8.1 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Cat de importanta este coenzima Q10 in prevenirea cancerului si bolilor neurodegenerative

Coenzima Q10 este o molecula utilizata de corpul uman in timpul respiratiei celulare aerobe. CoQ10 face o mare parte din munca sa in mitocondrii, parti ale celulei in care se produce energie. Este o veriga critica in lantul respirator mitocondrial. CoQ10 este, de asemenea, un antioxidant si, ca si alti antioxidanti, poate ajuta la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi si alte substante chimice reactive. CoQ10 este cel mai solubil antioxidant in grasimi, astfel incat protejeaza zonele cu grasimi (precum mucoasele vaselor de sange) impotriva deteriorarii oxidative.

Exista CoQ10 peste tot in corp. Cele mai mari cantitati sunt in rinichi, ficat, pancreas si inima, in timp ce plamanii au mult mai putin. Nivelurile de CoQ10 din sange pot fi reduse in timpul stresului oxidativ; niveluri scazute se intalnesc adesea la persoanele cu cancer, precum si la persoanele cu boli neurologice cronice.

Disfunctia mitocondriala este prezenta in multe boli cronice. Deoarece CoQ10 ajuta mitocondriile sa produca energie, are potential ca tratament pentru multe boli, inclusiv boli cardiovasculare si tulburari ale sistemului imunitar. Ca antioxidant, precum si stimulant al sistemului imunitar, poate fi capabil sa ajute la tratamentele impotriva cancerului.

Majoritatea cantitatilor de CoQ10 este facuta de organism, dar unele doze provin si din dieta. Nu este o vitamina, deoarece clasa sa de molecule poate fi facuta de toate animalele, inclusiv de oameni. Acestea se numesc ubiquinone, deoarece sunt prezente peste tot; CoQ10 este, de asemenea, cunoscut sub numele de ubiquinona.

Actiunea coenzimei in lupta cu cancerul

Niveluri scazute de CoQ10 au fost gasite la pacientii cu multe tipuri de cancer, inclusiv san, plamani, prostata, rinichi, colon, pancreas, cap si gat, mielom si limfom. Ambele niveluri crescute si scazute au fost gasite in tesutul cancerigen real.

Testarea de laborator si pe animale a fost facuta cu CoQ10 inca din anii 1960. Toate proprietatile CoQ10 pot fi importante pentru prevenirea sau tratarea cancerului. Stimuleaza sistemul imunitar la animale si oameni, inclusiv cresterea nivelului de anticorpi si afecteaza celulele T ajutatoare (celule imune). Activitatile antioxidante ale CoQ10 au fost, de asemenea, studiate, deoarece acestea se refera la cancer. Exista unele dovezi ca analogii (substante chimice cu proprietati similare) ale CoQ10 pot opri cresterea celulelor canceroase.

De fapt, au existat studii limitate la oameni. CoQ10 limiteaza toxicitatea asupra inimii cauzata de anumiti agenti utilizati pentru tratarea cancerului, numiti antracicline. Un studiu a aratat acest beneficiu in ceea ce priveste doxorubicina, un agent chimioterapeutic. Monitorizarea functiei cardiace la pacientii tratati cu doxorubicina este standard. Poate ca este de vina epuizarea CoQ10.

Au existat teste necontrolate cu date incomplete care indica un beneficiu al utilizarii CoQ10 in tratarea pacientilor cu cancer de san cu metastaze. Exista alte rapoarte anecdotice si rapoarte de caz, dar nu studii clinice bine concepute.

Boala de inima

CoQ10 a fost luat in considerare pentru prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare legate de ateroscleroza, hipertensiune, diabet si alti factori de risc frecventi. LDL („colesterolul rau”) din peretii arterelor poate fi deteriorat oxidativ si poate fi un eveniment initial care duce la ateroscleroza. In aceste cazuri, functia antioxidanta a CoQ10 ar putea fi benefica. Exista si alte proprietati ale CoQ10 care sunt de interes, cum ar fi capacitatea sa de a reduce cantitatea unei substante specifice de pe suprafata celulelor care se poate colecta pe peretii vaselor de sange.

O analiza a cercetarilor disponibile in 2003 a gasit rezultate contradictorii. Unele imbunatatiri ale functiei cardiace au fost observate in unele studii, dar nu au fost confirmate in altele.

CoQ10 este considerat un posibil tratament pentru cardiomiopatie, care este o anomalie sau o boala a muschiului cardiac. Imbunatatiri ale debitului cardiac au fost constatate in unele studii mici. De asemenea, s-a demonstrat ca ajuta la insuficienta cardiaca congestiva ca rezultat al bolilor coronariene in alte studii mici. Din nou, este nevoie de mai multe studii clinice la scara larga.

Nivelurile CoQ10 au fost considerate un predictor independent al rezultatului la pacientii cu insuficienta cardiaca cronica. Cei cu niveluri mai scazute au un risc mai mare de deces. Intr-un studiu recent, corelatia a fost suficient de puternica pentru ca anchetatorii sa solicite mai multe studii interventionale folosind CoQ10 pentru a trata insuficienta cardiaca.

Acelasi tipar se repeta pentru aproape toate tipurile de boli cardiovasculare si tratament. De la tratamentul anginei (lipsa alimentarii cu sange a muschiului inimii), pana la tensiunea arteriala crescuta si afectarea mucoasei vaselor de sange, exista dovezi limitate ale beneficiului CoQ10 si necesitatea unor studii suplimentare.

Boli neurodegenerative

Dovezi ale disfunctiei mitocondriale si ale deteriorarii oxidative se gasesc in bolile neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson, boala Huntington si boala Alzheimer. Nivelurile CoQ10 din creier scad odata cu imbatranirea. Sub-stantia nigra, care este zona afectata de boala Parkinson, are cele mai mici cantitati de CoQ10 din creier.

In timp ce CoQ10 suplimentar creste nivelul sangelui la om, doar studiile efectuate pe animale au aratat ca acesta traverseaza bariera hematoencefalica. Incepand cu 2009, nu s-au facut teste pe oameni pentru a vedea daca traverseaza bariera hematoencefalica.

Multe teste din laborator arata efectul protector al CoQ10 in celulele stresate in vitro. Administrarea orala a CoQ10 creste nivelul CoQ10 in creierul animalelor de laborator mai in varsta, dar nu si la cele tinere. Exista multe modele de tulburari neurodegenerative la animale care sunt menite sa le imite pe cele de la oameni, iar testele au aratat ca CoQ10 poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor acestor boli.

Rezultatele studiilor pe animale au fost suficient de favorabile pentru a incuraja studiile clinice la om. Testele CoQ10 pentru boala Parkinson au dat rezultate mixte. Se pare ca exista unele beneficii in abilitatile de miscare ale pacientilor, in special activitatile vietii de zi cu zi si, de asemenea, controlul motor, cognitiv, comportament si dispozitie. Cu toate acestea, CoQ10 nu a redus timpul la care dopamina este necesara pentru tratarea dizabilitatii. Se spune ca un studiu mare, randomizat, de faza III, este in curs de desfasurare.

Un studiu multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, stratificat, cu grup paralel, cu doza unica, care a implicat 131 de pacienti cu Parkinson, care au fost stabilizati la tratament, a utilizat CoQ10 nanoparticular la 300 mg pe zi (comparabil cu 1.200 mg CoQ10 regulat) pentru trei luni. In timp ce suplimentele au fost bine tolerate si au crescut nivelurile de plasma (sange) CoQ10, nu a existat nicio modificare semnificativa statistic in niciun rezultat masurabil din supliment.

Studiile care utilizeaza CoQ10 pentru tratarea bolii Huntington au avut, de asemenea, rezultate neclare; se desfasoara un studiu de faza III pentru boala Huntington si CoQ10. Testele care utilizeaza CoQ10 pentru scleroza laterala amiotrofica au aratat un beneficiu suficient de mic, incat testarea in stadiul II este in masura in care testele vor merge. CoQ10 nu a fost testat pentru boala Alzheimer, desi o serie de studii au analizat idebenona analogica. Rezultatele au fost mixte. Cercetatorii din acest domeniu subliniaza necesitatea unor teste mai definitive, la scara larga.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole