Supa miso este poate cel mai cunoscut preparat japonez. In limba japoneza, „miso” inseamna „fasole fermentata” si este o delicatesa care exista de secole si consta in principal dintr-o varietate de alimente, plina de nutrienti si minerale.
Un ingredient traditional in dietele japoneze si chineze, pasta de miso este făcuta din boabe de soia si cereale fermentate si contine milioane de bacterii benefice. De regula, oamenii descriu aroma supei ca o combinatie de sarat si „umami” (savuros), iar culoarea sa poate varia intre alb, galben, rosu sau maro, in functie de varietate.
Desi miso este facut in mod traditional din boabe de soia, anumite soiuri folosesc alte tipuri de fasole sau mazare. De asemenea, alte ingrediente folosite sunt: orez, orz, secara, hrisca si seminte de canepa.
Beneficiile pentru sanatate ale supei miso
-Imbunatateste digestia
Supa miso contine fibre alimentare, care ajuta la mentinerea sanatatii digestive bune. Totodata, A. oryzae este principala tulpina probiotica gasita in miso, iar cercetarile arata ca probioticele din acest condiment pot ajuta la reducerea simptomelor legate de problemele digestive, inclusiv boala inflamatorie intestinala. In plus, procesul de fermentatie ajuta si la imbunatatirea digestiei prin reducerea cantitatii de antinutrienti din boabele de soia.
-Intareste sistemul imunitar
Supa miso ofera cea mai buna solutie atunci cand vine vorba de a dota organismul cu nutrientii si vitaminele potrivite. Fiind o sursa bogata de bacterii probiotice, miso poate sprijini functia imunitara si poate ajuta la combaterea infectiilor.
Vezi si: Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajuta la scaderea in greutate si regenerarea celulara
-Are potential anticancer
Mai multe studii au aratat ca un consum regulat cu supa miso ajuta la prevenirea cancerului de san, a cancerului colorectal si a cancerului la ficat. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii inainte de a se putea face concluzii puternice.
Vezi si:
Ciuperca Nameko. 7 beneficii ale consumului de ciuperci japoneze
-Mentine echilibrul nutritional
Mancand supa Miso, o persoana beneficiaza de diferite minerale si nutrienti care exista intr-o singura portie. In plus, contine bacterii si enzime utile care ajuta la descompunerea si facilitarea digestiei si absorbtiei alimentelor consumate.
-Imbunatateste starea de spirit
Supa miso poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit. De exemplu, studiile au raportat efectul benefic al supei miso asupra persoanelor cu simptome de oboseala, tensiune si anxietate.
-Proprietati radioprotectoare
Supa miso, facuta din pasta de soia fermentata este eficienta in protejarea impotriva efectelor radiatiilor. Un studiu efectuat pentru a investiga efectul radioprotector al miso-ului sugereaza ca miso-ul fermentat pe termen lung este mai eficient in protejarea impotriva iradierii.
Efectele secundare ale supei miso
Medicamentele cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) pot interactiona periculos cu tiramina, o substanta care se gaseste in produsele alimentare fermentate, cum ar fi supa miso. Prin urmare, aceasta supa trebuie evitata daca iei medicamente IMAO.
Vezi si:
Gyokuro, cel mai scump ceai japonez. Ce il face atat de special
Ashitaba, o noua planta japoneza care face furori datorita proprietatilor sale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: