7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Tinctura de obligeana. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de obligeana. Obligeana creste in locuri mlastinoase, cu umiditate mare si se culege primavara devreme. De la aceasta planta se folosesc doar tulpinile subterane denumite rizomi, sub forma de ceai si tinctura. Pe vremuri, obligeana era des folosita intr-o serie de boli digestive, de la ulcer si gastrita, la cancer gastric si intestinal. 

Trebuie sa stii ca dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Tinctura de obligeana are actiune antispastica, tonic amara, stimulent al secrețiilor gastro intestinale, coleretica, eupeptica, sedativa, tonic nervos, îmbunătățește memoria, ușor hipnotica si antiepileptica.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de obligeana:

Pentru a prepara tinctura de obligeana, ai nevoie de un borcan cu filet care se umple pe jumatate cu pulbere de planta. Apoi, se acopera totul cu alcool alimentar de 90 de grade, amestecat in proportii egale cu apa. Se pune capacul si se lasa la macerat timp de 10, dupa care lichidul se filtreaza si se trage in sticlute mici, de culoare inchisa. De regula, se administreaza cate 30 de picaturi de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Iata in ce afectiuni este recomandata tinctura de obligeana:

-Tinctura de obligeana este recomandata in anorexie de natura nervoasa. Se iau cate 10-20 de picaturi de tinctura, inainte de fiecare masa. In doze mici si foarte mici, obligeana este un stimulent digestiv si mareste apetitul. In doze mai mari (2-3 lingurite de tinctura luate inainte de masa), reduce apetitul si produce chiar o stare de greata, daca se supradozeaza, fiind recomandata in curele de slabire.

-Tinctura de obligeana este recomandata in colita, enterocolita si colon spastic. Se ia o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura dureaza 3 saptamani, dupa care se face 1 saptamana de pauza.

-Tinctura de obligeana este recomandata in aritmii cardiace, preventiv in angina pectorala si infarct. Studiile arata ca extractul alcoolic de obligeana are efecte blocante ale canalelor de calciu, similare cu cele ale verapamilului, un medicament de sinteza foarte eficient contra acestor afectiuni. Se recomanda cate o lingurita de tinctura, de 3-4 ori pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de 3 saptamani de pauza. Este un tratament extrem de eficient si in hipertensiune.

-Tinctura de obligeana este indicata in durerile de cap si migrene care apar pe fond nervos. Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi.

-Tinctura de obligeana se foloseste ca adjuvant in infectia cu E.Coli. Studiile arata ca obligeana are puternice efecte antibiotice, distrugand in mod special E.Coli si stafilococul auriu. Se administreaza sub forma de tinctura, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de 24 de zile.

-Tinctura de obligeana se utilizeaza ca adjuvant in gastrite hipoacide, ulcer gastric hipoacid. Aceasta planta reuseste sa reduca aciditatea gastrica, sa calmeze durerea, avand un efect antiinflamator asupra mucoasei gastrice. Se face un tratament de 2 saptamani, urmat de 1 saptamana de pauza, dupa care se poate relua. Se ia, de regula, cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. In caz de hiperaciditate gastrica sau ulcer gastroduodenal se poate administra dupa mese.

Contraindicatii si precautii:

Tinctura de obligeana este contraindicata in sarcina, alaptare si alergie la obligeana.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole