6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Tinctura de ALOE VERA. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de ALOE VERA. Aloe vera este o specie de plante suculente. Extractele de Aloe vera sunt folosite pe scara larga in cosmetica si medicina alternativa, sustinandu-se ca au proprietati de reintinerire, vindecare sau analgezice.

Vechii egipteni o numeau „ planta nemuririi”, iar cercetarile din ultimii ani atesta faptul ca aloe vera planta cu cea mai mare eficienta terapeutica, continand peste 150 de substante bioactive.

In compozitia chimica a frunzei de aloe vera se gasesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, polizaharide si acizi grasi).

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp. De aceea, astazi ne-am gandit sa vorbim despre tinctura de aloe vera. Aceasta este o solutie hidroalcoolica obtinuta prin preparare la rece din frunze proaspete de aloe vera.

Iata cum se prepara tinctura de aloe vera:

Pentru inceput, trebuie sa stii ca pentru prepararea tincturii se folosesc plante care au cel putin 3. Inainte de a fi folosita, se recomanda ca planta se fie tinuta la loc intunecos, fara a fi udata timp de 5 zile.

Se ia o frunza de aloe si se taie in bucatele. Timp de 2 saptamani se lasa la macerat in 200 ml alcool, dupa care se strecoara preparatul si se pune in sticle mai mici. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate o lingurita cu tinctura diluata intr-un pahar cu apa.

De asemenea, se mai poate prepara si in felul urmator: se taie frunzele in felii subtiri si se pun la uscat pe o coala de hartie. Cand planta este bine uscata, se da prin rasnita de cafea pentru a obtine praful. Praful astfel obtinut se pune intr-un borcan din sticla, peste care se toarna alcool de 70º (se va folosi o parte pulbere de aloe si cinci parti alcool). Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat, la temperatura camerei, timp de 2 saptamani, agitand recipientul zilnic. La sfarsit, se filtreaza, iar tinctura astfel obtinuta se pastreaza in recipiente din sticla, inchise la culoare, la rece. Inainte de folosire, nu se va agita flaconul. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, de 3-4 ori pe zi, cu 15-20 de minute inainte de masa, diluata in 100 ml de apa.

Iata ce actiuni si indicatii terapeutice are tinctura de aloe vera:

Actiuni: antiinflamator, analgezic, antiseptic, detoxifiant, laxativ, ajută la curățarea tractului digestiv, reechilibrant al florei intestinale, hepatoprotector, imunostimulent, antioxidant, antibacterian, antifungic, antiviral, hipocolesterolemiant, hipoglicemiant (în diabetul zaharat de tip II), antihelmintic, emenagog, analgezic, remineralizant, regenerant celular, antitumoral, prezintă efecte radioprotectoare (la pacienții care fac radioterapie), stimulent al secreției de interferon, cicatrizant, antireumatic si cicatrizant.

Indicatii:

  • Asigura buna functionare a sistemului imunitar;
  • Regleaza nivelul de glucoza din sange;
  • Contribuie la vitaminizarea si remineralizarea organismului;
  • Protejeaza celulele hepatice, fiind recomandata in afectiuni hepato-biliare (hepatite acute si cronice, hepatite virale, hepatite toxice, ciroza hepatica, diskinezie biliara, colecistita cronica);
  • Protejeaza impotriva stresului oxidativ;
  • Contribuie la formarea hemoglobinei si celulelor rosii;
  • Regleaza nivelul de colesterol;
  • Accelereaza tranzitul intestinal;
  • Detoxifica tractul intestinal;
  • Mmentine sanatatea ligamentelor, articulatiilor, tendoanelor (aplicat extern);
  • Extern, amelioreaza problemele pielii, fiind utilizat ca adjuvant in: contuzii, entorse, luxatii, fracturi, tendinite, artrite, reumatism, eruptii tegumentare, eczeme.

Administrare interna:

  • Adulti si tineri peste 15 ani: cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Copii intre 7-14 ani: cate  3-10 picaturi de tinctura diluate in 100 ml apa/ceai (jumatate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Administrare externa:

  • Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii se fac badijonari locale cu tinctura sau cu solutia diluată (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100 ml de apa), in functie de sensibilitatea pielii;
  • Pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor se aplica extern sub forma de comprese cu tinctura, care se mentin la locul afectat timp de 2-3 ore. Inaintea administrarii produsului se recomanda aplicarea locala a unei creme cu extract de plante, argila sau rasina.

Contraindicatii

Din cauza continutului de alcool, tinctura de aloe vera nu se recomanda in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.
Este contraindicata in inflamatii intestinale acute (boala Chron, colita ulceroasa), abdomen chirurgical acut, apendicita, dureri abdominale, sarcina, alergie la Aloe vera.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole