17.1 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Samburii din fructe. „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Nu multa lume stie, insa samburii din fructe, pe care ii aruncam cand dam de ei, au adevarate calitati curative.

Iata, mai jos, cativa dintre cei mai sanatosi samburi de fructe si beneficiile acestora:

Samburii de struguri – „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Consuma strugurii cu tot cu coaja pentru a avea efectele terapeutice scontate, iar daca vrei sa profiti din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine sa mesteci si samburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si mentine sanatatea vaselor de sange. De asemenea, samburii de struguri ajuta la tratarea enteritelor, hepatitelor si a infectiilor respiratorii. Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale (zinc, cupru si seleniu), dar si procianidine – un agent anti-imbatranire foarte puternic.

Substantele continute de samburi impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare.

Samburii de gutuie

Samburii de gutuie sunt ideali atunci cand suferiti de durere in gat, cand aveti o tuse sacaitoare. Pentru calmarea acestor simptome, se recomanda infuzia preparata dintr-o lingurita cu samburi de gutui, uscati, la o cana cu apa clocotita. Se indulceste cu miere si se bea cate 3 cesti pe zi.

Samburii de gutuie sunt ideali si in cazul iritatiilor de pe piele, arsuri, crapaturi si hemoroizi. Se prepara un macerat. Samburii a doua gutui se strivesc si se pun la macerat intr-un sfert de pahar de apa, de seara si pana dimineata, apoi se filtreaza. Se fac comprese care se pun pe zona afectata.

Samburii din fructe – Miezul de nuca, alune si fistic

Sunt indicati in bolile cardiovasculare, diabet, afectiuni ale glandei tiroide, tulburari de crestere si intarirea sistemului imunitar.

-Miezul de nuca are un continut bogat in lipide, glucide, acizi nucleici, minerale (magneziu, calciu, zinc, potasiu, sodiu si iod) si vitamine din complexul B. Terapia cu miez de nuca consta in consumarea a cate 100 g de nuci pe zi, timp de 1 luna.

-Alunele contin vitaminele A, B1, B2, C si minerale (fier, fosfor si potasiu), o cura constand in 15 alune pe zi, timp de 5 zile, fiind indicata in anemie, astm bronsic, diabet si in boli pulmonare, iar studiile au aratat ca au capacitatea de a dizolva calculii renali si pe cei din vezica urinara.

-Fisticul contine vitamina E, amidon, magneziu, fibre, materii grase, zaharoza, antioxidanti, hidrati de carbon, carotina, fier, acid nicotinic, tiamina, materii proteice, materii extractive, luteina, zeaxantina, cenusi, celuloza. Scade colesterolul, asigura elemente nutritive si antioxidanti care intaresc rezistenta organismului, astfel este benefic pentru inima, prevenind bolile cardiovasculare.

Samburii de masline – „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Samburii de masline ajuta la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, cei care sufera de hemoroizi sau fisuri anale pot apela cu incredere la ajutorul lor. Se incepe o cura de o zi cu 3 masline cu samburi, iar dupa doua ore se consuma 6 masline cu samburi. Ulterior, dupa alte doua ore, consuma 9 masline cu samburi, dupa care inca 12 masline. Dupa prima zi, consuma cate o maslina cu sambure, timp de cateva luni. Aceasta cura este excelenta pentru o digestie sanatoasa, deoarece imbunatateste functionarea intestinului gros.

Sfat: Daca nu poti sa inghiti samburii de masline, ii poti sfarama/macina, pana se formeaza o pudra fina.

Pudra din samburi de masline ajuta la imbunatatirea circulatiei, favorizeaza eliminarea toxinelor si mai ajuta si in cazul glicemiei crescute. In aceste afectiuni, se adauga 1 lingurita de pudra la un pahar cu apa calduta si se consuma pe stomacul gol. In cazul diabetului, se recomanda si administrarea unei lingurite de ulei de masline, presat la rece, tot pe stomacul gol.

Samburii de lamaie – „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Samburii de lamaie reprezinta un remediu excelent contra oxiurilor si mai are rolul de a scadea si febra. Se iau 10 samburi de lamaie si se zdrobesc. Se adauga in ceai de menta si putin alcool si se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 3 saptamani.

Samburii de caisa – „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Miezul samburelui de caisa este folosit din timpuri stravechi pe post de medicament. Samburii de caisa au un continut bogat in vitamina A, C, vitamine din complexul B si amigdalina, o substanta folosita in tratamentul cancerului.

In medicina chineza, semintele de caisa reprezinta un remediu excelent pentru bolnavii cu probleme respiratorii (astm, bronsita, emfizemul sau tuse cronica). De asemenea, era si este folosit pentru mentinerea tineretii biologice. Studiile moderne confirma si ele extraordinarele proprietati medicinale ale samburilor de caise. De asemenea, miezul samburilor de caise este indicat la copiii peste 5 ani, slabi, inapetenti, constipati si in cazul adultilor care sufera de polihipovitaminoze, astenii, tensiunea arteriala si artrita. Se recomanda cate 10-15 samburi pe zi, in cure de 10-12 zile.

Samburii din fructe – Samburii de rodie

In urma studiilor de specialitate, s-a demonstrat ca mancatul samburilor de rodie blocheaza producerea de radicali liberi de catre UV, care pot eroda colagenul (ducand la aparitia ridurilor). Asadar, daca mananci samburi de rodie sau daca bei o cesca de suc de rodie in fiecare zi, pielea ta va arata mult mai neteda si mai elastica.

Samburii de pepene rosu – „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Samburii de pepene rosu contin zinc, fier, omega 6, proteine si fibre. Acestia au efect diuretic si protejeaza impotriva pietrelor la rinichi, ajutand si sistemul cardiovascular, intrucat contin si o substanta chimica, numita cucurbocitrina, care dilata capilarele si regleaza tensiunea arteriala.

SFAT

Aveti grija la samburii de mere si pere! Acestia contin acid prusic (cianura de hidrogen, diferita de cianura de potasiu, cunoscuta otrava), toxicitatea fiind periculoasa cand sunt sparti si intra in contact cu apa, deci si in timpul mestecarii.

Samburii de masline. Cate beneficii ”incap” in ei si de ce e important sa ii consumam

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole