12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala

Exista anumite plante care consumate ca atare (fructe, frunze, radacini, seminte etc.) pot produce imbolnaviri, insa atunci cand acestea sunt dozate farmaceutic si consumate sub indrumare medicala ele devin bune remedii pentru anumite boli.

Atentie! Informatiile prezentate mai jos sunt cu caracter de informare; tratamentul cu aceste plante se realizeaza doar sub supravegherea medicala de specialitate.

In prezent, se folosesc tot mai multe remedii naturale, fie ca ele intra in compozitia unor produse fitofarmaceutice sub diferite forme galenice, fie in compozitia unor suplimente alimentare. Dar, spre deosebire de ce se intampla pe vremea bunicilor, acum, toate remediile naturale vegetale sunt supuse unui triaj selectiv exigent, la fel ca si orice produs de sinteza pe care se bazeaza medicina si terapia alopata conventionala.

Sfat! Nu achizitionati preparate pe baza de plante, decat cele verificate stiintific de fitoterapia moderna.

Iata cele 3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala:

1.Plante toxice care se folosesc in terapia naturala – BRANDUSA DE TOAMNA

Utilizarea brandusei de toamna este foarte delicata si este absolut necesar sfatul medicului, deoarece este considerata una din cele mai puternice si totodata mai otravitoare plante medicinale din lume.

Planta contine colchicina, proteine, alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin. Brandusa este toxica din cauza continutului de colchicina (o concentratie de 2% în flori si de 1,5% in seminte).

Consumata in doza mare si fara prescriptia unui medic, acest alcaloid poate provoca urmatoarele efecte adverse:

  • salivatie abundenta, iritarea stomacului si a intestinului cu dureri, voma
  • diaree puternica, apoi insotita de colici
  • retentie urinara
  • deshidratare pronuntata
  • scaderea tensiunii arteriale si tulburari ale ritmului cardiac
  • convulsii insotite de delir
  • paralizia
  • oprirea respiratiei si moarte

Doza letala este considerata ca fiind de 1 mg la 1 kg greutate corporala. Semintele sunt otravitoare, una singura are 4 mg colchicina. Medicamentele realizate din planta sunt bine analizate pentru a fi sigure pentru sanatatea oamenilor. In general, un medicament de acest fel se foloseste in doza exacta, sub supravegherea medicului.

ATENTIE! Toxicitatea poate apare si prin cumul, deoarece eliminarea substantelor toxice se face in maxim 72 de ore. Prin urmare, 1,5 grame pe zi pot produce in 3-4 zile moartea. La 1 gram pe zi pot aparea deasemenea tulburari grave cum ar fi: convulsiile, delirul, deshidratarea pronuntata, probleme respiratorii. In cazul intoxicatiei cu brandusa, tratamentul de prim ajutor este administrarea de carbune activ (o lingura de pulbere fina de carbune din ora in ora, prin provocarea vomei si stimularea purgatiei).

Aplicatia principala a acestei plante este GUTA. Semintele de brandusa de toamna sunt considerate un remediu foarte bun in tratarea gutei, datorita efectului lor diuretic, care contribuie la eliminarea acidului uric si la atenuarea durerilor. Ceaiul se obtine dintr-o lingurita de seminte care se fierb in 500 ml de apa timp de 2 minute. Prima ceasca de ceai se bea dimineata, iar cantitatea ramasa se consuma pe parcursul zilei. De asemenea, se poate administra si tinctura de brandusa, care se administreaza dimineata, dupa micul dejun (o lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa), insa specialistul este cel care stabilieste cantitatea si perioada de tratament.

Totodata, proprietatile antiinflamatorii si analgezice ale acestei plante sunt apreciate de specialisti si din acest motiv, unele medicamente din brandusa de toamna sunt pentru tratamentul bolilor reumatismale si in lupta impotriva cancerului.

Atentie! Specialistii recomanda achizitionarea preparatelor de brandusa de toamna numai de la PLAFAR si folosirea lor doar sub supravegherea medicului.

2.Plante toxice care se folosesc in terapia naturala – MARUL LUPULUI

Multi fitoterapeuti recomanda tratamente cu marul lupului in caz de ulcer, pancreatita, chiar cancer, eczeme. In tumorile maligne, bolnavii folosesc in fazele incipiente aceasta planta pentru stabilizarea cancerului si se spune ca opreste inmultirea necotrolata a celulelor, dar si ridica imunitatea organismului. Alte afectiuni in care marul lupului ajuta sunt eczemele, dermatozele, infectii cu ulceratii, rani, taieturi, arsuri, ulcer varicos, ulcer gastroduodenal, hemoroizi, colon iritat, reglarea ciclului, sterilitate, vaginita, trichomoniaze, pruit vaginal, vulvite, fibrom uterin, chisturi ovariene dar si cancer de prostata.

Atentie! Din pacate, studii recente au demonstrat ca marul lupului favorizeaza aparitia unui boli severe de rinichi ce se numeste nefropatie endemica balcanica, dar si a cancerelor aparatului urinar. O substanta ce se gaseste in aceasta planta, acidul aristolochic, este implicata in formarea tumorilor canceroase. Aceasta boala afecteaza un numar mare de locuitori ale unor sate din preajma Dunarii, in Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania. Acestia au suferit boli grave de rinichi si chiar cancere ale aparatului urinar, in proportie mult peste media generala.

Descoperirea a fost facuta de oamenii de stiinta dupa ce un alt val de imbolnaviri a lovit o zona din Taiwan, unde s-a inregistrat un consum ridicat de produse naturiste preparate din aceasta planta.

3.Plante toxice care se folosesc in terapia naturala – SPANZUL

De la aceasta planta, cele folosite sunt radacinile deoarece au un efect de medicament puternic, eficient in numeroase afectiuni. Insa, pe cat de bine poate face aceasta planta sanatatii noastre, pe atat de toxica, de otravitoare este daca se gresesc gramajele.

Specialistii in domeniu spun ca o doza de 5 g poate chiar sa ucida, insa a cincea parte dintr-un gram poate salva vieti.

Atentie! Spanzul este interzis in afectiunile cardiace grave, in sarcina si slabiciune fizica extrema. Simptomele intoxicatiei cu spanz sunt: voma puternica, iritatii ale mucoaselor cu sangerare, ritm cardiac incetinit si aritmii, paralizia respiratiei, tremur muscular, coma si chiar deces.

Administrarea acestei plante trebuie sa se faca numai la indrumarea medicului si sub stricta sa supraveghere. Doza minima de pulbere este de 0,25 g de radacina pisata si cea maxima nu trebuie sa depaseasca 1 g/zi, insa dozele sunt prescrise in functie de varsta, greutatea si starea generala a sanatatii pacientului.

Primul cercetator roman care a studiat aceasta planta a fost dr. Boici, care, in anii `60, a uimit intreaga lume medicala cu vindecarea unor cazuri grave de reumatism. Acesta folosea niste fierturi din spanz preparate in casa, iar la acea vreme, au inceput sa-i calce pragul casei tot mai multi oameni bolnavi, unii chiar imobilizati in carucior, care, dupa cateva sedinte de tratament cu spanz, acestia pleacau acasa pe picioarele lor.

Fiind un antireumatic puternic, spanzul este utilizat extern cu rezultate remarcabile in reumatism, sciatica, artrite, lombosciatica, discopatii, luxatii, contuzii, precum si in unele forme de paralizie.

Vezi si: Cum se folosesc plantele medicinale. Cele mai bune sfaturi pentru o preparare corecta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole