20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Studiu: Danezii nu au gasit nicio evidenta clara ca mastile chirurgicale ofera protectie impotriva coronavirusului

Un studiu major danez a constatat ca mastile faciale nu ofera o protectie clara impotriva infectiei cu Covid-19 catre purtator, dar nu a examinat daca purtatorul ii protejeaza pe altii prin utilizarea obiectului.

Studiul s-a bazat pe utilizatatea purtarii mastii pentru persoana care o poarta

Studiul a comparat cat de bine au fost protejati un grup de persoane care au folosit masti cu un al doilea grup care nu le-a folosit. Rezultatele studiului au fost anuntate intr-o declaratie publicata de Rigshospitalet din Copenhaga, scrie thelocal.dk.

Este important de retinut ca studiul a analizat exclusiv efectele de protectie ale mastilor pentru purtator si nu capacitatea purtatorului de a-i proteja pe ceilalti.

Ca atare, studiul nu poate fi folosit pentru a trage concluzii cu privire la meritele generale ale utilizarii mastilor de fata ca masura preventiva eficienta impotriva infectiei cu Covid-19, au spus cercetatorii din spatele studiului.

Proiectul de cercetare a implicat doua grupuri insumand 6.000 de persoane si a fost realizat in aprilie si mai anul curent, cand utilizarea mastilor de fata nu era raspandita in Danemarca.

In acea perioada, blocarea tarii era inca in curs, cu multe intreprinderi si institutii publice inchise. La acel moment, 2% din populatia daneza era infectata – o rata mai mica decat cea din multe locuri din Statele Unite si Europa de astazi. Distantarea sociala si spalarea frecventa a mainilor erau frecvente, dar mastile nu.

Aproximativ 4.860 de participanti au finalizat studiul. Cercetatorii sperau ca mastile vor reduce rata de infectie la jumatate in randul purtatorilor. In schimb, 42 de persoane din grupul cu masca, sau 1,8% s-au infectat, comparativ cu 53 din grupul fara masca sau 2,1%. Diferenta nu a fost semnificativa statistic.

Aceasta diferenta nu este suficient de mare pentru a concluziona cu certitudine un beneficiu al utilizarii mastilor pentru a se proteja de infectie.

Cercetatorii au subliniat ca exista limite la concluziile care pot fi trase din rezultate.

„Studiul nu reuseste astfel sa confirme reducerea la jumatate a riscului de infectie asteptat pentru purtatorul mastii de fata, dar rezultatele ar putea sugera un nivel moderat de protectie de 15-20%”, noteaza comunicatul de presa in limba daneza.

Potrivit autorilor studiului, descoperirile lor ofera dovezi cu privire la gradul de protectie pe care il pot anticipa purtatorii de masti intr-un cadru in care altii nu poarta masti si unde sunt in vigoare alte masuri de sanatate publica, inclusiv distantarea sociala.

Cu toate acestea, constatarile nu ar trebui utilizate pentru a concluziona ca o recomandare pentru toata lumea de a purta masti in comunitate nu ar fi eficienta in reducerea infectiilor cu SARS-CoV-2, deoarece studiul nu a testat rolul mastilor in controlul sursei ( transmiterea de la o persoana infectata la alte persoane) a infectiei cu SARS-CoV-2. Vezi si: Solutii practice la problemele de sanatate mentala in timpul pandemiei

Nici studiul nu a examinat efectele mastilor faciale in situatii in care nu este posibila mentinerea unei distante sociale, noteaza cercetatorii.

Studiul, publicat in Annals of Internal Medicine, nu a contrazis dovezi in crestere conform carora mastile pot preveni transmiterea virusului de la purtator la altii. Dar concluzia este in contradictie cu opinia ca mastile ii protejeaza si pe purtatori, asa cum spun specialistii.

Dr. Mette Kalager, profesor de luare a deciziilor medicale la Universitatea din Oslo, a gasit cercetarea convingatoare. Studiul a aratat ca „desi ar putea exista un efect simbolic”, a scris ea intr-un e-mail, „efectul purtarii unei masti nu reduce substantial riscul” pentru purtatori, scrie nytimes.com.

Unii specialisti considera ca eficienta mastii depinde si de cantitatea virala la care este expus un om zilnic

Alti experti nu au fost convinsi. Incidenta infectiilor in Danemarca a fost mai mica decat in ​​zilele noastre in multe locuri, ceea ce inseamna ca eficacitatea mastilor pentru purtatori ar fi putut fi mai greu de detectat, au remarcat ei.

Participantii au raportat propriile rezultate ale testului; utilizarea mastii nu a fost verificata independent si este posibil ca utilizatorii sa nu le fi purtat corect.

Statele care au impus putine restrictii au acum cele mai grave focare.
„Nu exista nicio indoiala ca mastile functioneaza ca un control al bolii”, impiedicand oamenii sa ii infecteze pe ceilalti, a spus dr. Thomas Frieden, director executiv al Resolve to Save Lives, un grup de advocacy si fost director al CDC, care a scris un editorial despre punctele slabe ale cercetarii.

„Intrebarea la care s-a conceput acest studiu este: functioneaza ca protectie personala?” „O masca N95 este mai buna decat o masca chirurgicala”, a spus dr. Frieden. „O masca chirurgicala este mai buna decat majoritatea mastilor de panza. O masca de panza este mai buna decat nimic. ”

Dr. Elizabeth Halloran, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, a declarat ca utilitatea mastilor depinde si de cantitatea de virus la care este expusa o persoana.

„Daca arati acest articol unui furnizor de servicii medicale care lucreaza intr-o sectie Covid dintr-un spital, ma indoiesc ca ar spune ca acest articol ii convinge sa nu poarte o masca”, a spus ea.

Mai multi medici au spus ca noul studiu a subliniat necesitatea respectarii si celorlalte masuri de precautie, cum ar fi distantarea sociala. Mastile nu sunt obiecte magic. Pentru oamenii care cred ca sunt protejati daca poarta doar masca, acest studiu demonstreaza ca doar aceasta masura de precautie nu este suficienta pentru a ne feri de infectarea cu coronavirus.

Vezi si: Studiu: Ce se intampla daca pui o masca de protectie in cuptorul cu microunde

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole