14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Schinduf: Planta antica cu beneficii remarcabile si utilizari variate

Schinduful, cunoscut stiintific sub denumirea de Trigonella foenum-graecum, este o planta cu o istorie indelungata in utilizarea sa in medicina traditionala si culinara. Aceasta planta erbacee face parte din familia Fabaceae (ca si mazarea) si este nativa in regiunea mediteraneana, dar este cultivata in prezent in numeroase parti ale lumii. Schinduful a captivat atentia oamenilor datorita proprietatilor sale benefice pentru sanatate, utilizarii culinare si potentialelor efecte secundare, totul intr-un pachet de vegetal mic, dar puternic.

Semintele de schinduf, care sunt de obicei uscate si macinate, sunt cea mai utilizata parte a plantei. Frunzele sunt adesea folosite si la gatit.

Schinduful poate fi luat pe cale orala sau folosit pentru a forma o pasta care se aplica pe piele pentru a ajuta la vindecarea inflamatiei. In productie, extractele de schinduf pot fi gasite in sapunuri si produse cosmetice.

Totodata, trebuie sa mai stii ca extractul si uleiul de schinduf sunt cunoscute ca poseda efecte antimicrobiene, antioxidante, antidiabetice si antitumorigenice.

Doar o lingura cu seminte de schinduf contine :

  • 35,5 calorii
  • 6,4 g carbohidrati
  • 2,5 g proteine
  • 0,7 g grasime
  • 2,7 g fibre
  • 3,7 mg fier (20% din doza zilnica recomandata)
  • 0,1 mg mangan (7%)
  • 0,1 mg cupru (6%)
  • 21 mg magneziu (5%)
  • 32,6 mg fosfor (3%)
  • 0,1 mg vitamina B6 (3%)

Schinduf – Beneficii pentru sanatate:

Chiar daca sunt necesare mai multe cercetari in ceea ce priveste identificarea si confirmarea tuturor beneficiilor plantei, s-a dovedit ca aceasta ajuta in numeroase probleme de sanatate. Iata cateva dintre cele mai dovedite beneficii ale schindufului:

-Reglarea glicemiei:

Schinduful este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Studiile au sugerat ca anumiti compusii din planta pot imbunatati sensibilitatea la insulina si pot ajuta la reducerea nivelurilor de glucoza din sange, fiind astfel benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2.

De fapt, un studiu din India a aratat ca administrarea a 2,5 grame de supliment de schinduf, de doua ori pe zi, timp de trei luni, la persoanele care se confrunta cu diabet zaharat non-insulino-dependent, a scazut semnificativ colesterolul in mod natural, impreuna cu trigliceridele, fara a afecta colesterolul HDL.

Vezi si articolul: Schinduful – Semintele minune care vin in ajutorul diabeticilor

-Sanatatea inimii:

Consumul regulat de schinduf poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii inimii. Substantele antioxidante si fibrele din planta pot contribui la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, reducand astfel riscul de afectiuni cardiovasculare.

-Cresterea masei musculare:

Journal of Sports Science and Medicine raporteaza un studiu privind efectele suplimentelor combinate de creatina si ulei de schinduf asupra fortei si compozitiei corporale la barbati. Asadar, schinduful este recunoscut pentru potentialul sau de a sprijini cresterea masei musculare, in special in randul culturistilor. Datorita continutului sau de proteine si aminoacizi, poate juca un rol in dezvoltarea tesutului muscular.

Mai exact, 47 de barbati antrenati pentru rezistenta au fost impartiti in doua grupuri in functie de greutatea corporala. Fiecare grup a luat apoi fie 70 g dextroza placebo, 5 g creatina si 70 g dextroza, fie 3,5 g creatina si 900 mg extract de schinduf si au participat la un program de antrenament de rezistenta periodic de patru zile pe saptamana pentru opt saptamani.

La finalul studiului, s-a constatat ca suplimentele cu extract de schinduf combinate cu  creatina au avut un impact semnificativ asupra fortei si compozitiei corpului la fel de eficient ca si combinatia de creatina cu dextroza.

*Suplimentarea cu planta timp de opt saptamani poate imbunatati performanta la exercitii fizice si poate scadea grasimea corporala.

-Ajuta in cazul problemelor digestive

Daca te confrunti cu probleme digestive, cum ar fi stomac deranjat, constipatie si inflamatia stomacului, poti alepa cu incredere la schinduf. De exemplu, cercetarile arata ca fibrele solubile in apa din schinduf, printre alte alimente, ajuta la ameliorarea acestor probleme. In plus, planta functioneaza pentru a imbunatati digestia si este adesea incorporat intr-un plan de tratament dietetic pentru colita ulceroasa datorita efectelor sale antiinflamatorii.

*Ceaiul de schinduf, pudra de seminte sau suplimentele pot ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipatia, stomacul deranjat si pierderea poftei de mancare.

-Combate inflamatia din organism

Schinduful ajuta la scaderea inflamatiei din organism, care este responsabila pentru probleme de sanatate si boli precum bronsita, tuberculoza, tuse cronica, cancer, afectiuni ale rinichilor, ulceratii bucale, furuncule etc.

De asemenea, cercetarile publicate in International Immunopharmacology au studiat efectele antiinflamatorii si antioxidante ale mucilagiului de schinduf asupra sobolanilor artritici si au confirmat puterea acestuia de a combate inflamatia. De asemenea, „a demonstrat efectul potential beneficiar al mucilagiului de schinduf asupra artritei induse de adjuvant la sobolani”, ceea ce inseamna ca aceasta planta poate fi si un tratament natural eficient pentru artrita.

*Extractul de schinduf poate fi aplicat local sub forma de cataplasma pentru a reduce inflamatia si durerea.

Vezi si articolul: Cele mai bune plante antiinflamatorii si cum sa le folosesti

-Ajuta la cresterea libidoului

Intr-un studiu publicat in Phytotherapy Research, 60 de barbati cu varste cuprinse intre 25 si 52 de ani fara antecedente de disfunctie erectila au fost suplimentati fie cu un placebo, fie cu 600 mg extract de schinduf pe zi, timp de sase saptamani.

Prin autoevaluare, participantii si-au notat rezultatele cu schinduf, raportand ca suplimentul alimentar cu schinduf a avut un efect pozitiv asupra libidoului lor. In cele din urma, studiul a constatat ca extractul de schinduf a avut o influenta semnificativa asupra excitarii sexuale, energiei si rezistentei si a ajutat participantii sa mentina nivelurile normale de testosteron.

-Promoveaza fluxul de lapte in timpul alaptarii

Aceasta planta este de ajutor si in cazul femeilor care alapteaza, care au o cantitate scazuta de lapte. Administrarea de schinduf poate creste productia de lapte matern, deoarece actioneaza ca un galactagog (substante care ajuta la cresterea aprovizionarii cu lapte). Acestea stimuleaza canalele de lapte si pot creste productia de lapte in doar 24 de ore.

*Suplimentele de schinduf sau ceaiul pot ajuta la cresterea productiei de lapte matern, mai ales in zilele imediat urmatoare nasterii copilului.

Utilizari culinare:

Schinduful are o prezenta semnificativa in bucatariile din intreaga lume. Semintele sale au un gust usor amarui, dar aromat, adaugand profunzime si savoare diverselor preparate. Acestea pot fi folosite ca ingredient in curry-uri, sosuri, salate si paine, sau chiar pot fi adaugate in ceaiuri si bauturi.

Efecte secundare si precautii:

Desi schinduful aduce numeroase beneficii, este important sa se acorde atentie si posibilelor efecte secundare:

  • Persoanele sensibile pot dezvolta reactii alergice la schinduf, manifestate prin mancarime, eruptii cutanate sau umflaturi.
  • Schinduful poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru subtierea sangelui sau pentru diabet. Persoanele care iau medicamente trebuie sa consulte medicul inainte de a introduce schinduf in dieta.
  • Consumul excesiv de schinduf poate duce la efecte secundare digestive precum flatulenta, balonare sau diaree.
  • Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma suplimente sau cantitati mari de schinduf.

!!! Schinduful este o planta cu o istorie bogata si proprietati benefice semnificative. Cu toate acestea, este important sa fie luate in considerare precautiile si consultarea unui specialist inainte de a introduce schinduf in rutina zilnica, mai ales in cazul celor care au afectiuni medicale preexistente sau iau medicamente.

Vezi si: 10 beneficii uimitoare ale ceaiului de schinduf

Vezi si: Masca pentru caderea parului cu seminte de schinduf

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole