13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sulfina, floarea cu leac pentru sanatatea noastra

Sulfina, numita si iarba de piatra, molotru galben, sulcina, trifoi  mare, sufulf sau sufulg, creste in locuri uscate, de-a lungul drumurilor, in livezi si campii. Florile plantei contin o substanta numita cumarina, care-i transmite mirosul de fan cosit.

Studiile efectuate de-a lungul timpului arata care sunt substantele active prezente in compozitia sulfinei, iar acestea sunt: uleiul volatil, substantele amare, derivatii flavonici si acidul cumarinic.

Sulfina se foloseste sub forma de ceai in tulburari gastro-intestinale, in bolile aparatului respirator ca expectorant si emolient.

Preparatele din aceasta planta determina dilatarea vaselor periferice, cresc permeabilitatea si inlatura vasoconstrictia, regland astfel tensiunea arteriala. Ele au si o actiune antibacteriala. Cercetarile recente arata ca sulfina stimuleaza regenerarea celulelor hepatice, ceea ce explica utilizarea in popor a acestei plante in bolile de ficat.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la o ceasca cu apa. Se bea cate 1-2 cani cu ceai pe zi.

Extern, se utilizeaza ca antiseptic in boli de ochi (conjunctivita) sub forma de bai sau comprese, pentru spalarea ranilor cu puroi, cataplasme pe umflaturi, gargara in abcese dentare, gingivite, afte, laringite, in reumatism aplicate pe locul dureros etc.

De asemenea, florile de sulfina si levantica se pun intre haine si rufe pentru a le transmite un miros placut si a alunga moliile.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are sulfina in prevenirea bolilor:

-Sulfina este eficienta in hipertensiunea arteriala: aceasta are efecte usor vasodilatatoare, ajuta la eliminarea surplusului de lichid din organism, iar in plus, reduce tensiunea psihica. Se recomanda infuzia de sulfina combinata cu cateva fire de menta. Se bea cate 1 litru pe zi, in cure de 1 luna, urmate de 2 saptamani pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Iata cum se prepara infuzia combinata: se prepara folosind extractia la rece, combinata cu cea la cald, astfel: 4-6 lingurite de pulbere de frunze de sulfina se macereaza 8 ore in 250 ml apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 250 ml apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul anterior obtinut cu infuzia. Preparatul rezultat se consuma in reprize, pe parcursul unei zile.

-Previne infarctul: aceasta planta apara inima si sistemul cardiovascular de efectele nefaste ale stresului psihic, unul din principalii factori cauzatori de infarct. Se recomanda pulberea de sulfina, din care se ia cate 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi, cu putina apa. De regula, o cura dureaza 1-2 luni si se poate relua dupa 2-4 saptamani de pauza.

-Planta este recomandata in afectiunile cardio-vasculare (pe fond nervos) – aceasta are proprietatea de a regla activitatea sistemului cardiovascular atunci cand suntem supusi la conditii de tensiune psihica, fiind un excelent adjuvant contra hipertensiunii arteriale si a ischemiei cardiace. Se administreaza tinctura, din care se ia cate o lingurita, de 4 ori pe zi, in cure de 1 luna, urmate de 1 saptamana pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Iata cum poti prepara tinctura de sulfina: intr-un borcan cu filet se adauga 20 de linguri de pulbere de frunze de Sulfina, peste care se adauga 500 ml alcool de 50 de grade (2 cani). Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat pentru 2 saptamani, intr-un loc calduros. La final, se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de 4 ori pe zi, cate 1 lingurita diluata in putina apa.

-Sulfina te scapa de durerile si inflamatiile articulare: aceasta are efecte antiinflamatoare articulare puternice si ajuta la redarea mobilitatii articulatiei. Se recomanda cataplasma cu sulfina. Se amesteca 5 linguri de pulbere planta cu apa calda, pana cand se formeaza o pasta. Pasta obtinuta se aplica printr-un tifon subtire pe zona afectata, tinandu-se acoperita cu un nailon (pentru a nu se usca), vreme de 2 ore pe zi.

-Planta are efecte anticoagulante si antiinflamatoare vasculare, fiind un excelent mijloc de profilaxie a trombozelor.  Se administreaza infuzia combinata de sulfina, cate 500-1000 de ml pe zi, in cure de 3 saptamani, urmate de 2 saptamani pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

-Este indicata in tratamentul varicelor. Aceasta planta are proprietati anticuagulante,  imbunatatind circulatia venoasa si prevenind inflamarea venelor varicoase si formarea ulcerelor. S e tin cure de 3 luni cu infuzie combinata de sulfina. Se iau cate 5000-1000 de ml pe zi.

-Este recomandata in hemoroizi – se face acelasi tratament ca la varice si, suplimentar, bai de sezut. Tratamentul cu Sulfina reduce inflamatia hemoroizilor, senzatiile subiective de usturime sau de mancarime in zona anala si sangerarile.

-Sulfina combate colita de fermentatie si balonarea: se ia cate o lingurita de pulbere de sulfina, de 4 ori pe zi, in cure de 1 luna.

-Sulfina amelioreaza semnificativ simptomele sindromului premenstrual dureri de sani, iritabilitate, dureri de ovare, ciclu menstrual abundent, ciclu menstrual dureros): se administreaza cate o lingurita pulbere de sulfina, de 3 ori pe zi, incepand cu 7-10 zile inaintea declansarii ciclului menstrual si pana in ultima zi de ciclu.

-Este eficienta dupa operatiile chirurgicale: se recomanda extract de sulfina (10-12 g pulbere), vreme de 3 saptamani dupa operatie. Dupa acest tratament, se va observa o cicatrizare mai rapida si mai estetica a zonei operate, dar si o reducere a edemelor post-operatorii.

-Extern, sulfina este folosita ca adjuvant in arsuri: se aplica infuzia combinata de sulfina, mai concentrata (4 linguri la cana), pe arsura proaspata. Infuzia se aplica sub forma de compresa, care se tine vreme de 4-6 ore pe locul afectat, avand efect de diminuare a edemelor si de grabire a vindecarii. De asemenea, contra arsurilor, si tratamentul intern cu Sulfina, sub forma de pulbere, a dat rezultate excelente.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu Sulfina

Supradozarea da stari de ameteala, dureri de cap, voma, hemoragii nazale si somnolenta.

Ulei de sulfina. Afla reteta si beneficiile unei plante medicinale vechi

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Sulfina este o planta perena erecta, anuala, bienala sau de scurta durata, putin puberulenta pana la o planta libera ramificata, care creste aproximativ pana la 3 m inaltime. Planta se gaseste in crestere ca o buruiana in pajisti, situri perturbate, savane, dune, dealuri, rape, margini rutiere, margini de padure, cai ferate, campuri, cai navigabile, campuri abandonate. Creste pe o varietate de soluri alcaline sau usor acide. Nivelurile de nutrienti foarte scazute si solurile cu textura fina si grosiera sunt tolerate. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole