte de macese, un remediu extraordinar pentru orice femeie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...