18.9 C
București
miercuri, mai 8, 2024

Sapunul Brown Windsor – Reteta unui sapun cu istorie

Pe data de 1 mai 1851, regina Victoria a organizat o expozitie, ce a debutat in Hyde Park cu un concert de trompete si un cor de 600 de voci, intr-un adevarat palat de sticla, si s-a incheiat 140 de zile mai tarziu. Totusi, una dintre vedetele acelei expozitii a fost un banal sapun maro produs in Windsor (de aici si numele – „Sapunul Brown Windsor”), sapun care pana la sfarsitul erei Victoriene se gasea in fiecare gospodarie din regat.

Sapunul Brown Windsor se mai fabrica si astazi, tot 100% natural si va vom prezenta si voua reteta in cele ce urmeaza:

Sapunul Brown Windsor – Reteta

Se foloseste metoda la rece, deoarece asa se pastreaza proprietatile active ale uleiurilor si unturilor vegetale din compozitie. Ingredientele retetei de mai jos ajung pentru aproximativ 30 de bucati de sapun.

Pentru inceput, se incepe cu spalarea si sterilizarea formelor in care se toarna sapunui si masurarea ingredientelor.

Pentru a prepara acest sapun, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1200 g ulei de masline extravirgin
  • 600 g ulei de cocos (72 grade)
  • 100 g unt de shea
  • 100 g unt de cacao
  • 284 g soda caustica puritate 98%
  • 700 g apa distilata sau cafea pentru a potenta culoarea
  • ulei esential: 50 ml, din care: 20 ml ulei de bergamota, 10 ml ulei de scortisoara, 10 ml ulei de cuisoare, 10 ml ulei de chimen (carum carvi)

De asemenea, acest sapun este parfumat cu urmatoarele uleiuri esentiale:

  • 20 ml bergamot (ofera relaxare, elimina anxietatea, stresul si tensiunea)
  • 10 ml cuisoare (are rol calmant, calmeaza loviturile, zgarieturile, arsurile si taieturile)
  • 10 ml chimen (are proprietati antiseptice si astringente)
    10 ml scortisoara (este stimulat si tonic)
  • se poate pune si lavanda

Mod de preparare:

Se topesc unturile pe baie de apa (bain marie). Apoi, intr-un vas incapator se adauga apa rece si se introduce in el vasul in care se afla cafeaua. Peste cafea se adauga incet soda caustica (nu invers!), putin cate putin si se amesteca cu o lingura de inox pana la dizolvare completa. Se lasa asa pana ajunge la o temperatura optima, la temperatura camerei.

Intre timp, se adauga unturile topite peste uleiul de masline. Atunci cand toate ingredientele au ajuns la temperatura camerei, se toarna primul amestec (cel cu soda) peste uleiuri. Se amesteca cu un bat din sticla sau o spatula din silicon cateva minute, pana la o usoara omogenizare, apoi se continua cu mixerul (in functie de temperatura din incapere, amestecarea poate dura intre 15 si 45 minute). In clipa in care ridicati paletele mixerului, compozitia trebuie sa lase o urma de sapun deasupra. Ei bine, abia atunci se pot adauga uleiurile esentiale.

Imediat dupa adaugarea uleiurilor esentiale se continua cu omogenizarea. Apoi, cu ajutorul unei spatule de silicon se toarna compozitia in forme/matrite (silicon), incet, incercand sa acoperiti toata suprafata.

Pentru a marmora acest sapun, se poate imparti cantitatea obtinuta. Intr-un castron lasam produsul asa cum este, iar in celalalt se adauga 1-2 linguri de cacao si se amesteca bine.

Compozitia se toarna in forme, exact ca la reteta de chec/pandispan. La final, se acopera formele cu un prosop curat si gros timp de 24 de ore, apoi se scoate din forme si se taie, daca este cazul si se pun la uscat pentru aproximativ 1 luna.

Este indicat ca uscare/aerarea sa se faca intr-o zona ferita de razele soarelui si ploaie.

Vezi si: Cum sa faci sapun lichid din sapun solid. Reteta

Vezi si: Sapun natural din lapte de capra. Cum se obtine si de ce este atat de laudat

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole