16.7 C
București
joi, mai 2, 2024

STUDIU – De ce unii pacienti cu COVID-19 nu si-au mai recapatat mirosul

Au trecut mai bine de 2 ani de cand a inceput pandemia, iar COVID-19 inca domina stirile. Inca de la inceputul pandemiei de COVID-19, poate ca niciun simptom nu a fost in centrul atentiei mai mult decat pierderea mirosului.

Estimarile variaza, dar se crede ca pana la 96% dintre pacientii cu COVID-19 sufera o pierdere partiala sau totala, dar de obicei este temporara, deoarece majoritatea isi recapata senzatia in cateva saptamani. Totusi, conform statisticilor, se crede ca milioane de oameni inca sufera de pierderea mirosului sau a gustului dupa crizele de Covid-19.

Din nefericire, o noua analiza arata ca aproximativ 5% dintre pacientii cu cazuri confirmate de Covid-19 (aproximativ 27 de milioane de oameni din intreaga lume) au uferit o pierdere de lunga durata a mirosului sau gustului. Totusi, un nou studiu ar putea rezolva ghicitoarea acestei complicatii si ar putea indica calea catre noi tratamente pentru o serie de simptome lungi ale COVID.

De ce unii pacienti cu COVID-19 nu si-au mai recapatat mirosul

Noile cercetari sugereaza ca prezenta unei inflamatii in curs de desfasurare care dauneaza si distruge celulele din nas poate fi motivul pentru care unii oameni nu reusesc sa-si recupereze simtul mirosului dupa COVID-19.

Studiul, o colaborare intre cercetatorii de la Duke, Harvard si Universitatea din California din San Diego, adauga o perspectiva importanta asupra unei probleme care a afectat milioane de oameni care nu si-au recuperat complet simtul mirosului dupa COVID-19. Descoperirile au fost publicate online pe 21 decembrie 2022, in revista Science Translational Medicine.

Asadar, se pare ca cercetatorii au descoperit inflamatie in nasul persoanelor cu pierdere prelungita a mirosului COVID.

De exemplu, folosind o abordare bazata pe biopsie (preluand un esantion mic de tesut) in zona olfactiva a nasului, cercetatorii au reusit sa examineze indeaproape celulele persoanelor care sufera de o pierdere de lunga durata a mirosului COVID, comparativ cu persoanele care au simtul mirosului normal, spune Bradley Goldstein, autorul principal al studiului si profesor asociat in chirurgia capului si gatului si stiinte ale comunicarii si neurobiologie la Duke University School of Medicine din Durham, Carolina de Nord.

Cercetatorii au analizat epitelialul olfactiv (stratul de tesut din nas unde sunt localizate celulele nervoase mirositoare) din 24 de biopsii, inclusiv cele de la noua pacienti care au suferit pierderi pe termen lung a mirosului in urma COVID-19. Dupa aceasta analiza, oamenii de stiinta au gasit dovezi pe scara larga ale celulelor T (un tip de globule albe din sange care reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar), precum si ale inflamatiei. Pe de alta parte, cei care nu au avut pierderi pe termen lung a mirosului din cauza COVID-19 nu au avut nicio dovada a inflamatiei unice.

„Nu ne-am astepta in mod normal sa vedem acest tip de inflamatie; seamana aproape cu un fel de proces asemanator autoimun in nas”, spune Bradley Goldstein.

De asemenea, cercetatorii au descoperit mai putini neuroni senzoriali olfactivi la persoanele care si-au pierdut simtul mirosului, sugerand ca raspunsul imunitar anormal a distrus acele celule senzoriale vitale din nas.

„Aceste descoperiri ofera informatii cheie asupra a ceea ce ar putea cauza pierderea pe termen lung a mirosului la unii oameni care au COVID de lunga durata”, spune Akiko Iwasaki, PhD, director al Centrului pentru Infectie si Imunitate de la Scoala de Medicina Yale din New Haven, Connecticut.

A invata ce locuri din nas sunt deteriorate si ce tipuri de celule sunt implicate este un prim pas esential catre inceperea conceperii unor tratamente pentru a restabili mirosul, spune Goldstein. Neuronii senzoriali par sa mentina o anumita capacitate de reparare chiar si dupa raspunsul imun anormal pe termen lung, un semn pe care cercetatorii l-au gasit incurajator.

Potrivit autorilor studiului, tratamentele care reduc acest raspuns imunitar sau imbunatatesc procesele de reparare din nasul acestor pacienti ar putea ajuta la restabilirea cel putin partiala a simtului mirosului. O optiune de tratament ar putea folosi creme sau spray-uri pentru a bloca celulele imune care produc inflamatii din mucoasa nazala, au scris ei. Totusi, cercetatorii trebuie sa faca studii suplimentare pe un numar mai mare de oameni, spune Goldstein.

Vezi si: Exercitiile fizice – un sprijin important in evitarea formelor grave de Covid-19

Vezi si: Vitamina D si coronavirusul. Studii: reduce riscul de infectare, dar si impactul COVID-19 asupra organismului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole