2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Studiu: Trecerea la o dieta vegana si keto poate imbunatati sistemul imunitar in 2 saptamani

Intr-un studiu mic realizat de Institutul National al Sanatatii, cercetatorii au observat schimbari rapide in sistemul imunitar al indivizilor care au adoptat diete vegane si ketogenice.

In cadrul studiului (rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Nature Medicine), participantii au urmat fie o dieta vegana controlata, fie o dieta ketogenica timp de doua saptamani, dupa care au trebuit sa treaca la cealalta dieta pentru inca doua saptamani, un tip de studiu cunoscut sub numele de „crossover”(treci peste).

In aceasta perioada de o luna, cercetatorii au urmarit indeaproape biomarkerii, schimbarile metabolice si microbiota participantilor, precum si bacteriile din intestin si schimbarile metabolice pentru a monitoriza posibilele efecte asupra sistemului imunitar.

Ceea ce au descoperit cercetatorii a fost ca aceste diete au afectat raspunsul sistemului imunitar in moduri diferite si distincte.

Dieta ketogenica a fost asociata cu raspunsuri din partea sistemului imunitar adaptiv, care vizeaza anumite patogeni, in timp ce o dieta vegana a provocat un raspuns din partea sistemului imunitar innat, prima linie de aparare a organismului impotriva microbilor.

„Ne-a surprins sa vedem cat de diferit afecteaza cele doua diete sistemul imunitar. Ne asteptam ca dietele sa afecteze sistemul imunitar, dar nu ne asteptam la un semnal atat de puternic si divergent”, a declarat Dr. Verena Link, specialist bioinformatic la Institutul National al Alergiilor si Bolilor Infectioase al NIH si coautor al studiului.

Acest studiu a livrat un mesaj important atat comunitatii stiintifice, cat si publicului larg, aratand ca o dieta selectiva poate influenta starea fiziologica a organismului nostru.

Desi sunt necesare mai multe cercetari, autorii studiului cred ca descoperirea va ajuta la intelegerea si utilizarea mai buna a interventiilor alimentare pentru tratamentul diverselor boli si afectiuni cronice.

Intelegerea raspunsurilor divergente ale sistemului imunitar de la cele doua diete

Ambele diete au avut efecte semnificative asupra microbiomului si a raspunsului sistemului imunitar, dar raspunsurile au diferit in functie de dieta.

In timp ce ambele au afectat sistemul imunitar, ceea ce este important de retinut din studiu este ca au actionat asupra acestuia in moduri aparent opuse.

Sistemul imunitar consta din doua parti: sistemul imunitar innat si sistemul imunitar adaptiv. Ambele au un rol esential in mentinerea corpului protejat impotriva patogenilor, virusurilor, bacteriilor si microbilor care te pot imbolnavi.

„S-a constatat ca dieta vegana a generat raspunsuri legate de imunitatea innata (prima linie de aparare nespecifica a organismului impotriva patogenilor), in timp ce dieta ketogenica a generat raspunsuri asociate cu imunitatea adaptiva (imunitatea specifica patogenului construita prin expuneri in viata de zi cu zi si vaccinare)”, a spus Link.

Sistemul imunitar innat include lucruri precum pielea, mucoasele si celulele antibacteriene. Acesta este „prima linie de aparare” impotriva patogenilor daunatori si ofera un strat de protectie de baza.

Cu toate acestea, acest sistem poate face doar atat. Daca germeni patrund aceasta prima linie de aparare, organismul foloseste sistemul imunitar adaptiv, care este format din celule T, celule B (care sunt cunoscute sub numele de limfocite) si alte anticorpi.

Sistemul imunitar adaptiv este responsabil pentru imunitatea la anumite boli. Odata ce un anumit germ a fost intalnit, sistemul imunitar adaptiv invata sa-l identifice si poate raspunde imediat in viitor.

„Studiul ne-a furnizat dovezi stiintifice clare ca dieta noastra poate juca un rol in modularea starii fiziologice a corpului nostru. De aceea, tot mai multe persoane incep sa incorporeze rolul nutritiei in combaterea unor boli cronice, cum ar fi cancerul”, a spus Dr. Tan.

Beneficiile unei diete vegane versus dietei ketogenice

Investigatorii au recrutat 20 de persoane pentru studiu, care includeau atat barbati, cat si femei, cat si persoane de diferite etnii si dimensiuni ale corpului, pe baza calculului IMC. In primele doua saptamani, participantii ar manca doar un tip de dieta, fie vegana, fie ketogenica, si apoi treceau la cealalta dieta pentru inca doua saptamani.

Ambele diete includeau legume non-amilacee si cantitati minime de alimente foarte procesate.

Cum afecteaza dieta imunitatea?

Se stie ca dieta afecteaza microbiomul, ceea ce duce la efecte secundare asupra sistemului imunitar si riscului de boala. Importanta descoperirii NIH consta in faptul ca ajuta la aruncarea unei lumini asupra relatiei complexe dintre dieta, microbiom si imunitate.

In ciuda faptului ca se stie ca dieta afecteaza microbiomul si ca microbiomul afecteaza imunitatea, mecanismele directe dintre dieta si imunitate nu sunt inca clare.

„Microbiomii sunt organisme (bacterii, virusi, fungi, paraziti) prezente in intregul corp, cu cea mai mare compozitie in tractul gastro-intestinal (intestinul subtire si gros) … Coexistenta acestor microorganisme in corp ajuta la producerea imunitatii prin expunerea, conditionarea si antrenarea corpului la numeroase organisme de la nastere”, a spus Dr. Naik.

Dr. Iwasaki a declarat ca cercetarea NIH indica faptul ca „ne intoarcem complet in ceea ce priveste incercarea de a intelege cum dieta poate influenta imunitatea. Se pare ca ambele tipuri de diete pot ajuta gazda sa faca fata infectiei virale.”

Primul pas critic in utilizarea dietei pentru tratarea bolii
Legatura dintre dieta si imunitate nu este inca bine inteleasa, dar cu mai multe cercetari, clarificarea acestei relatii ar putea duce la noi diete terapeutice pentru bolile cronice.

„Este cu siguranta un prim pas in intelegerea modului in care dieta poate influenta sistemul imunitar. Nu avem inca mecanismul molecular al ceea ce fac nutrientii fiecarui tip de celula imunitara, dar ne da speranta ca am putea ajunge la aceasta intelegere in viitor”, a spus Iwasaki.

Altii au fost mai sceptici cu privire la rezultate.

Dr. Swanson a declarat ca masurile de rezultat sunt foarte complexe si nu se stie daca vreuna dintre diferentele induse de dieta identificate in acest studiu au vreun impact real asupra sanatatii sau imunitatii.

„Acest studiu, desi foarte detaliat, a fost efectuat pe o populatie mica si foarte selectiva. Un studiu mare, care implica populatii diverse de pacienti, ar fi necesar pentru a identifica impactul util si daunator al unei diete vegane sau a unei diete ketogenice”, a spus Naik.

Vezi si: Semintele de in sunt esentiale pentru sanatatea inimii si a creierului. Studiu

Vezi si: Dieta vegana reduce masiv daunele mediului, arata un studiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole