Tinctura de pedicuta. Pedicuta este o planta taratoare cu frunze mici, care se termina in varf cu cate doua spice, ce poarta spori de culoare galbena, cu miros de rasina. Aceasta creste pe coastele dealurilor, in pasuni, in regiunea montana si subalpina, iar de la ea se recolteaza doar tulpinile ascendente, deoarece ramurile taratoare se refac foarte greu, motiv pentru care, pedicuta este o planta ocrotita de lege.
In medicina traditionala, pedicuta se utilizeaza pentru tratarea alcoolismului si tabagismului. Aceasta se poate administra in diferite moduri. Totusi, dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.
Tinctura de pedicuta are actiune antialcoolica, antitabagica, emetica, diuretica, laxativa, tonic hepatica, antiinflamatoare, antispastica, emenagoga (declanseaza ciclul menstruala) si stimuleaza cresterea parului.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de pedicuta si ce indicatii are:
Pentru prepararea tincturii, ai nevoie de 50 g planta maruntita si 500 ml de alcool alimentar de 70º. Ingredientele se adauga intr-un borcan cu capac si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se demai multe ori pe zi. La final, se strecoara si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.
Se administreaza cate 30 de picaturi, diluate in putina apa, de 5-6 ori pe zi (de regula o data la 2-3 ore), vreme de 2 saptamani, dupa ce ai renuntat la fumat. Apoi, frecventa administrarii se reduce. In saptamanile 3 si dupa renuntarea la fumat se vor lua 30 de picaturi de 4-5 ori pe zi, pentru a ajunge la 50 de picaturi de 3 ori pe zi, in luna a doua si a treia dupa ce s-a renuntat la fumat.
Vei observa ca la 1-2 ore dupa administrarea tincturii de pedicuta, apare o intoleranta la tutun. Daca se continua fumatul, se va declansa o stare de ameteala si voma. Un alt efect benefic al acestei plante este actiunea sa ampla de dezintoxicare si de eliminare a tulburarilor care apar dupa renuntarea la nicotina (tremuraturi ale membrelor, nervozitate, apetit alimentar excesiv, probleme circulatorii etc.)
In afara de faptul ca e un excelent remediu contra alcoolismului si tabagismului, tinctura de pedicuta se foloseste ca adjuvant si in caz de reumatism, artrite, spasme si contracturi musculare (carcei). Se aplica local comprese cu tinctura, timp de 1- 3 ore.
De asemenea, tinctura de pedicuta este eficienta si pentru mentinerea sanatatii scalpului si combaterea caderii parului. Se frictioneaza pielea capului cu tinctura, de 2-3 ori pe saptamana.
Contraindicatii si precautii:
Tinctura de pedicuta este contraindicata in sarcina, alaptare, insufienta renala cronica si alergie la planta.
Tratamentul se poate realiza pe o perioada de maxim 1 luna. In cazurile de alcoolism si tabagism, continuarea acestor obiceiuri nocive in timpul tratamentului poate genera efecte adverse violente, manifestate prin greata si varsaturi.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: