Exercitiile fizice – un sprijin important in evitarea formelor grave de Covid-19

In timpul pandemiei Covid-19, este foarte important sa fim cat mai activi. Chiar si 10-15 minute de exercitii fizice (alergare, mers pe jos, stretching, ciclism sau inot), ajuta la usurarea incordarii musculare, ameliorarea tensiunii mentale si imbunatatirea circulatiei sangelui si a activitatii musculare.

Pornind de la acest aspect, medicul si conferentiarul roman Bogdan-Alexandru Ha­giu afirma ca exercitiile fizice practicate cu moderatie ar putea juca un rol in evitarea formelor grave de Covid-19, ba chiar si in prevenirea acestei boli. Acesta a publicat chiar si o lucrare stiintifica pe aceasta tema in „Journal of Phar­maceutical Research International”, una din­tre cele mai prestigioase publicatii de profil.

Studiul lui indica faptul ca virusul SARS-CoV-2 ataca mitocondriile (organite celulare ce produc energie si de care depinde in buna masura imuni­tatea), ceea ce poate duce la forme grave ale infec­tiei. Astfel, datorita faptului ca functionalitatea mitocon­driilor este imbunatatita de practicarea exercitiilor fizice, oamenii sanatosi sunt indemnati de me­dic sa adopte un stil de viata cat mai activ. Totusi, nu trebuie exagerat cu exercitiile fizice pentru ca pot avea efect invers, de usoara crestere a riscului de imbolnavire.

Un alt studiu, de data aceasta realizat Expertii de la So­cie­tatea Germana de Oftal­mo­logie, sustin ca sporturile de andu­ran­ta, precum ci­clismul sau alergatul, reduc hi­pertensiunea intraocu­lara (presiunea exerci­ta­ta in interiorul ochiu­lui), capul nervului op­tic fiind mai bine ali­men­tat cu sange, ceea ce scade riscul de a face glaucom.

Atentie! Nu faceti exercitii fizice daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie.

Vezi si: O proteina gasita in lapte este extrem de eficienta in lupta cu coronavirusul si alte virusuri grave

Ce este COVID-19 si ce simptome prezinta:

Coronavirusul (COVID-19) este o boala infectioasa, cauzata de un coronavirus de tip nou descoperit, cunoscut sub numele de sindrom respirator acut sever (SARSCoV-2). Primele cazuri de COVID-19 la om au fost identificate in orasul Wuhan, China, in luna decembrie 2019.

Cele mai frecvente simptome sunt febra, oboseala si tusea uscata. In unele cazuri, pacientii pot intampina simptome precum: dureri de cap, congestie nazala, dureri in gat sau diaree. De regula, aceste simptome sunt usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si se simt bine. Totusi, potrivit cunostintelor actuale, aproximativ 1 din 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava.

Vezi si: Cele mai importante vitamine si minerale in lupta cu virusii, inclusiv cu noul coronavirus

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...