0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sunatoarea si efectele sale binefacatoare

Sunatoarea si efectele sale binefacatoare. Aceasta planta, numita in unele locuri si pojarnita, creste in regiunile de campie si dealuri. Inca din Antichitate, medicii apreciau insusirile vindecatoare ale acestei plante. 

Foarte multe afectiuni pot fi tratate si chiar prevenite consumand aceasta planta sub diverse forme, atat sub forma de ceai cat si uleiul de sunatoare, unguentul de sunatoare, tinctura de sunatoare sau chiar mierea obtinuta exclusiv din sunatoare.

Efectele terapeutice cele mai puternice le au varfurile sale inflorite, care contin tanin de natura catehica, cantitati mici de ulei volatil localizat in punctele transparente ale frunzei, glicozide flavonice ca hiperina, rutina, quercitrina, localizata in petale si in epiderma tulpinii si a frunzelor, o substanta coloranta (hipericina), localizata in punctele negre de pe suparafata plantei. Cercetarile mai noi au mai gasit alfa-caroten, saponine, acizii ascorbic, nicotinic si valerianic.

Hipericina care este solubila in uleiurile grase imprima plantei o actiune cicatrizanta si antiseptica, iar taninul, proprietati astringente.

Sunatoarea si efectele sale – In ce afectiuni este indicata infuzia de sunatoare si cum se prepara corect:

Intern, sub forma de infuzie, sunatoarea se foloseste cu succes in colitele cronice, boli de ficat, deoarece influenteaza in bine starile inflamatorii si stimuleaza secretiile, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Infuzia de sunatoare este indicata si in afectiunile inimii, precum hipertensiunea arteriala, insuficienta circulatorie sau cardiaca si artrita obliteranta. Se tin cure de cate 1 luna, de 3 ori pe zi inainte de mesele principale, datorita proprietatilor sale vasodilatatoare.

Cura cu infuzie de sunatoare poate trata cu succes si astmul bronsic, bronsitele acute, tusea, racelile puternice.

De asemenea, cu infuza de sunatoare se mai poate face si o cura pentru a combate ingrasarea ce poate aparea pe sistem nervos. Cura dureaza 1 luna si se administreaza cate o cana de infuzie cu 30 de minute inainte de fiecare masa, de 3 ori pe zi, iar dupa o pauza de 1 luna, se poate repeta.

Infuzia de sunatoare se prepara din doua linguri de planta maruntita la o cesca cu apa, din care se bea, dupa fiecare masa, cate o lingura. Se poate folosi o infuzie mai slaba dintr-o lingurita de planta la o cesca cu apa, din care se beau doua-trei ceaiuri pe zi.

Compresele cu ceai de sunatoare au actiune stimulatoare in tenurile imbatranite si uscate.

Iata in ce afectiuni este indicat uleiul de sunatoare si cum se prepara corect:

Din sunatoare, se mai prepara si un ulei care este foarte eficient in afectiunile dermatologice. Acesta serveste ca pansament in arsuri, alergii, iritatii, rani deschise, rani purulente, plagi provocate de taieturi, eczeme, acnee, furuncule si intepaturi de insecte. De asemenea, medicina populara mai foloseste acest ulei in bolile de ficat si ulcer gastric.

Uleiul de sunatoare se obtine prin macerarea florilor cu ulei de floarea soarelui timp de 4-6 saptamani sau dupa urmatoarea formula: 20 grame sunatoare uscata si maruntita se imbiba cu 20 grame alcool concentrat si dupa 12 ore se adauga 200 grame ulei de floarea soarelui. Amestecul acesta se tine 3 ore pe baia de apa fierbinte, agitandu-se din cand in cand. Dupa 2-3 zile de repaus, se strecoara printr-o panza si se stoarce. Dupa o sedere de o zi, se strecoara din nou, obtinandu-se un ulei de culoare roscata.

Uleiul se pastreaza la intuneric si racoare. Sunatoarea intra in compozitia ceaiurilor gastric, anticolitic si hepatic. Vezi si articolul Sunatoarea. Ce poti trata cu infuzia si uleiul acestei plante medicinale

Extern, baile si cataplasmele de sunatoare au proprietatea de a calma durerile, cicatriza ranile, folosindu-se mai ales in arsuri. Sub forma de gargara, se recomanda in inflamatiile gingiilor si ale dintilor.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu sunatoare

Sunatoarea este contraindicata celor care urmeaza tratament de sinteza contra depresiei si anxietatii, contra insomniei, contra epilepsiei, contra infectiei cu HIV, alergie la sunatoare.

Alergia la sunatoare se manifesta prin eruptii pe piele, dureri sau senzatie de jena gastro-intestinala.

Sunatoarea nu da dependenta, iar studiile arata ca efectele sale se mentin pe o durata de timp considerabila, dupa incetarea tratamentului.

Citeste si

Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos

Sunatoarea, planta care calmeaza ranile dinauntru si din afara

Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat

Tinctura de sunatoare. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole