16.7 C
București
joi, mai 2, 2024

Top 10 cele mai importante beneficii ale Uleiului de Ricin

Uleiul de ricin este un ulei vegetal obtinut din semintele de ricin (Ricinus communis), o planta originara din Africa de Est si de Vest, dar care este cultivata in intreaga lume datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate si utilizari diverse. Acest ulei bogat in nutrienti si compusi bioactivi a fost utilizat de-a lungul istoriei pentru o gama larga de scopuri medicale si cosmetice.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de ricin includ ingrijirea pielii si a parului si ameliorarea reumatismului, a tulburarilor menstruale si a constipatiei. De asemenea, se spune ca ajuta la inducerea travaliului si la imbunatatirea lactatiei.

Iata cele mai importante beneficii ale uleiului de ricin:

1.Hidratare intensa pentru piele

Uleiul de ricin este bogat in acizi grasi esentiali, in special acid ricinoleic, care are proprietati hidratante si emoliente. Aceasta face ca uleiul de ricin sa fie un excelent agent de hidratare pentru pielea uscata si deshidratata.

De asemenea, in medicina populara, acest ulei este adesea folosit pentru tratarea bolilor de piele si a ulcerelor pielii, in special a celor cauzate de infectii bacteriene sau fungice, dar si pentru a proteja arsurile si ranile de infectii si este utilizat pe scara larga ca agent de ingrijire a pielii, deoarece ajuta la tratarea acneei, a pigmentarii si a arsurilor solare si la prevenirea petelor si vergeturilor, spune un raport publicat in Advances in Food Science and Jurnal de inginerie.

Asadar, daca te confrunti cu iritatii sau inflamatii ale pielii, tot ce trebuie sa faci este sa speli bine zona cu probleme, apoi sa aplici un strat fin de ulei de ricin pe piele sau il poti amesteca cu orice alt ulei purtator, ca de exemplu uleiul de masline, uleiul de migdale sau uleiul de cocos.

2.Ingrijirea parului

Uleiul de ricin este adesea folosit pentru a imbunatati starea si sanatatea parului. Aplicat regulat pe scalp si par, poate ajuta la intarirea firelor de par, la promovarea cresterii parului si la prevenirea caderii acestuia.

De exemplu, cercetarile arata ca acizii grasi din acest ulei, in special acidul ricinoleic, il fac un excelent hidratant pentru par si scalp. Frecarea uleiului in firele de par ajuta la reducerea uscaciunii si ruperii, iar masarea acestuia in scalp te scapa de matreata si amelioreaza mancarimea sau iritatia.

Totodata, cercetarile arata ca acidul ricinoleic din uleiul de ricin poate trata caderea parului la barbati prin echilibrarea productiei de prostaglandine D2 (PGD2), care afecteaza cresterea parului. In plus, uleiul de ricin imbunatateste circulatia sangelui catre foliculi, ajutandu-ti parul sa creasca. Din acest motiv, uleiul poate fi aplicat pe gene si sprancene.

Tot ce trebuie sa faci este sa sectionezi parul astfel incat sa fie mai usor sa aplici uleiul in mod uniform. Ia apoi o cantitate mica de ulei de ricin si incalzeste-o in palme. Apoi, pornind de la varfuri, maseaza usor uleiul in par, mergand pana la radacini, dupa care acopera capul cu o casca de dus sau folie de plastic si lasa sa actioneze timp de jumatate de ora sau chiar peste noapte pentru o penetrare mai profunda. La final, se spala parul cu un sampon si balsam bland. Se repeta acest proces o data sau de doua ori pe saptamana.

3.Tratarea problemelor cutanate

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene, uleiul de ricin poate fi utilizat pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea, dermatita, eczemele si micozele.

4.Laxativ natural

Unul dintre cele mai cunoscute utilizari medicinale ale uleiului de ricin este ca laxativ. Consumat intern sub supravegherea unui profesionist medical, acest ulei poate ajuta la ameliorarea constipatiei. De asemenea, este un tratament eficient si pentru cazurile de sindrom de colon iritabil, crampe, edem si sindromul de intestin permeabil. De asemenea, ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale.

*Cere intotdeauna sfatul unui specialist daca vrei sa folosesti acest ulei intern, deoarece in doze mari poate avea efecte adverse.

5.Eliminarea verucilor si negilor

Uleiul de ricin poate fi folosit pentru a trata veruci si negi. Aplicarea regulata a uleiului pe zona afectata poate ajuta la reducerea dimensiunii si a aspectului acestor cresteri ale pielii.

6.Imbunatatirea circulatiei

Prin aplicare topica si masaj, uleiul de ricin poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in zonele tratate. Acest lucru poate fi util pentru reducerea durerilor musculare si articulare.

Totodata, uleiul de ricin incetineste progresia poliartritei reumatoide. De exemplu, un studiu din 2015 publicat in Jurnalul International de Cercetare Inovatoare in Tehnologie, sugereaza ca acest ulei ajuta la scaderea riscului si incetineste progresia problemelor osoase cum ar fi osteoartrita, durerile de genunchi si durerile articulare. Ricinoleic, oleic, linoleic si alti acizi grasi gasiti in uleiul de ricin sunt foarte eficienti in tratarea simptomelor reumatismului, artritei, gutei si durerilor articulare. Cand sunt folosite intr-un masaj, ele patrund usor prin piele. De asemenea, este amestecat cu alte medicamente pentru reumatism pentru a le facilita patrunderea si pentru a le spori efectele. De asemenea, ajuta la durerile musculare.

7.Pentru unghii sanatoase

Uleiul de ricin poate ajuta la intarirea unghiilor fragile si la prevenirea unghiilor despicate sau fragile.

8.Tratament pentru pielea uscata a buzelor

Daca aveti buze uscate si crapate, uleiul de ricin poate oferi hidratare si vindecare.

9.Demachiant natural

Uleiul de ricin poate fi folosit ca un demachiant natural pentru a indeparta machiajul, inclusiv machiajul rezistent la apa.

10.Promovarea sanatatii gingiilor

Aplicat in mod regulat pe gingii, uleiul de ricin poate ajuta la mentinerea sanatatii orale si la reducerea inflamatiei gingiilor.

Vezi si: Ulei de masline cu dafin si rozmarin, un remediu valoros pentru durerile de oase si varice

Vezi si: Ulei de Luminita Noptii, unul dintre cele mai eficiente produse pentru pre­venirea si ameliorarea ridurilor, a pielii uscate si imbatranite

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole