13.4 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Dieta vegana reduce masiv daunele mediului, arata un studiu

Schimbarile climatice si problemele legate de mediu reprezinta unele dintre cele mai urgente provocari ale lumii contemporane. Constientizarea impactului activitatilor umane asupra mediului este tot mai pronuntata, iar multi oameni isi doresc sa adopte stiluri de viata mai sustenabile. O dieta vegana a fost adesea prezentata ca o optiune eco-friendly, iar studiile au aratat ca aceasta poate aduce o contributie semnificativa la reducerea daunelor mediului.

Studiu – Dieta vegana reduce masiv daunele mediului

Consumul unei diete vegane poate reduce masiv daunele aduse mediului cauzate de productia de alimente, a concluzionat cea mai cuprinzatoare analiza de pana acum.

De exemplu, o cercetare a aratat ca dietele vegane au dus la cu 75% mai putine emisii de incalzire a climei, poluare a apei si utilizarea terenului decat dietele in care se consumau peste 100 g de carne pe zi. In plus, dietele vegane reduc si distrugerea faunei salbatice cu 66% si consumul de apa cu 54%, arata studiul.

Se pare ca acest studiu a analizat dietele reale a 55.000 de oameni din Marea Britanie. De asemenea, a folosit date de la 38.000 de ferme din 119 tari pentru a lua in considerare diferentele in impactul anumitor alimente care sunt produse in moduri si locuri diferite.  Cu toate acestea, s-a dovedit ca ceea ce a fost mancat a fost mult mai important in ceea ce priveste impactul asupra mediului decat locul si modul in care a fost produs.

Totodata, cercetarile anterioare au aratat ca pana si carnea de porc organica este responsabila pentru de opt ori mai multe daune climatice decat planta cu cel mai mare impact, semintele oleaginoase.

Profesorul Peter Scarborough de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea, publicata in jurnalul Nature Food, a spus: „Reducerea cantitatii de carne si lactate din dieta ta poate face o mare diferenta asupra amprentei tale dietetice.”

Sistemul alimentar global are un impact urias asupra planetei, emitand o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera care conduc la incalzirea globala. De asemenea, foloseste 70% din apa dulce din lume si provoaca 80% din poluarea raurilor si lacurilor. Aproximativ 75% din pamantul planetei este folosit de oameni, in mare parte pentru agricultura, iar distrugerea padurilor este cauza majora a pierderilor uriase de biodiversitate.

Studiul a mai aratat ca dietele cu continut scazut de carne (< 50 g/zi) – au avut jumatate din impactul dietelor bogate in carne asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, poluarii apei si utilizarii terenurilor. Totusi, diferentele dintre dietele cu continut scazut de carne, pescetarian si vegetariene au fost relativ mici.

Cercetatorii care au efectuat noul studiu au spus ca dietele care permit productia globala de alimente sa fie sustenabila ar insemna ca oamenii din natiunile bogate sa reduca „radical” consumul de carne si lactate.

De asemenea, se pare ca cea mai mare diferenta observata in studiu a fost pentru emisiile de metan (un gaz cu efect de sera puternic produs de bovine si oi) care au fost cu 93% mai mici pentru dietele vegane in comparatie cu dietele bogate in carne.

Iata ce spun cercetarile stiintifice despre dieta vegana si impactul sau pozitiv asupra mediului:

-Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Potrivit studiilor, productia de carne si lactate contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera, in special dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4) si protoxidul de azot (N2O). Fermierii au nevoie de spatii mari pentru cresterea animalelor si producerea hranei pentru acestea, ceea ce duce la defrisari, eliberarea gazelor cu efect de sera din sol si transportul produselor alimentare, toate acestea avand un impact semnificativ asupra mediului. O dieta vegana, care exclude produsele de origine animala, are o amprenta de carbon mult mai mica, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

-Consum redus de resurse

Productia de carne necesita cantitati mari de resurse precum apa, energie si teren agricol. De exemplu, pentru a produce un kilogram de carne de vita, sunt necesari mii de litri de apa. Pe de alta parte, productia de alimente vegetale necesita mult mai putine resurse. O dieta bazata pe plante foloseste in mod eficient resursele si contribuie la protejarea resurselor naturale pentru generatiile viitoare.

-Reducerea defrisarilor si protejarea biodiversitatii

Extinderea terenurilor agricole pentru a satisface cererea de carne a dus la defrisari extinse ale padurilor, ceea ce a dus la pierderea biodiversitatii si la distrugerea habitatelor naturale. Prin adoptarea unei diete vegane, putem reduce cererea de terenuri agricole si contribui indirect la protejarea padurilor si biodiversitatii.

-Utilizarea durabila a terenurilor

Productia de alimente de origine animala necesita mai multe terenuri agricole in comparatie cu productia de alimente vegetale. Prin trecerea la o dieta vegana, putem utiliza terenurile agricole intr-un mod mai durabil, folosindu-le pentru productia de alimente vegetale, care pot hrani un numar mai mare de oameni.

!!! Adoptarea unei diete vegane poate fi o alegere constienta si responsabila, care aduce beneficii atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea noastra. Incurajam oamenii sa ia in considerare aceasta optiune si sa contribuie astfel la un viitor mai durabil pentru generatiile viitoare.

Vezi si: Beneficiile gradinaritului pentru sanatatea ta fizica si mentala

Vezi si: Compostul, „aurul negru” pentru gradina ta. Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti imbogatesti gradina

Vezi si: Poluarea aerului provoaca 600.000 de decese in randul copiilor in fiecare an (OMS)

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole