Scortisoara nu este doar un condiment aromat, folosit in preparatele dulci, ci este si un „produs cosmetic” natural. Scortisoara se afla printre produsele cele mai utilizate ingrediente atunci cand vine vorba de podoaba capilara, fiind eficienta in tratamentele impotriva caderii parului sau pentru stimularea cresterii acestuia in mod natural.
In cele ce urmeaza, iti vom arata cat de benefic este acest condiment aromat asupra parului, precum si cateva remedii pe baza de scortisoara, ideale pentru parul uscat, fragil sau gras.
Vezi si: Untul de kokum, deosebit de hidratant pentru par si ten
Ce beneficii are scortisoara asupra parului:
- Datorita proprietatilor pe care le contine, scortisoara reuseste sa iti intareasca parul si ii ofera un aspect mai stralucitor si mai matasos. Se prepara o infuzie din 2 betisoare de scortisoara, 4 catei de usturoi si o ceapa rosie la o cana cu apa. Se pune totul la fos si se lasa sa fiarba fiert 15 minute. Dupa ce s-a racit, spala-te pe cap ca de obicei, apoi aplica infuzia pe par/scalp si maseaza usor. Las-o sa actioneze 30 de minute, apoi clateste parul cu apa din abundenta. Acest remediu ajuta si la stimularea cresterii parului.
- Scortisoara stimuleaza cresterea parului. Se poate prepara o masca din scortisoara (pulbere), miere si ulei de masline/cocos. Se foloseste o data pe saptamana.
- Uleiul de scortisoara previne caderea parului si este indicat si in cazul parului fragil si deteriorat.
Vezi si: Uleiul de Tulsi, beneficii pentru par si piele
- Scortisoara este excelenta pentru cei care se confrunta cu un exces de sebum pe scalp.
- Acest condiment te ajuta la obtinerea unui par sanatos si hidratat. Tot ce trebuie sa faci este sa combini o lingura de scortisoara macinata cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de miere de albine. Pasta obtinuta se aplica pe parul curat, de la radacina pana la varfuri, apoi se lasa sa actioneze timp de 15 minute, iar la final se clateste cu apa calda.
- Scortisoara poate fi folosita si pentru nuantarea parului. Daca nu vrei sa apelezi la vopseaua chimica din comert, poti incerca scortisoara pentru un plus de culoare naturala. Se amesteca, in cantitate egala, scortisoara si balsam de par, apoi se aplica parul uscat si se lasa sa actioneze cateva ore bune, apoi se clateste cu apa calda. Daca vrei sa prepari o masca pentru deschiderea culorii, atunci foloseste scortisoara in combinatie cu otet si ulei de masline, cate o lingura din fiecare. Amesteca bine, incalzeste-o putin, apoi aplic-o pe parul uscat si curat. Acopera cu o casca de dus si lasa sa actioneze cateva ore buna, apoi spala-ti parul. Aceasta metoda ajuta la deschiderea culoarii parului si il face mai usor de descalcit.
Citeste si: Slabeste usor vara asta cu bautura cu miere, lamaie si scortisoara
- Poate fi utila in combaterea matretii cauzate de infectiile fungice. Se prepara o masca din 5 linguri de ulei de masline, 2 linguri scortisoara macinata si 2 linguri de miere. Se pune uleiul intr-un vas termorezistent si se incalzeste putin pe baie de aburi, dupa care se adauga mierea si scortisoara, amestecand pana se formeaza o pasta. Masca obtinuta se aplica pe scalp si maseaza 5 minute, apoi se lasa sa actioneze o ora, iar la final se spala parul cu un sampon natural. Pentru cele mai bune rezultate, repeta de doua ori pe saptamana.
- Scortisoara este ideala in cazul parului uscat, fragil. Masca propusa de noi este menia sa hraneasca si sa hidrateze pielea capului. Ai nevoie de 1 lingura de scortisoara macinata, 2 linguri de iaurt natural, 1 lingurita de ulei de masline si 1 albus de ou. Se amesteca toate ingredientele, apoi se aplica pe par si scalp, masand usor. Se acopera cu o casca de baie si se lasa sa actioneze 20-30 de minute, iar la final se spala parul cu sampon natural.
Vezi si: Scortisoara de Ceylon – Condimentul sanatos din bucataria ta
Vezi si: Uleiul de Karanja, excelent emolient si protector UV pentru par
Vezi si: Balsam pentru buze crapate si uscate de aerul rece de iarna. Reteta naturala cu mere si scortisoara
Vezi si: Canella sau „scortisoara salbatica” – beneficii si utilizari
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: