Ridichile de primavara sunt originare din Asia, ulterior au ajuns in Grecia Antica, Europa, iar apoi au reusit sa cucereasca toata lumea. Aceste legume cresc foarte rapid, fiind gata de cules in aproximativ 3 saptamani de la data plantarii, iar calitatile lor terapeutice au fost un subiect despre care si Herodot povestea ca egiptenii le apreciau foarte mult.
Ridichile au in compozitia lor un contiunut important de vitamine (B, C si P), minerale (iod, magneziu si sulf) dar si rafanol, o substanta sulfurata cu efect puternic bactericid. De asemenea, nutritionistii sustin ca si frunzele acestora sunt bogate in nutrienti, precum vitaminele A, B1, B2 si C, dar si de minerale precum seleniu, potasiu, calciu sau sulf. Acestea sunt indicate in boli hepatice si biliare, in scorbut si rahitism, in hiperexcitabilitate nervoasa si intoxicatii.
V-am pregatit, in acest articol, un mic indrumar despre cele mai importante beneficii ale ridichilor rosii.
Ridichile de primavara ajuta digestia
Datorita continutului mare de fibre, ridichile rosii ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos si previn tulburarile digestive. Totodata, acestea ajuta si la reducerea nivelului de colesterol si la prevenirea ulcerului gastric, datorita protectiei pe care o ofera mucoasei stomacului. Vezi si: 10 beneficii uimitoare ale ridichilor albe japoneze
Ridichile de primavara ajuta la protejarea ficatului si rinichilor
Studiile realizate in ultimii ani arata ca aceste radacinoase contin substante care ajua la mentinerea sanatatii rinichilor, avand o actiune diuretica, contribuind la detoxifierea ficatului si la prevenirea bolilor hepatice.
Ridichile rosii sunt drenoare hepatice, stimuleaza secretia de bila si ajuta la eliminarea ei. Specialistii recomanda ca primavara, toti cei care sufera de ficat si de bila sa faca o cura cu ridichi rosii, consumate pe stomacul gol, inainte de masa.
In cazul pietrelor la vezica biliara si rinichi, calculii nu se mai dezvolta si sunt maruntiti daca se beau, de 3 ori pe zi cate 5 linguri cu suc de ridichi. Totodata, daca suferiti de colita de putrefactie, este recomandat sa mancati de 2 ori pe zi salata de ridichi taiate marunt si amestecate cu putin ulei si otet de mere, timp de 10 zile, deoarece sunt considerate un antiseptic energic si stimuleaza vezica biliara sa secrete mai mult.
Ridichile de primavara sunt eficiente in bolile de plamani
Ridichile rosii au o buna actiune antiinfectioasa, ajutand la degajarea cailor respiratorii, prin expectoratie.
Se face o cura cu ridichi rosii (radacini si frunze), se mananca minimum 10 ridichi pe zi, in salata cu ceapa verde.
Ridichile de primavara te scapa de migrene
Substantele continute de ridiche calmeaza starile de excitatie cerebrala. Atunci cand apar dureri de cap insotite de voma, regurgitatii amare in gura, stare de inapetenta si greata, se consuma 2-3 ridichi crude pe stomacul gol. Efectul va aparea in maximum 20-25 de minute.
Ridichile de primavara reprezinta un bun remediu in caz de infectia cu Candida
Unii cercetatori sunt de parere ca ridichile rosii ar putea avea proprietăţi antimicotice, datorită unei proteine numite RsAFP2 care au puterea de a distruge ciupercile care cauzează candidoza.
Ridichile de primavara sunt recomandate in curele de slabire
Datorita continutului ridicat de fibre si de apa, micile ridichi rosii sunt eficiente in diete, deoarece potolesc foamea fara sa aiba un continut mare de calorii.
Ridichile de primavara te ajuta sa ai o piele frumoasa
Ridichile rosii au un continut bogat in antioxidanti, care te ajuta sa ai o piele mai luminoasa si mai catifelata. Tot ce trebuie sa faci este ca primavara sa consumi zilnic ridichi rosii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] -Ridichea este o planta de zi lunga, de aceea, vara, organogeneza floraladecurge intr-un timp scurt (66 zile); ridichea de luna formeaza tulpini florale, fara a mai forma radacina tuberizata. Din aceasta cauza, ridichea de luna se cultiva primavara si toamna, cand zilele sunt mai scurte. Vezi si: Ridichile de primavara. Beneficii mai putin stiute ale micilor radacinoase rosii […]