16.1 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Tinctura de armurariu. Cum se prepara si ce indicatii terapeutice are

Tinctura de armurariu – Armurariul (ciulinul laptelui) este cunoascut de mai bine de 2000 de ani pentru proprietatile sale hepatoprotectoare.

Studii facute in Germania, S.U.A, Italia si Austria au aratat ca armurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice (semintele de armurariu contin 70-80% silimarina, ingredientul activ care este unul dintre cele mai frecvente componente ale medicamentelor hepatice prescrise de medici). Mai mult, armurariul este un antitoxic redutabil, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri

Armurariul se poate administra in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Tinctura de armurariu are actiune antihepatotoxic, regeneranta a celulelor hepatice, hepatoprotectoare, tonic amara, hipocolesterolemianta, sustine activitatea hepatica si renala protejand aceste organe impotriva efectelor adverse ale chimioterapicelor, antitumorala, antiproliferativa, galactogoga, neurotrofica, neuroprotectoare si antioxidanta.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de armurariu:

Intr-un borcan, se adauga 20 de linguri de pulbere de seminte de armurariu si se umple cu alcool alimentar de 50 de grade. Se amestecand, lasand deasupra un strat de alcool de 2 degete, si se inchide borcanul ermetic. Se tine la macerat timp de 2 saptamani, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se administreaza cate o lingurita, de 4 ori pe zi.

Iata ce indicatii terapeutice are tinctura din armurariu:

-Tinctura de armurariu se utilizeaza ca adjuvant in urmatoarele afectiuni: hepatite cronice virale si metabolice, hepatita etanolica, ciroza hepatica, insuficienta hepatica, hipercolesterolemie, tumori (hepatice, mamare, uterine, ovariene, ale prostatei, intestinale, pulmonare, ale vezicii urinare, ale pielii), intoxicatii cu ciuperci, dispepsie si tumori de piele. Intern, se ia cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Extern, se aplica sub forma de comprese cu tinctura, care se mentin la locul afectat minim 2 ore.

-Tinctura este indicata in diskinezie biliara/litiaza biliara

Aceasta are un puternic efect de stimulare a productiei de bila, favorizeaza eliberarea acesteia, impiedica acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare si diminueaza starile inflamatorii. Se prepara un amestec de tinctura de armurariu si tinctura de anghinare, in proportii egale. Se ia din aceasta combinatie o lingurita, de 4 ori pe zi, inainte de mesele principale.

-Tinctura de armurariu este eficient in psoriazis

Se face o cura interna cu seminte de armurariu, sub forma de tinctura, 4 lingurite pe zi, pentru dezintoxicare si apoi se aplica o data pe zi o cataplasma cu pulbere de seminte de armurariu, pe locurile afectate.

-Tinctura de armurariu se utilizeaza ca adjuvant in prevenirea cancerului

Aceasta planta activeaza sistemul imunitar, neutralizeaza radicalii liberi si reintinereste organismul. Studii facute in ultimii ani arata ca incidenta cancerului este de pana la trei ori mai mica la cei care consuma frecvent aceasta planta. Se recomanda ca la fiecare schimbare de anotimp sa se tina o cura cu seminte de armurariu, consumand 4 lingurite de tinctura pe zi, timp de 3 saptamani.

Contraindicatii si precautii

Tinctura este contraindicata in sarcina si alergie la armurariu. Dozele mari pot provoca, uneori, scaune diareice.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole