Scorusul negru (Aronia melanocarpa Viking) este o planta ornamentala, dar si medicinala. Planta creste pana la 1,5 metri, are o coroana de un verde lucios care toamna se coloreaza in galben si apoi spre rosu aprins. Florile albe apar in luna mai si se autopolenizeaza, iar fructele de culoare negru-violet se coc in august.
Boabele de scorus negru contin cantitati mari coloranti naturali, antioxidanti, vitaminele A, B2, C, P, acid folic, fier si iod.
Iata ce actiune farmacologica au:
- depurative
- diuretice
- hemostatice
- antitusive
- antireumatice
- astringente
- maresc diureza
- curata epiteliul renal
Iata in ce afectiuni se folosesc: ateroscleroze, balonari, bronsita, colici intestinale, constipatie, gastrita cu hipoaciditate, gingivite, hipovitaminoze, imunitate scazuta, inflamatii ganglionare, migrene, reumatism, scleroza vaselor de sange din creier (fruct), spondiloza, spondilita anchilozanta, tuberculoza, tuse.
Scorus negru – Beneficii si metode de administrare in functie de afectiunea suferita:
-Decoct din frunze si fructe: o lingurita de frunze maruntite si fructe maruntite in parti egale se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Intreaga cantitate se bea in portii mici, cu lingurita, pe parcursul unei zile. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se poate lua perioade de 3 luni eventual si cu alte plante medicinale daca se doreste.
Afectiuni:
- ateroscleroza
- bronsita
- gastrita cu hipoaciditate
- reumatism
- spondiloza
- spondilita anchilozanta
-Decoct din fructe: din fructe maruntite, proaspete sau uscate, o lingurita se va fierbe pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi in cursul unei zile 2-3 ceaiuri din acestea pentru afectiunile interne. Se indica in special pentru tratarea reumatismului si in spondilita anchilozanta.
Afectiuni:
- imunitate scazuta
-Decoct din frunze, fructe si scoarta (se amesteca in parti egale) se pun 2 lingurite la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, in afectiunile de mai sus, in special in formele de reumatism mai grave.
-Suc din fructe: se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe. Se poate folosi perioade foarte lungi de timp si dupa ce nu mai este sezon se pot folosi fructe congelate dupa ce s-au decongelat si se obtine sucul. Acesta are calitati antiscorbutice, diuretice, hemostatice, antireumatismale. Se poate folosi singur cate 50 ml, de 3 ori pe zi sau in diferite combinatii cu alte
sucuri naturale.
Afectiuni:
- ajuta la cresterea imunitatii si cresterea in greutate cu 10-15%
- constipatie (se pun 2 linguri de suc la 100 ml ceai de musetel indulcit cu miere. Se poate lua si simplu cate 1-2 lingurite la nevoie)
- hipovitaminoze
-Infuzie din fructe: 1 lingurita de fructe (uscate sau proaspete) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot folosi 2-3 cani pe zi in tuse, colici intestinale, tuberculoza.
Afectiuni:
- colici intestinale
- tuberculoza
- tuse
-Tinctura: se vor pune 50 g de fructe zdrobite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. La final, se strecoara, se pune in sticle si se depoziteaza la rece. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu 15 minute.
Afectiuni:
- vindeca inflamatiile ganglionilor limfatici si dereglarile aparute in circulatia limfei
- balonari
- migrene
- gingivite
Vezi si:
Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti
3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala
Cat de importanta este coenzima Q10 in prevenirea cancerului si bolilor neurodegenerative
(Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu).
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: