Primavara, din frunzele de papadie se prepara cel mai bun ceai de purificare a organismului, radacina este un remediu neintrecut in bolile tractului digestiv si in cele mai rebele forme de reumatism, iar din florile aurii putem sa prepara un sirop cu multiple beneficii pentru sanatate.
Siropul preparat din flori de papadie este un lichid vascos, dulce, de culoare galben transparent si din acest motiv i se mai spune și ”miere de papadie”.
Florile de papadie contin saruri de potasiu si cumarine, vitaminele A, B, C, D si H, luteina si betacaroten.
In cele ce urmeaza, iti vom arata cum se prepara acest sirop de papadie si ce beneficii are pentru sanatate:
Sirop de papadie – Reteta 1
Ingrediente:
- 2 maini pline de flori de papadie desfacute
- 700 g de zahar
- 2 lamai
Mod de preparare:
In primul rand, este important sa culegi florile de papadie care sunt complet deschise. Acestea se rup cu mana si se spala intr-o sita, apoi se pun la scurs pe un prosop de hartie (Daca sunt culese dintr-un loc curat, nu mai e nevoie sa le spalati). Apoi, se pun in straturi, intr-un borcan cu zahar. Borcanul bine inchis se lasa la macerat timp de 4 saptamani, intr-un loc cald.
Zaharul incepe sa se topeasca treptat, iar la sfarsitul timpului, florile sunt invelite ferm in zahar si se formeaza o masa semilichida. In acest moment, se storc lamaile, iar zeama rezultata se pune intr-un vas incapator impreuna cu continutul de zahar si papadie. Nu se fierbe! Se lasa doar la topit apoi se filtreaza si se pune in borcan steril si se inchide bine.
Initial, siropul este galben deschis si lichid, dar apoi devine gros dupa o depozitare lunga, apoi maro-auriu pana la culoarea chihlimbarului.
Sirop de papadie – Reteta 2
Ingrediente:
- 1 kg de flori de papadie
- 1 litru de apa
- 1 lamaie (zeama si coaja)
- 1 kg de zahar
Mod de preparare:
Culegeti florle asa cum am spus si mai sus. Acestea se acopera apoi cu apa si se lasa 2 ore sa traga, apoi se fierb incet 20 de minute. Se lasa peste noapte sa traga, iar in urmatoarea zi se filtreaza. Zaharul, zeama si coaja de lamaie se adauga in apa filtrata, se pun la fiert amestecand des. Se lasa la foc mic in jur de 3-4 ore. Se face testul pe o farfurie pentru a se verifica consistenta (aceasta trebuie sa fie putin mai lichida ca mierea).
La final, se pune fierbinte in borcane sterile, in frigider.
Siropul de papadie se poate consuma ca atare, pe o felie de paine cu unt sau ca suc – diluat cu apa.
Vezi si: Sucul de papadie. Proprietati si beneficii
Sirop de papadie – Beneficii pentru sanatate
- Amelioreaza afectiunile ficatului;
- Stimuleaza digestia si reechilibreaza flora intestinala. Totodata, continutul mare de fibre din papadie reduce riscul de sindrom de colon iritabil;
- Este benefic pentru piele. Papadia are proprietati antifungice si antibacteriene. Acest sirop poate fi aplicat pe piele si lasat sa actioneze peste noapte pentru ameliorarea afectiunilor.
- Te ajuta sa slabesti. Siropul de papadie stimuleaza eliminarea lichidelor din organism, avand efect diuretic;
- Stimuleaza sistemul imunitar. Datorita proparietatilor antimicrobiene, siropul de papadie ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni;
- Siropul de papadie poate reduce riscul de anemie datorita continutului bogat in fier, vitamine si proteine in concentratii semnificative.
Vezi si: Tinctura de papadie. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata
Vezi si: Cele mai importante beneficii ale radacinii de papadie
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sirop de papadie. Reteta si beneficiile „mierii de papadie” […]