20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Semintele de in sunt esentiale pentru sanatatea inimii si a creierului. Studiu

Semintele de in sunt mici dar puternice, oferind o gama larga de beneficii pentru sanatate. Ele provin de la planta Linum usitatissimum (inseamna „foarte util” in limba latina) si au fost utilizate in alimentatie si in scopuri medicinale de secole. Aceste seminte sunt bogate in nutrienti esentiali si contin substante active cu proprietati terapeutice, ceea ce le confera o valoare nutritionala semnificativa.

Sprijin pentru sanatatea inimii si a creierului

Unul dintre principalele beneficii ale semintelor de in este continutul lor ridicat de acizi grasi omega-3, in special acidul alfa-linolenic (ALA). Omega-3 sunt grasimi sanatoase, esentiale pentru sanatatea inimii si a creierului. Studiile au aratat ca un consum regulat de seminte de in poate ajuta la reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de colesterol, prevenirea bolilor cardiovasculare si imbunatatirea functiei cognitive.

De exemplu, un studiu publicat in revista Nutrition and Metabolism a constatat ca adaugarea de seminte de in in dieta poate reduce in mod natural nivelul „colesterolului rau” prin cresterea cantitatii de grasime excretata prin miscarile intestinale. In plus, s-a demonstrat ca ajuta la inhibarea aritmiilor cardiace (ritmuri anormale ale batailor inimii).

Un raport publicat in Clinical Nutrition in 2016 a constatat ca semintele de in pot duce la o scadere semnificativa a hipertensiunii arteriale (atat sistolice, cat si diastolice). Daca incepi sa consumi seminte de in pentru a ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale, acelasi studiu a constatat ca un consum de seminte de in pentru mai mult de 12 saptamani a avut un efect mai mare decat consumul pentru mai putin de 12 saptamani.

Sprijin pentru sanatatea digestiva

Unul dintre cele mai bine cercetate beneficii ale semintelor de in este capacitatea sa de a promova sanatatea digestiva. Semintele de in sunt si o sursa importanta de fibre alimentare solubile si insolubile. Fibra alimentara este esentiala pentru sanatatea digestiva, deoarece ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat si previne constipatia. Consumul regulat de seminte de in poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli digestive, cum ar fi boala Crohn, diverticuloza si cancerul de colon. In plus, promoveaza flora intestinala benefica chiar si la persoanele cu sisteme digestive „normale”.

Poti consuma seminte de in macinate sau poti lua una pana la trei linguri de ulei de in cu un pahar de suc de morcovi. Vei beneficia, de asemenea, de obtinerea magneziului din in, un alt nutrient care promoveaza sanatatea digestiva prin hidratarea scaunului si relaxarea muschilor din tractul gastro-intestinal.

Ajuta la reducerea riscului de cancer

O alta proprietate benefica a semintelor de in este continutul lor ridicat de antioxidanti, precum lignanii. Antioxidantii ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Lignanii din semintele de in au fost asociati cu un risc scazut de cancer, in special de cancer de san si de prostata, dar si ovarian si de colon, arata un studiu publicat in Journal of Clinical Cancer Research.

Ajuta la scaderea simptomelor de dezechilibru hormonal si de menopauza

S-a demonstrat ca lignanii gasiti in semintele de in au efecte pozitive la femeile aflate la menopauza. De exemplu, intr-un studiu efectuat pe 140 de femei aflate in postmenopauza, simptomele menopauzei au scazut si calitatea vietii a crescut la femeile care au ingerat o dieta cu suplimente de seminte de in. De asemenea, datorita capacitatii de a echilibra estrogenul, semintele de in pot reduce riscul de a dezvolta osteoporoza. In plus, poate ajuta si femeile care au menstruatie, ajutand la mentinerea regularitatii ciclului, cum ar fi incurajarea unei faze luteale de lungime normala (perioada dintre ovulatie si menstruatie).

Sprijina sanatatea pielii si a parului

Unul dintre cele mai mari avantaje ale semintelor de in este ca sunt pline de antioxidanti, in special de tipul numit lignani. Lignanii sunt polifenoli unici legati de fibre care ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi. Prin urmare, inul are efecte anti-imbatranire, de echilibrare hormonala si de regenerare celulara.

De asemenea, grasimile ALA din semintele de in hranesc pielea si parul, oferind acizi grasi esentiali, precum si vitaminele B, care pot ajuta la reducerea uscaciunii. In plus, poate imbunatati simptomele acneei, rozaceei, dermatitei si eczemelor.

Uleiul din seminte de in este o alta optiune excelenta pentru pielea, unghiile, ochi si par, deoarece are o concentratie si mai mare de grasimi sanatoase, oferindu-i efecte terapeutice puternice care pot trata pielea inflamata.

Ajuta la gestionarea diabetului

Semintele de in sunt cunoscute pentru efectele sale pozitive asupra nivelului de zahar din sange, fiind astfel utile celor predispusi la diabet. De exemplu, intr-un studiu, cand subiectii diabetici au luat o lingura de in macinat pe zi, timp de o luna, au experimentat o scadere semnificativa a zaharului din sange, a trigliceridelor, a colesterolului si a nivelului A1C. De asemenea, semintele de in pot imbunatati sensibilitatea la insulina la persoanele cu intoleranta la glucoza sau la cei cu diabet de tip 2.

Ajuta la pierderea in greutate

Se pare ca o revizuire sistematica din 2017 publicata in Obesity Reviews a concluzionat ca semintele de in sunt o alegere buna pentru gestionarea greutatii.

Deoarece inul este plin de grasimi si fibre sanatoase, te ajuta sa te simti multumit pentru mai mult timp. Acest lucru inseamna ca s-ar putea sa ajungeti sa mancati mai putine calorii in general, ceea ce poate duce la pierderea in greutate. Asadar, adauga zilnic cateva lingurite de seminte de in macinate in supe, salate sau smoothie-uri, ca parte a planului tau de slabire.

!!! Cu toate aceste beneficii recunoscute de studii, semintele de in reprezinta o alegere excelenta pentru oricine doreste sa-si imbunatateasca sanatatea si sa adauge valoare nutritionala dietei lor. Este intotdeauna recomandat sa discuti cu medicul tau sau cu un specialist in nutritie inainte de a incepe orice modificari majore in regimul alimentar.

Vezi si: Semintele de Chia – Descopera beneficiile acestui superaliment plin de fibre, proteine si omega 3

Vezi si: Semintele de pin – cum ajung din copac in farfurie si de ce merita sa le consumi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole